DEKORACIJE U DOMU

U vazu ubacite žličicu ovog sastojka i cvijeće će dulje ostati svježe. Trik preporučuje i lifestyle ikona Martha Stewart

 /SHUTTERSTOCK
Nagrađivani florist podijelio je nekoliko ključnih koraka za održavanje buketa, a pronašli smo i zanimljive "uradi sam" recepte
Nagrađivani florist podijelio je nekoliko ključnih koraka za održavanje buketa, a pronašli smo i zanimljive "uradi sam" recepte

Ljeto je idealno vrijeme za unošenje prirode u interijer, a malo što podiže prostor kao svježe cvijeće u vazi. Osim što vizualno osvježava, mirisni buket može prostoru dati osobni pečat - bilo da ga postavite na blagovaonski stol, noćni ormarić ili kuhinjski pult. A ako pitate Marthu Stewart, nema boljeg izbora od ruža.

Američka lifestyle ikona, poduzetnica, novinarka i nezaobilazna figura kada je riječ o uređenju doma, nedavno je na svom Instagramu podijelila fotografiju svježe rezanih ružičastih ruža iz vlastite kolekcije. I ne samo da ih njeguje u svom vrtu - ova sorta nosi i njezino ime.

"Ružu koju sam prije dvije godine odabrala kao Martha Rose, sada možete kupiti kao pravi proizvod", napisala je Martha u opisu objave.

"Grm je čvrst, cvjetovi su veliki, brojni i iznimno mirisni", dodala je.

PROČITAJTE JOŠ Crveno cvijeće za podizanje energije, plavo za opuštanje...

I zaista, njezine ruže izgledaju kao da su upravo ubrane: svježe, bujne i bez znakova uvenuća. Ako i vi želite da vaš buket traje danima, stručnjaci kažu da to nije stvar sreće, već pravilne njege. Višestruko nagrađivani florist David Denyer iz britanskog Eflorista podijelio je tri važna savjeta kako da ruže, baš poput Marthinih, ostanu svježe što dulje.

1. Pravilno rezanje stabljika

Prvi i najvažniji korak je način na koji režete stabljike. David Denyer ističe da rez treba biti pod kutom od 45 stupnjeva, i to pod mlazom vode ili uronjen u vodu.

image

Jedna od najvećih pogrešaka je rezanje na suhom i ravno

/SHUTTERSTOCK

"Jedna od najvećih pogrešaka je rezanje na suhom i ravno. Tako u stabljiku može ući zrak, što blokira unos vode i ubrzava venuće. Kosi rez povećava površinu koja upija vodu", rekao je za portal Homes & Gardens.

2. Hladna, čista voda - svaki dan

Ružama najviše odgovara hladna voda, koju treba mijenjati svakodnevno. Prije svakog dolijevanja vazu obavezno dobro isperite, a sve listove koji bi mogli biti uronjeni u vodu - uklonite.

image

Vodu u vazi treba mijenjati svakih 24 do 48 sati

/SHUTTERSTOCK

"Listovi ispod razine vode brzo trunu i razvijaju bakterije koje kontaminiraju cijeli buket", upozorio je Denyer.

3. Pažljivo birajte mjesto za vazu

Iako ruže izgledaju sjajno na prozorskoj dasci ili pored pećnice, toplina i direktno sunce mogu ih brzo "otvoriti", ali i ubrzati njihovo propadanje.

"Idealno ih je smjestiti na hladnije mjesto, dalje od radijatora, aparata i osunčanih prozora. Čak i nekoliko stupnjeva razlike može znatno produljiti svježinu", savjetovao je stručnjak.

PROČITAJTE JOŠ Magazin D&D Vrt daruje sjeme povrća, voća, cvijeća...

Dobra je vijest da se i ostalim cvjetnim dekoracijama - znači, s drugim vrstama cvijeća, ne isključivo s ružama - može produžiti životni vijek, i to s pomoću jednostavnih sastojaka koje zasigurno već imate u kuhinji.

Jedan od najstarijih i najprovjerenijih trikova za očuvanje svježine rezanog cvijeća je dodavanje šećera i limunovog soka u vodu. Ova kombinacija djeluje dvostruko: šećer služi kao izvor energije za cvijeće, dok limunov sok regulira pH vrijednost vode i sprječava razvoj bakterija. Kako objašnjavaju stručnjaci s portala MarthaStewart.com, šećer nadomješta prirodne ugljikohidrate koje biljka gubi nakon rezanja, dok kiselina iz limunovog soka usporava truljenje i pomaže boljoj apsorpciji vode.

image

Šećer nadomješta prirodne ugljikohidrate koje biljka gubi nakon rezanja

/SHUTTERSTOCK
image

Kiselina iz limunovog soka (ili octa) usporava truljenje i pomaže boljoj apsorpciji vode

/SHUTTERSTOCK

U člancima koji se mogu pronaći na više stranih specijaliziranih portala navodi se kako se kao alternativa limunu može koristiti i bijeli ocat, koji ima sličan učinak; djeluje antibakterijski i održava vodu stabilnom. Također se spominje i korištenje nekoliko kapi votke, koja zbog alkohola sprečava rast mikroorganizama, no prirodnija rješenja poput limuna ili octa češće su preporučena za svakodnevnu upotrebu u kućanstvu.

PROČITAJTE JOŠ Najljepši vijenci domaćih florista za vrata ili zid

Ipak, prema stručnjacima iz botaničkog vrta Brooklyn Botanic Garden u New Yorku, optimalna "domaća hrana za cvijeće" sastoji se od jedne žličice šećera, jedne žličice limunovog soka i nekoliko kapi izbjeljivača otopljenih u litri vode. Ova mješavina, pojašnjavaju, ne samo da hrani biljku, već istovremeno održava vodu čistom i prohodnom za apsorpciju, što je ključno za dulji životni vijek aranžmana.

Dodaje se da šećer potiče otvaranje pupoljaka, dok limunska kiselina snižava pH vrijednost vode, čime se olakšava unos vode kroz stabljiku. Izbjeljivač pritom djeluje antibakterijski - uništava mikroorganizme koji bi u suprotnom ubrzali proces truljenja. Ovu formulu potvrđuje i The Spruce, jedan od vodećih portala za uređenje doma i vrtlarstvo.

Važno je i redovito mijenjanje vode: preporučuje se to činiti svakih 24 do 48 sati. Svaki put kad mijenjate vodu, dobro isperite vazu i ponovno pripremite svježu otopinu sa šećerom i limunom. Time ne samo da produžujete trajnost cvijeća, nego i sprječavate razvoj biofilma unutar vaze, što je čest uzrok brzog venuća.

Kako se priprema i koristi trik?

  • U čistu posudu ulijte litru mlake vode, dodate žlicu šećera i žličicu limunovog soka (kao alternativu možete koristiti žličicu octa ili, pak, pola čajne žličice izbjeljivača). Dobro promiješajte dok se šećer ne otopi.
  • Temeljito operite vazu.
  • Svaku stabljiku odrežite pod kutom od 45° pod mlazom vode ili uranjanjem, što sprečava ulazak zraka u žile i pomaže boljoj apsorpciji.
  • Maknite sve listove ispod vodene linije da spriječite truljenje i razvoj bakterija.
  • Cvijeće postavite odmah u otopinu, bilo da ste koristili limun i šećer, ocat ili izbjeljivač.
  • Vodu mijenjajte svakih 24 do 48 sati, ponovno isperite vazu, dodajte novu mješavinu i po potrebi ponovo odrežite vrhove stabljikama.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:12