SAVJETI Za pet

Treba li ostaviti grijanje uključeno preko noći po hladnom vremenu?

 /SHUTTERSTOCK
Stručnjaci kažu da je bitno pronaći ravnotežu između udobnosti i uštede energije

Sezona je grijanja, a mnogi od nas razmišljaju trebaju li grijati svoje domove i tijekom noći.

Drastični pad temperature tijekom noći, uslijed ugašenog grijanja, može dovesti do hladnoće, nelagode u ranim jutarnjim satima i otežanog ustajanja iz kreveta. To bi značilo da održavanje konstantne temperature, naravno niže nego tijekom dana, može održavati vašu spavaću sobu toplom tijekom zime, pridonoseći ugodnijem i privlačnijem životnom prostoru. S druge strane, nekome smeta grijani suhi zrak pa otvara prozore tijekom noći jer želi spavati uz svjež zrak.

Dakle, odluka da se grijanje ostavi uključeno postaje delikatan čin balansiranja između udobnosti, energetske učinkovitosti i održavanja doma. A što o tome kažu stručnjaci? Navode nekoliko razloga za i protiv.

Primjerice, tvrde da grijanje ostavljeno upaljenim tijekom noći smanjuje naprezanje cijevi koje se događa kod čestog uključivanja i isključivanja sustava, sprečava smrzavanje i pucanje cijevi, smanjuje mogućnost kondenzacije na prozorima i pojavu plijesni, posebice u prostorima sa slabom ventilacijom, te štiti dom od oštećenja uzrokovanih ekstremnim temperaturnim fluktuacijama. Drveni namještaj, određene vrste podova, pa čak i boja mogu se oštetiti hladnoćom, što dovodi do savijanja ili pucanja. Ujednačena temperatura, pak, može spriječiti takvu štetu.

Iako je grijanje uključeno cijelu noć na nižoj temperaturi po hladnom vremenu preporučljivo za održavanje unutarnje udobnosti i sprječavanje mogućih problema s čišćenjem i održavanjem, postoji nekoliko nedostataka koje treba imati na umu. Prvenstveno povećana potrošnja i veće režije, ali i veće emisije ugljika. No, današnji moderni sustavi grijanja prilično su učinkoviti pa postavljanje programabilnog termostata za snižavanje temperature tijekom noći može uspostaviti ravnotežu između održavanja topline i uštede energije. Ipak, potrebno ih je redovito servisirati. Također, stručnjaci upozoravaju kako električne grijače na propan svakako treba isključiti prije spavanja kako bi se spriječilo trovanje ugljičnim monoksidom.

Nadalje, dok neki sustavi grijanja poput radijatora i podnih ploča imaju mali ili nikakav utjecaj na razinu vlažnosti, oni koji koriste prisilni zrak mogu isušiti vlagu u zraku, zbog čega će biti potrebno osiguravanje odgovarajuće ventilacije ili ovlaživača.

A koja bi bila idealna temperatura za postavljanje vašeg sustava grijanja tijekom noći? Općenito govoreći, ugodna noćna temperatura je između 17 i 19°C. Za domove u kojima žive starije osobe, dojenčad ili osobe s određenim zdravstvenim problemima prikladnija je temperatura od 20°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:17