Znatno duže je svjež

Učinite jednu od najomiljenijih namirnica svježom do tjedan dana uz ovaj trik, bez zamrzavanja

 PRIYAIMAGE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, KACZOR58/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Kruh je jedna od omiljenih namirnica koja ubrzo postaje pljesniva i ustajala. Evo kako spriječiti da se to ne dogodi

Kruh u Hrvatskoj redovito kupuje 99 posto kućanstava, pa se može reći da je to jedna od omiljenih namirnica u zemlji. Ali kruh ima kratak rok trajanja. Dakako, ovisno o vrsti kruha koju kupujete. Bijeli traje samo dan/dva na sobnoj temperaturi prije nego što postane tvrd kao kamen i počne razvijati plijesan. No, ispravno skladištenje može produljiti vijek trajanja.

image
KACZOR58/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Morate paziti gdje držite spremnik. Plijesan uspijeva na svim toplim mjestima, pa potražite hladno i suho mjesto.

Najgore mjesto za čuvanje kruha je na vrhu uređaja poput hladnjaka ili mikrovalne pećnice. Tamo je toliko toplo da će vlaga koja ostane zarobljena u posudi ili vrećici za kruh ubrzati proces stvaranja pljesni.

Ono od čega je kruh napravljen također će utjecati na njegov rok trajanja. Mast je prirodni konzervans, tako da sve što ima više masnoće ima tendenciju da se dobro očuva ili zamrzne i traje duže.

image
PRIYAIMAGE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kruh koji sadrži jaja (kao što je hala) ili maslac (kao što je kruh od banane) sporije će ustajati od francuskog kruha, koji je posniji.

Čak i vrsta brašna čini razliku kada je u pitanju sadržaj masnoće i stupanj vlažnosti.

Kruh pečen s bademovim brašnom vjerojatno će se bolje sačuvati od onog pečenog s višenamjenskim brašnom jer prirodna komponenta orašastih plodova skladišti više masnoće.

Ako želite duže zadržati svježinu kruha, razmislite o tome da zamijenite vrećicu. Većina pekarnica prodaje kruh u papirnatim vrećicama - papir propušta vlagu, što i dalje ostavlja hrskavi kruh. Zrak također može cirkulirati oko kruha u vrećici, održavajući ga dulje hrskavim. Kora pomaže u održavanju vlage u mrvicama.

image
ELENA NIKONOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Jedini problem s ovim je što kruh relativno brzo propadne - u roku od dva do tri dana može biti čvrst kao kamen. Srećom, stari kruh bolji je od pljesnivog jer se može osvježiti. Jednostavno dodajte nekoliko kapi vode u kruh i stavite ga u pećnicu na 5 - 10 minuta.

Kreatorica TikTok sadržaja, Cary, također poznat kao @pairswellwithwhine, koristi jednostavnu plastičnu posudu za održavanje kruha svježim.

Video započinje riječima: “Volim svoje posude s preklopnim vrhom - i još više ih volim od kada sam pronašla jednu u koju stane cijela štruca [kruha]. "Održava kruh svježim i sprječava vas da gurnete ruku u vrećicu."

Cary je ispustio štrucu kruha u vrećici u plastičnu posudu. Zatim je otvorila vrećicu i omotala je preko vrha posude prije nego što je stavila poklopac.

“Da izvadite malo kruha, skinite poklopac, povucite stranice vrećice prema dolje i kruh se diže”, demonstrirala je. “Da biste ga zatvorili, pomoću poklopca nježno gurnite kruh prema dolje.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:43