SVI SE PITAJU

Trebate li drugačije namjestiti temperaturu hladnjaka kad krenu topliji dani? Maslac će vam sve reći

 /SHUTTERSTOCK

Posebno tijekom velikih vrućina važno je da hrana i piće u hladnjaku budu dobro ohlađeni. Trebate li stoga drugačije namjestiti temperaturu hladnjaka kad krenu topliji dani? O tome stručnjaci raspravljaju godinama. Koja je optimalna temperatura hladnjaka tijekom većih temperatura i o čemu još morate voditi računa; možete saznati ovdje.

Koja je optimalna temperatura hladnjaka kod visokih temperatura zraka?

Internetska pretraga o optimalnoj temperaturi hladnjaka kad su visoke temperature obično daje kontradiktorne rezultate. Uobičajeno, trebali biste postaviti svoj hladnjak na 6.7 stupnjeva Celzija (mjereno u srednjem odjeljku hladnjaka).

Promjena temperature često nije potrebna

Portal Oko-Test, pak, proturječi ovoj preporuci: “Funkcionalan, moderan hladnjak mora se većom snagom suprotstaviti višoj vanjskoj temperaturi, ali za to nije potrebna regulacija temperature.” Prema Oko-testu, stoga nije potrebno uopće podešavati temperaturu ili samo za oko pola stupnja, jer moderni hladnjaci mogu održavati svoju unutarnju temperaturu konstantnom i zimi i ljeti.

Kako saznati optimalnu temperaturu hladnjaka kod visokih temperatura prema ovim prilično različitim specifikacijama? Prije svega, nikad ne smijete mijenjati temperaturu hladnjaka, a da prethodno ne provjerite je li to doista potrebno. Najbolje je ugraditi termometar za hladnjak ako ga već nemate. Na taj način uvijek možete provjeriti je li unutarnja temperatura hladnjaka oko 6,7 °C.

image
/SHUTTERSTOCK

Alternativno, možete koristiti komadić maslaca kao vodič. Ako se maslac samo može namazati, hladnjak je na odgovarajućoj temperaturi. Ako je maslac premekan, regulator postavite malo više. Često pola stupnja čini veliku razliku. Ako imate stariji hladnjak, možda ćete morati prilagoditi temperaturu kada vani zagrije. Opet, dobro je izmjeriti unaprijed. Ako kod visokih temperatura postavite nepotrebno nisku temperaturu hladnjaka, on će trošiti puno energije. A kao što svi znamo, to može biti skupo.

Još savjeta za stalnu temperaturu hladnjaka

Pobrinite se da što rjeđe otvarate hladnjak. Ako ostavite vrata hladnjaka otvorena, uređaj treba više energije za održavanje stalne unutarnje temperature. Istodobno, hladnjak otpušta toplinu sa stražnje strane. To nije nužno pogodno za ugodnu klimu u domu kada su visoke temperature.

Na kraju, ali ne manje važno, za održavanje optimalne temperature hladnjaka ljeti, preporučuje se staviti hladnjak na prilično tamno, hladno mjesto. Uz štednjak ili osunčani prozor, hladnjak bi trošio znatno više energije za hlađenje hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 13:16