U Francuskoj donesen novi zakon

Svi novi krovovi moraju biti 'presvučeni' biljem ili solarnim panelima

Novi zakon koji je nedavno donesen u Francuskoj nalaže da sve nove zgrade koje su sagrađene u komercijalnim zonama moraju biti djelomično pokrivene ili biljkama ili solarnim panelima. Zeleni krovovi, kako ih popularno zovu, imaju dobar izolacijski učinak koji pomaže u potrošnji energije zimi za zagrijavanje, a u ljetnim mjesecima za hlađenje. Osim toga, zadržavaju kišnicu i vodu, a pticama osiguravaju “dom” u urbanim džunglama.

Žestoki su francuski aktivisti prvotno lobirali za zelene krovove koji bi pokrivali cijelu površinu novog krova. Međutim, djelomično pokriveni krovovi u ovoj su prvoj utakmici pobijedili, što je svakom slučaju veliki korak za Francusku. Zeleni krovovi su već vrlo popularni u Njemačkoj i Australiji te u Torontu koji ovaj zakon uspješno provodi od 2009. godine na svim novim industrijskim i stambenim zgradama.

Sigurno se pitate koje su prednosti zelenog krova? Prednosti ima zaista mnogo, a ovdje ćemo nabrojati samo neke: sve se više ljudi pridružuje zelenom pokretu, i to iz potpuno različitih sfera života. Dakako, bilo je samo pitanje vremena kad će se i prilikom uređenja interijera stvari početi događati u tom smjeru s obzirom na to da danas zaista više nije teško živjeti udobno i lijepo, i u skladu sa svojom okolinom. Namještaju, zidovima, električnim uređajima i ostalim pametnim stvarčicama za uštedu energije u domu pridružili su se i zeleni krovovi. Oni nisu samo spas za okoliš, oni štede i novac.

Zelena se boja u ovom slučaju ne koristi da bi se opisala boja krova. Ona je zelena zato što je ekološki prihvatljiva. Većina zelenih krovova zapravo je dogradnja već postojećeg krova. Iako u posljednje vrijeme iznimku čine novije kuće i zgrade koje su građene prema načelima ekološki prihvatljive gradnje, i one dolaze s instaliranim zelenim krovovima. Riječ je o krovovima na kojima rastu posebne biljke koje su prilagođene urbanim sredinama u kojima mogu preživjeti.

Kada je u pitanju zeleni krov, svi su na dobitku. Prednosti zelenog krova ima i društvena zajednica i pojedinac. Osim svoje praktične strane, zeleni krov izgleda vrlo atraktivno i privlači investitore.

Praktična strana zelenog krova leži u vrlo jednostavnoj činjenici, a to je da smanjuje učinak “toplinskog otoka”. Riječ je o fenomenu koji nastaje u velikim gradovima zbog upijanja sunčeve energije u zgradama i asfaltiranim površinama te zbog dodatne topline proizvedene industrijom, prometom, grijanjem, hlađenjem i nedostatkom zelenih površina. Gradnjom zelenih krovova smanjujemo taj učinak i štedimo novac.

Zeleni krovovi također zrače svjež zrak u gradovima.

Možda čak i bolja je činjenica da biljke apsorbiraju zagađivače kao što su CO2 i pretvaraju ih u kisik, što znači da zeleni krovovi zapravo čiste i filtriraju zrak.

Zeleni krovovi pomažu pri “upravljanju” oborinskim vodama. Kako? Pohranjuju vodu na podlogu koju preuzimaju biljke koje tu istu vodu transformiraju i isparavaju. Zeleni krovovi su dokazani “sudoperi za ugljik” koji CO2 i teške metale apsorbiraju iz zagađenog zraka.

Osim toga, idealni su za urbane vrtove, osobito u prometnim gradovima u kojima je taj prostor prilično ograničen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:49