U Dubrovniku nema krize

Veliki inozemni igrači ulažu u hotele, poslovni prostori na Stradunu postižu cijenu višu od 30.000 eura po m2

Stara kamena kuća s drvenim podovima na tri etaže, s podrumom, terasom, dvorištem i vrtom, na izvrsnoj lokaciji na Pločama, u neposrednoj blizini istočnih gradskih vrata, u blizini stare gradske jezgre i plaže, autobusne stanice, kafića i restorana, trenutačno je najbolja ponuda za ulaganje u dubrovačke nekretnine.

Uvijek aktivno tržište

Potrebno ju je obnoviti, idealna je za svaki oblik turizma, a prodaje se po cijeni od oko 1900 eura po četvornom metru. Ovakva se prilika ne bi smjela propustiti, kaže nam Igor Koprivica iz agencije Progen koji ističe da je dugogodišnji trend u svim hrvatskim urbanim centrima, pa tako i u Dubrovniku, kupnja i prenamjena derutnih stambenih nekretnina u starim gradskim jezgrama u sobe i apartmane za turizam. No, Grad pod Unescovom zaštitom nije isključivo vikend-destinacija, on je najskuplji i najluksuzniji hrvatski grad i omiljeno odredište za pokretanje ozbiljnog biznisa u turizmu, ali i atraktivno mjesto za život.

Zbog svega toga zanimalo nas je koliko je aktivno dubrovačko tržište nekretnina, ima li većih ulaganja, koje se nekretnine prodaju, tko su kupci i koje se cijene postižu, posebno uoči vrhunca turističke sezone. Iako kao i sve ostalo ima cikluse, uspone i padove, tržište nekretnina uvijek je živo, kaže Koprivica. Činjenica je da se broj kreveta u hotelskom i privatnom smještaju povećava iz godine u godinu. Osim domaćih ljudi, u smještajne kapacitete ulažu ljudi iz cijeloga svijeta, a povećano je zanimanje i domaćih i inozemnih tvrtki.

Isplativost investicije

– U Dubrovnik i dalje intenzivno ulažu tzv. veliki igrači. Svjetski relevantni brendovi pokazuju veliko zanimanje za hotele koji su još u državnom vlasništvu. Ozbiljan investitor preuzeo je većinski paket dionica velebnog hotela Belvedere u koji se počinje ulagati, luksuzna Villa Dubrovnik promijenila je vlasnika, obnavljaju se i grade hoteli u Župi dubrovačkoj, na Stradunu poslovni prostor dostiže cijenu više od 30.000 eura po četvornom metru – nabraja Koprivica. Treba, međutim, napraviti jasnu razliku između stambenih i poslovnih nekretnina.

U poslovne nekretnine, dodaje, ulaže se do granice isplativosti povrata novca, a cijena stambene nekretnine formira se po sasvim drugim kriterijima. Primjerice, kvadrat stambene kuće u blizini spomenutog poslovnog prostora na Stradunu vrijedio bi desetak puta manje, a sve je veća i izraženija razlika među nekretninama prema njihovoj kvaliteti. – S obzirom na to da je ponuda veća od potražnje, prodaju se one nekretnine koje nude najbolji odnos cijene i kvalitete. Tako prodavatelji sve više uviđaju da moraju cijenu, žele li prodati svoju nekretninu, prilagoditi tako da bude konkurentna ostalim nekretninama sličnih karakteristika na sličnom položaju.

Bezuspješno u prodaji

Nije rijetkost da se neke slabije nekretnine već dugo bezuspješno prodaju, bez obzira na relativno povoljnu cijenu. S druge strane, nedostaje kvalitetnih obiteljskih stanova u rezidencijalnim dijelovima grada koji uvijek imaju svoje kupce – kaže. Od stambenih nekretnina, dakle, najviše se traže stanovi od 50 do 70 četvornih metara za obiteljske potrebe. Kupci tih nekretnina uglavnom su domaći ljudi, mahom mlade obitelji koje rješavaju stambeno pitanje.

Druga kategorija su kupci luksuznih stanova na popularnijim dijelovima grada s pogledom na staru gradsku jezgru, more i otoke ili, pak, kuća uz more u Dubrovniku i okolici. A takvi kupci, kaže Koprivica, nisu rijetkost. Cijenu, dakako, prije svega formira lokacija, ali i drugi kriteriji poput starosti nekretnine, odnosno stupnja potrebne obnove, zatim pogled, parkiralište, etaža, unutarnji raspored prostorija, osunčanost, infrastruktura naselja…

Manjak nekretnina

– Ugrubo, s velikim naglaskom na relativnost cijena, možemo reći da realna prodajna cijena za prosječne stanove u prigradskim naseljima iznosi od 1500 do 2000 eura po četvornom metru, za stanove u prosječnim stambenim dijelovima Dubrovnika od 1800 do 3000 eura po m2, a više od toga plaćaju se najbolje lokacije s pogledom – objašnjava. I treća kategorija kupaca bili bi spomenuti ulagači u poslovne nekretnine ili stambene nekretnine s poslovnom namjenom. – Sve tri kategorije traže sasvim različite dijelove grada, ali za svaku nedostaje dovoljno kvalitetnih nekretnina. Iako, moram reći, kad imate iza sebe profesionalnu agenciju koja će se potruditi pronaći vam upravo ono što tražite, uz male kompromise, prije ili kasnije, odgovarajuća nekretnina se uvijek nađe – zaključuje.

Cijene najskupljih luksuznih stambenih nekretnina drže se u strogoj tajnosti

Najskuplje i najluksuznije nekretnine prodaju se u najvećoj diskreciji pa je gotovo nemoguće doznati koja je njihova cijena. Igor Koprivica iz agencije Progen ističe da se trenutačno najskuplja nekretnina u Dubrovniku veličinom, uređenjem i lokacijom može svrstati među najbolje nekretnine na Jadranu, ako ne i šire, ali o konkretnom iznosu ne želi govoriti. Ipak, priznaje da nema puno zainteresiranih, što je i logično jer je riječ o malom krugu kupaca koji imaju takav financijski potencijal.

Donedavno su za tu nekretninu vođeni dugotrajni pregovori s potencijalnim kupcem, no nekretnina je još dostupna na tržištu. Pokušali smo izvući informaciju i o najskupljoj prodanoj nekretnini, no neuspješno. Koprivica je samo istaknuo da je riječ o nedavno kupljenoj, renoviranoj palači s tri komforno uređena jednosobna stana u staroj gradskoj jezgri, u neposrednoj blizini Straduna. Prema njegovoj procjeni, palača je prodana po cijeni 20-ak posto nižoj od one koja se mogla postići u godinama prije krize.

Foto: arhiva Cropix

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:27