NIJE TEŠKO

Tri jednostavne stvari koje možete učiniti da smanjite potrošnju u kućanstvu

 Unsplash
Bez obzira na vaše okolnosti, pomno praćenje vaše potrošnje omogućuje vam da stvarate dosljednosti proračuna

Reći da su sadašnja vremena nesigurna je poprilično blaga izjava. Dok problemi u lancima opskrbe i inflacija opterećuju naše novčanike, trend otkaza - koji se odnosi na milijune ljudi koji su dali otkaz i promijenili posao - vjerojatno će se nastaviti. Mnogi još uvijek preispituju način života dok rade kako bi uštedjeli novac za budućnost. Srećom, sljedeći savjet je primjenjiv za svaku situaciju u kojoj je pametno pripaziti na kućnu potrošnju.

Sharite Humphrey, certificirana instruktorica za financijsko obrazovanje i glasnogovornica Self Financiala za Hunker je dala tri jednostavna koraka koja ona preporučuje za smanjenje potrošnje vašeg kućanstva.

image
Unsplash

1. Pratite svoju potrošnju

Započnite bilježenjem svojih mjesečnih troškova. Ne postoje dva kućanstva koja imaju iste točne izdatke i jasan pregled vašeg proračuna može vam pružiti fleksibilnost da smanjite ili zaustavite određene navike potrošnje. Humphrey preporučuje zapisivanje čak i najmanjih troškova, jer oni mogu uništiti proračun. "Smanjenje iznosa koji trošite na prehranu, mjesečne pretplate i online kupovinu može vratiti više novca u vaš proračun", kaže Humphrey.

Humphrey nas također upozorava na skrivene troškove loše vezano za kredite - koje biste također trebali pratiti. Provedite dobro istraživanje za sve kredite koje planirate uzeti ili ste već uzeli, tako i za kreditne kartice ili minuse na računima.

Bez obzira na vaše okolnosti, pomno praćenje vaše potrošnje omogućuje vam da stvarate dosljednosti proračuna koja će smanjiti potrošnju i pomoći vam da se osjećate financijski sigurnije.

image
Unsplash

2. Planirajte svoje kupnje

Obećali smo jednostavne savjete, a ovaj korak je upravo to. Mnogi trgovci na malo podižu cijene zbog trenutne nestašice u lancu opskrbe, a kućanstva svaki mjesec troše više novca na namirnice i osnovne potrepštine. Humphrey preporučuje planiranje posjeta trgovinama unaprijed i kupovinu s popisom. To će vam pomoći da ostanete u proračunu i izbjegnete impulzivnu kupovinu. Odabirom kupnje kućanskih predmeta na veliko i kada su na rasprodaji također ćete povećati svoj mjesečni proračun.

image
Unsplash

3. Koristite tehnologiju za bolju uštedu novaca

U dobrim i lošim vremenima, u bolesti i zdravlju, čini se da smo privezani za ekrane. Oni mogu biti skupi i za naš novčanik i za dobrobit, ali ponekad, posvećivanje malo vremena ekranima za izradu strategije i organiziranje naših poslova može pridonijeti financijskom zdravlju.

Humphrey kaže da su aplikacije za povrat novca koje daju kupone, popust na kupnju ili nude bodove koji se mogu iskoristiti za sniženje cijena pri naknadnim kupnjama pametan način uštede.

Druga je mogućnost odabrati opcije automatskog plaćanja za svoje kreditne kartice, najam, režije i druge mjesečne troškove. Izbjegavanje propuštanja plaćanja štedi vrijeme i novac.

Odabir online opcije u kojoj vaša banka šalje obavijest kada je vaš račun ispod određenog iznosa je mudar potez. Humphrey objašnjava da će vam ova jednostavna radnja pomoći ne samo da izbjegnete kazne, već će vas upozoriti i ako ste bili žrtva krađe identiteta kako biste odmah mogli poduzeti mjere.

image
Unsplash

I na kraju, koristite programe nagrađivanja svojih kreditnih kartica kako biste sebi isplatili bonus. Da biste to učinili, potrošite povrat novca, bodove za putovanja, zabave ili ih upotrijebite u slučaju nužde.

Planirani proračun ne znači da ćete morati štedjeti na zabavi ili brizi o sebi. "Važno je zapamtiti da sebe postavite kao stavku u svom proračunu", kaže Humphrey. Ona preporučuje da svaki mjesec odvojite mali iznos novca kako biste se nagradili što ste na pravom putu s proračunom.

Humphrey predlaže korištenje gotovine za ovu stavku proračuna jer će to dati odmor vašim debitnim i kreditnim karticama. Međutim, ako ne želite koristiti gotovinu, možete odrediti kreditnu karticu, darovnu karticu ili debitnu karticu za svoju potrošnju kako biste omogućili fleksibilnost za online kupnju. Fizička radnja prijenosa tog novca s određene kartice šalje vam signal da ovaj određeni fond koristite za nešto posebno. To vas održava na pravom putu s upravljanjem svojim novcem i omogućuje vam da pazite na bezumnu potrošnju na vašoj kartici izdvojenoj za zabavne kupnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 23:31