OSOBNA HIGIJENA

Uklanja li se više bakterija pranjem ruku u hladnoj ili toploj vodi? Odgovor će vas iznenaditi

 /SHUTTERSTOCK

Temeljito pranje ruku sapunom i vodom uklanja vidljivu nečistoću te smanjuje broj mikroorganizma, smanjujući i rizik nastanka zarazne bolesti. Potvrdila su to brojna istraživanja. No, često možemo čuti u okruženju, ali i od naših starijih, da je bolje koristiti toplu vodu jer ona bolja ubija viruse i klice. No, je li to doista tako? S obzirom na visoke troškove stanovanja sasvim je legitimno pitati je li za to zaslužna isključivo topla voda.

Kada obavezno prati ruke?

- svaki put kad dođemo kući

- prije kuhanja

- prije jela

- nakon korištenja toaleta

- nakon kontakta sa sirovim mesom

- nakon kontakta sa životinjama

- nakon kontakta sa smećem

- nakon ispuhivanja nosa, kašlja ili kihanja

- prije dodirivanja kozmetičkih proizvoda

- prije uzimanja lijekova

Prema njemačkom saveznom uredu za statistiku, topla voda čini prosječno oko 15 posto ukupne potrošnje energije. Otprilike jedna od svake tri litre vode koju konzumiramo je topla voda, a treba reći da zagrijavanje hladne vode, primjerice za pranje ruku, zahtijeva mnogo energije.

Iako neki iz predostrožnosti ostavljaju slavinu za toplu vodu otvorenom što je više moguće, to je pogrešno uvjerenje: ono što održava ruke čistima nije topla ili vrela voda, već sapun i ispravna tehnika pranja. Jeste li znali da pravilan postupak podrazumijeva utrljavanje sapunice 40 do 60 sekundi?

image
/SHUTTERSTOCK

U jednoj znanstvenoj studiji istraživači su testirali učinkovitost sapuna u kombinaciji s različitim temperaturama vode: 4, 13, 21, 35 i 49 °C. Rezultat: temperatura vode korištene za pranje ruku nije utjecala na smanjenje bakterija. Potvrdio je to i Njemački savezni centar za zdravstveno obrazovanje.

"Temperatura vode nema utjecaja na smanjenje mikroorganizama. Stoga je preporučljivo odabrati individualno ugodnu temperaturu vode", naveli su iz BZgA, prenosi GrannyTricks.com.

Koliko se energije može uštedjeti pranjem ruku u hladnoj vodi?

Ne postoji globalni odgovor na ovo pitanje. On ovisi o načinu grijanja vode. I, naravno, koliko dugo morate pustiti vodu da teče prije nego što iz slavine krene vruća.

"Ako perete ruke pet puta dnevno, koristeći svaki put četiri litre hladne umjesto tople vode, tročlano kućanstvo može uštedjeti do 55 eura godišnje, a čak do 140 eura ako se voda grije na struju", izračunali su pružatelji energetskih usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:20