StoryEditor
Pitanja o čišćenju koronavirusa

Trebate očistiti telefon, prekidače za svjetlo i kvake, ali trenutno ne možete dobiti alkoholne maramice i alkohol u boci?

 

Nemate sumnje da imate pitanja o čišćenju i dezinfekciji doma kako biste spriječili širenje koronavirusa. Danas kada smo suočeni s čišćenjem, sanitarnim sredstvima i klicama na način koji je za mnoge nov, pojavilo se mnogo pitanja oko toga koje proizvode za čišćenje koristiti i za što. Možete li oprati ruke deterdžentom za suđe? Možete li dezinficirati kreditnu karticu sredstvom za čišćenje pločica?

U danima povećane razina zaštite, plus nedostatka sredstava za čišćenje, mnoge zanima smiju li koristiti unakrsno proizvode.

Nažalost, odgovor je „da i ne“. Neki od razloga zbog koji treba izbjegavati unakrsnu upotrebu sredstava za čišćenje jest: može biti neefikasno i rasipno, može oštetiti ono što pokušavate očistiti i/ili može biti štetno za zdravlje. Nepravilna upotreba sredstava za čišćenje - posebno onih koja sadrže izbjeljivač, alkohol ili amonijak - doista ubijaju ljude.

Postoje tri izvora informacija koje treba konzultirati prije upotrebe proizvoda, a posebno ako ga namjeravate koristiti u svrhu koja nije navedena:

  • Uputa za uporabu i sigurnost proizvođača
  • Popis sastojaka
  • Sigurnosno-tehnički list proizvoda

Upute za uporabu i sigurnost, sa sastojcima, mogu se naći na ambalaži proizvoda. Međutim, zbog sitnog tiska često ih je teško pročitati. No, iste podatke možete pronaći i na webu. 

Pravila za čišćenje koja će vam pomoći:

  1. Ako proizvod sadrži izbjeljivač (natrijev hipoklorit), NE smijete ga miješati s drugim kemikalijama osim vode. Također morate biti svjesni da može uzrokovati gubitak boje, pa se općenito ne smije koristiti na tkaninama.
  2. Ako proizvod sadrži izopropilni alkohol (izopropanol), može se sigurno koristiti za dezinfekciju tvrdih površina i općenito je siguran za ljudsku kožu, iako može uzrokovati sušenje i iritaciju. Međutim, izopropilni alkohol treba koristiti oprezno, jer je zapaljiv.
  3. Ako proizvod sadrži vodikov peroksid, NE smije se miješati s octom. Kombinacija stvara korozivnu kiselinu koja može jako nadražiti oči, kožu i dišni sustav.

Općenito, morate biti oprezni! Nemojte koristiti proizvod ako niste sigurni da je siguran za upotrebu, izbjegavajte miješanje proizvoda za čišćenje, a ako proizvod namjeravate upotrijebiti za svrhu kojoj nije namijenjen, testirajte ga na malom neprimjetnom području kako biste bili sigurni da vam neće napraviti štetu. Dakle, ne uranjajte svoju osobnu iskaznicu u izbjeljivač!

Trebate očistiti telefon, prekidače za svjetlo i kvake, ali trenutno ne možete dobiti alkoholne maramice, alkohol u boci ili rukavice za jednokratnu upotrebu, što napraviti?

Srećom, postoji veliki broj sredstava za čišćenje koja nisu izopropilni alkohol, a jednako su učinkovita u dezinfekciji SARS-CoV-2 virusa, novog koronavirus koji uzrokuje bolest Covid-19.

Jedan proizvod o kojem vrijedi razgovarati je izbjeljivač s klorom - na popisima sastojaka pisat će natrijev hipoklorit i to ime trebate urezati u sjećanje, jer kad ga ugledate, reći će vam četiri stvari:

  • Predmetni proizvod sadrži izbjeljivač i djelovat će kao sredstvo za dezinfekciju na koronavirusu.
  • Predmetni proizvod sadrži izbjeljivač i može uzrokovati gubitak boje na tkanini.
  • Predmetni proizvod sadrži izbjeljivač i može izazvati iritaciju kože te će biti štetan ako ga progutate ili dođe u doticaj s očima.
  • Predmetni proizvod sadrži izbjeljivač i stoga ga ne treba miješati s drugim kemikalijama osim vode.

Izbjeljivač će biti pametan izbor za većinu ljudi upravo sada, jer je široko dostupna i jeftin. Ali JAKO JE VAŽNO IZBJELJIVAČ KORISTITI PAŽLJIVO I ODGOVORNO.

Razrijeđena otopina izbjeljivača može se koristiti u kućanstvu ako je prikladan za površinu. Slijedite upute proizvođača za primjenu i pravilno prozračivanje. Provjerite nije li proizvodu istekao rok trajanja. Nikada nemojte miješati izbjeljivač s amonijakom ili bilo kojim drugim sredstvom za čišćenje. Izbjeljivač u kućanstvu je djelotvoran protiv koronavirusa ako se pravilno razrijedi.

NAČIN PRIPREME

5 žlica (jednu trećinu šalice) izbjeljivača dodajte u litru vode ili, za manju količinu, 4 žličice izbjeljivača na četvrtinu vode. Kada radite s otopinom izbjeljivača, nosite rukavice kako biste zaštitili kožu i pobrinite se da postoji odgovarajuća ventilacija.

Foto: Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 07:06