Dom nije skladište

Trikovi profesionalne organizatorice: Prenamijeni sve što možeš i ne daj hrpi da te iscrpi

 SHUTTERSTOCK
Donosimo trikove koje možete koristi pri organizaciji, a koji uključuju prenamjenu stvari u kućanstvu, i samim time smanjenje otpada

Profesionalna organizatorica i vlasnica tvrtke Slagalica organiziranje Tamara Kajari autorica je knjige “Ne daj hrpi da te iscrpi” i na prvom hrvatskom portalu za online edukaciju o osobnoj organiziranosti (www.slagalicaorganiziranje.hr) donosi brojne savjete za organiziranje te se bavi organizacijskim savjetovanjem više od trideset godina.

Prilikom savjetovanja oko organizacije stambenih prostora Tamara uvijek naglašava da dom treba biti utočište, a ne skladište.

- Najveći razlog neorganiziranih stambenih prostora je prevelika količina stvari, uključujući i namještaj. Onaj tko kupuje previše ili čuva previše, napunit će svaki ormar i nikada ih neće imati dovoljno. Previše je uvijek previše, i nema tog sustava pohranjivanja koji će stalni ulaz stvari u prostor držati pod kontrolom. Način života u kojem je ulaz stvari veći od izlaza, tj. raščišćavanja, uvijek ide nauštrb prostora, financija i u konačnici mentalnog zdravlja osobe - ističe Tamara. U nastavku donosimo neke njezine trikove koje koristi pri organizaciji, a koji uključuju prenamjenu stvari u kućanstvu, i samim time smanjenje otpada.

image
SHUTTERSTOCK

1. KUTIJE ZA CIPELE - ORGANIZATORI ZA ODJEĆU

Kutije za cipele odlično mogu pomoći oko bolje organizacije odjeće kao što su čarape, donje rublje, šalovi ili odjeća za bebe. Umetnite ih u ladice ili rasporedite po policama, a za vizualno poboljšanje oblijepite ih ukrasnim papirom ili samoljepljivom tapetom.

2. PLASTIČNE KUTIJE HRANE - ORGANIZATORI ZA ŠMINKU

Takva ambalaža odlična je za organizaciju manjih ili plićih kupaonskih ladica. Kutije poput onih u kojima se nalazio svježi sir ili plastični podlošci u kojima se prodaju rajčice mogu vam poslužiti za sav make-up pribor.

image
SHUTTERSTOCK

3. NEKORIŠTENI KALUP ZA MAFINE - MNOŠTVO MOGUĆNOSTI

Kalup za mafine možete koristiti kao: organizator za kopče i gumice za kosu, tacnu za lakše prenošenje čaša, kao organizator gumba i pribadača, organizator vijaka i matica, kao organizator sitnih Lego kockica ili spremnik za tempere i akrilne boje.

image
SHUTTERSTOCK

4. KARTONSKE TUBE OD ROLA WC PAPIRA - ORGANIZATORI ZA KABELE

Zapetljane kabele razne tehničke opreme najlakše ćete organizirati tako da svaki kabel uredno namotate i umetnete u jednu tubu na kojoj je nekad bio WC papir. Tube poslažite okomito u kutiju ili ladicu i uvijek imajte red među kabelima, punjačima i sličnim tehničkim sitnicama.

5. VIŠAK KALUPA ZA KOCKICE LEDA - ORGANIZATOR ZA SITAN NAKIT

Kalup za kockice leda učinit će organizaciju naušnica, prstenja ili broševa preglednom, a uzimanje i vraćanje na mjesto bit će lako i brzo.

image
SHUTTERSTOCK

6. PLUTENI ČEPOVI - ZA STOL ILI ZID

Plutene čepove odrežite na jednaku dužinu, zalijepite jedne uz druge i pretvorite u podmetače za čaše, zdjele ili u zidni pano.

image
SHUTTERSTOCK

7. LIMENKE BOJE ILI INSTANT KAVE - UGODNO S KORISNIM

Limenke u obliku valjka idealne su za spremanje duguljastih predmeta poput flomastera, kistova ili kuhinjskog pribora, ali uz malo dodatne obrade ili ukrasa, mogu poslužiti i kao tegle za biljke ili kao vaze.

image
SHUTTERSTOCK

8. STAKLENKE OD MEDA I RAZNIH KISELIH PROIZVODA - MAŠTA ČINI SVAŠTA

Staklenke su odlična opcija čuvanja hrane, čajeva ili začina, i time dobrodošao pribor u organizaciji svake kuhinje ili ostave. No, uz malo mašte, staklenke mogu postati i posude za svjećice ili pravi mali terariji.

image
SHUTTERSTOCK

9. PRSTEN ZA OTVARANJE LIMENKE - ORGANIZATOR U ORMARU

Ovaj mali trik prenamijenit će dio vašeg limenog kućnog otpada u koristan detalj u vašem ormaru. Prsten otkinite s limenke i navucite ga preko vrata vješalice za košulje. Vješanjem dijela vješalica na ovakve prstene štedite prostor na prečki koristeći takve “2 u 1” vješalice.

10. HLAČE ISTROŠENIH NOGAVICA - TORBA ILI RUKSAK

Istrošene nogavice traperica, trenirki ili tajica ne znače da cijeli odjevni predmeti moraju u kontejner za tekstil. Odrežite nogavice, sašijte otvore i oko struka prišijte patentni zatvarač ili čičak-traku, preklop ili ručku po želji. Manje veličine (dječje hlače) prenamijenite u etuije ili tubus pernice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:10