MUŠKI PONOS

Treba li sjediti ili stajati na WC školjci dok obavljate malu nuždu?

 /SHUTTERSTOCK

Treba li stajati ili sjediti na WC školjci dok obavljate malu nuždu? Na ovu temu mnogim se ukućanima, posebice onom ženskom dijelu, diže kosa na glavi, jer se nerijetko - kad muški dio kućanstva inzistira na mokrenju stojećki - živcira zbog neugodnih mrlja na WC školjci. A sve pod pretpostavkom da je mokrenje na taj način zdravije. No, je li to baš doista tako?

Ispada da je obavljanje te nužde stojećki češće pitanje higijene, udobnosti i muškog ponosa nego pitanje zdravlja. Jer nijedna studija do danas nije dokazala negativan utjecaj sjedenja na zdravlje prostate. Štoviše, urolozi kažu da je za prostatu u biti svejedno mokri li se u stojećem ili sjedećem položaju. No, za osobe koje već imaju problema s prostatom preporučuje se da sjednu. I to iz vrlo specifičnog razloga. Naime, pri stajanju se mišići donjeg dijela trbuha i zdjelice skupljaju, što dodatno otežava mokrenje. Zbog toga se mjehur ne može potpuno isprazniti, a povećava se i rizik od infekcije mokraćnog mjehura.

Ako je prostata zdrava, svatko se može slobodno olakšati prema svojim osobnim željama - ili dogovora s ostalim ukućanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:17