VRUĆI TREND

U posljednje vrijeme svi na podovima imaju ovaj fantastičan materijal koji se ponaša poput parketa

 Privatna arhiva
Nino Dulikravić iz tvrtke Duly ispričao nam je koje su prednosti ovog materijala, zašto je toliko popularan u posljednje vrijeme te s čim ga je najbolje kombinirati u interijeru

Stanovi i kuće koje smo u posljednje vrijeme posjećivali i pisali o njima na podu su imali mikrocement i svi su ga od reda hvalili i opisivali isključivo komplimentima. Zato smo odlučili saznati nešto više o ovoj temi. Uputili smo se u tvrtku Duly iz Ludbrega, specijaliziranu za dekorativne i industrijske podove, i od njihova vlasnika Nine Dulikravića saznali sve što nas je nas zanimalo.

image
JURRIT VAN DER WAAL/

- Povijest mikrocementa ili microtoppinga dolazi iz Amerike. Naime, u Americi su bile regulative koje su propisivale da se u javnim garažnim prostorima ne smiju koristiti sintetski materijali zbog protupožarnih kategorija. Tako su proizvođači materijala dobili zadatak da razviju cementni materijal koji bi zadovoljio uvjete klase A2 negorivosti tj. zapaljivosti. Microtopping se koristio kao mješavina cementa polimera i kvarcnog pijeska potpuno identično kao i epoxy sustavi te se površina lakirala akrilnim lakovima. Kasnije se došlo do ideje da se stvore finije granulacije tog materijala koji bi se mogao primjenjivati u dekorativne svrhe te je proizveden microtopping koji danas poznajemo, a svi ga koriste kao alternativu betonskog prirodnog izgleda u rezidencijalnim objektima - objašnjava Nino Dulikravić.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Microtopping je zapravo alternativna usluga premazivanja betona. S debljinom od samo 3 mm, microtopping daje mogućnost transformacije podova (ili zidova) bez uklanjanja postojećih površina. Može se koristiti na drvu, betonu, samorazlivajućim površinama, keramici, prirodnom kamenu ili bilo kojoj drugoj vrsti površine.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
RAJAN MILOŠEVIĆ

- Microtopping se izvodi u više slojeva, najčešće tri, koji su tonirani te se može poigrati s različitim tehnikama nanošenja i samim time stvoriti interesantne cloud efekte. Teksture microtoppinga nude mogućnost da personalizirate svoj dom, da svaki prostor učinite još karakterističnijim. Nadalje, on je savršen za pokrivanje bilo koje vrste vertikalnih površina kao što su zidovi od gipsanih ploča, stubišta, kupaonice, hotelske i uredske dvorane, trgovine, zidovi dnevnih boravaka i kuhinja i, naravno, pomoći će vam da svoju spavaću sobu učinite jedinstvenom. Isto tako, estetske kvalitete i praktična primjena microtopping teksture također ga čine prikladnim za trgovine, izložbene prostore, muzeje, restorane i hotele - nabraja Nino Dulikravić iz tvrtke Duly i naglašava kako je podjednako pogodan za prostore koji zahtijevaju klasičan ili moderan stil.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

U interijeru microtopping je skroz gladak i nudi varijacije završnog izgleda u sjajnoj, semi mat i mat verziji. Vrlo je efektan u open space prostorima jer tu dolazi do izražaja njegova neutralnost. Prostor se dekorira namještajem ili ostalim dekoracijama, a on daje industrijsko-dekorativnu podlogu. Vrlo je efektna kombinacija i kada se koristi s drugim materijalima, kao što su keramika i parket. Zahvalan je i uz podno grijanje te je vrlo ugodan kada se po njemu bos hoda.

image
Privatna arhiva
image
TOMISLAV MATAIĆ

- Kada nas klijenti pitaju o karakteristikama, najčešći naš odgovor je da se microtopping ponaša kao i parket. Dakle, ako ga se ošteti udarcima oštrim predmetima, on ne puca, nego se udubi. Ako se površina pohaba u dogledno vrijeme, jednako se obnovi brušenjem i ponovim lakiranjem. Održavanje se radi uz korištenje neutralnih deterdženata i voskova koji služe kao zaštita - zaključuje N.Dulikravić.

Inače, tvrtka Duly je nedavno izvela microtopping na hotelu Zonar u Zagrebu i to u sobama, lobyju, na stepenicama, u restoranu...To im je, kažu, kao svojevrsni showroom.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrkom Duly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:25