ODGOVARA KEMIČARKA

Uklanjaju li se mrlje od vode stavljanjem aluminijske folije u perilicu posuđa?

 /Shutterstock

Mnogi se kunu kako aluminijska folija pomaže smanjiti pojavu mrlja od vode i čini da staklo malo više svjetluca u perilici posuđa. No, funkcionira li ovo doista? A ako da, koja znanost stoji iza toga?

image
/Shutterstock

Djeluje li doista korištenje aluminijskih kuglica?

Kako se ispostavilo, djeluje samo na neki način, i to samo za posuđe, ne i stakleno posuđe.

"Aluminij u perilici posuđa neće imati nikakve razlike u odnosu na keramičko ili stakleno posuđe rekla je dr. Kat Day iz The Chronicle Flask, znanstvena spisateljica s doktoratom iz kemije. "Ne postoji uvjerljiv mehanizam za to, osim što možda loptice od folije poskakuju okolo i mehanički obaraju stvari s površine tanjura ili zdjela, ali to neće biti vrlo učinkovito. Vjerojatno će ometati perilicu posuđa."

"Pretpostavljam da je to došlo od ideje da možete očistiti srebro (konkretno) aluminijskom folijom i otopinom soli", rekla je Day. "Međutim, da bi se to postiglo, srebrni predmet (pribor za jelo, u ovom slučaju) mora biti u izravnom kontaktu s folijom.

" Ne bi radilo da je folija s druge strane perilice posuđa ili da skače po dnu uređaja.", objasnila je.

image
/Shutterstock

Okretanje procesa potamnjivanja

Stavljanje potamnjelog srebra u izravan kontakt s aluminijem, sodom bikarbonom i vrućom vodom navodno pomaže obrnuti proces potamnjenja zbog elektrolitičke reakcije koja prenosi oksidirano potamnjenje sa srebra na aluminijsku foliju. To je zato što soda bikarbona tjera elektrone da se kreću naprijed-natrag između srebra i aluminija. "Budući da aluminij ima mnogo veći afinitet prema atomima sumpora od srebra, srebrni ion se reducira natrag u srebro, a sulfidni ioni se oslobađaju," napisala je publikacija Bellatory koja razbija mitove u članku u kojem se objašnjava znanost iza čišćenja potamnjelog nakita. "Oni se vežu za aluminij i stvaraju aluminijev sulfid. Aluminij korodira, a srebro postaje sjajno."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:10