Oh ne...

Trenutak nepažnje i vaša fina košulja je uništena: Hitna rješenja za česte mrlje

 Lumin/Unsplash
Barem jednom u životu vam se dogodilo da ste zatekli mrlju na najdražem komadu odjeće

Dovoljan je samo trenutak nepažnje da nastane mrlja koju nikako ne uspijevate ukloniti i se uništi fina tkanina. Većinu mrlja može se riješiti brzom reakcijom čime bi se izbjegla trajna šteta, a postoji i nekoliko korisnih praksi koje možete primijeniti kako biste izbjegli upropaštavanje rublja šminkom, hranom ili pićem.

image
Eastman Childs/Unsplash

HITNA RJEŠENJA ZA ČESTE MRLJE

Ruž za usne

Nožem ili žlicom uklonite čvrste komadiće ruža, potom sa suhim ubrusom oprezno tapkajte mrlju kako biste uklonili što više mrlje bez da se ruž rastopi i tkanina ga upije.

Komadići bijelog kruha također mogu pomoći odvojiti nakupine ruža i ukloniti ga s tkanine. Meki dio kruha skupite prstima i tapkajte njime mrlju sve dok ne nestane.

Tinta

Idući put kad vam kemijska olovka procuri u džepu uzmite bočicu dezinfekcijskog sredstva za ruke koju imate u svojoj torbi ili ladici i nanesite lagano na mrlju. Alkohol koji se nalazi u dezinficijensu rastopit će masnoću tinte. Isperite mrlju. Alkohol koji se nalazi i u nekim sprejevima za kosu također može pomoći.

Masne mrlje

Višak masnoće na tkanini upijte sa suhim ubrusom, a potom mrlju posipajte praškastim sredstvom poput sode bikarbone i pustite da upije višak tekućine. iščetkajte prašak, a s malo upornosti ovim postupkom možete se riješiti i najtvrdokornijih mrlja.

Čaj ili kava

Hladnom vodom prvo natopite mrlju, a potom sa suhim ubrusom tapkajte mrlju sve dok ne uklonite čaj i kavu s tkanine. Mineralna voda također može pomoći, pogotovo ako obična voda više ne uklanja mrlju.

Trava

Prstima utrljajte malu količinu sapuna za ruke u mrlje od trave i isperite nad sudoperom toplom vodom. Ako imate limuna, nanesite limunovog sok na mrlju i posipajte ju sa solju. Taj će miks ukloniti gotovo svaku mrlju nakon kratkog ribanja.

KORISNI ALATI ZA HITNO ČIŠĆENJE MRLJA

Žlica ili nož

Uvijek je korisno imati plastični nož ili žlicu u ladici u uredu i to ne samo zbog ručka. Rub noža ili žlice savršen je alat za struganje nakupljenog umaka poput razmazanog kečapa ili senfa s odjeće prije nego počnete tretirati nastalu mrlju

Kapaljka

Kapaljka je koristan alat za nanošenje bjelila ili tekućine za uklanjanje mrlja na malu mrlju jer možete izbjeći tretiranje čistih dijelova odjeće.

Papirni ubrus

Korisno je smjestiti upijajući materijal ispod mjesta na koji nanosite tekućinu za mrlje jer će vam pomoći izvući mrlju van iz tkanine i spriječit će njeno širenje na ostatak odjeće.

Meka četkica za zube

Četkicom možete lako utrljati sredstvo za uklanjanje mrlja u samu mrlju kako bi sredstvo funkcioniralo bolje i razradilo sve dijelove mrlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. siječanj 2022 11:16