Čisti bez ribanja

Uklonite kamenac iz WC školjke s ovim sastojkom za 14 kuna! Čisti bolje od sode i octa

 Kolar Io/Unsplash
Ovaj sastojak od 14 kuna može pomoći u uklanjanju ‘tvrdog‘ kamenca iz WC školjke

Kamenac je nažalost nešto što se ne može izbjeći kada je u pitanju voda, a kupaonice su utočište za kamenac - posebno WC školjka. Ljubitelji čišćenja podijelili su svoje najbolje savjete za uklanjanje ove "tvrde" nakupine, ali to ne uključuje korištenje sode bikarbone ili bijelog octa.

image
Steven Ungermann/Unsplash

Kamenac je suhi kalcijev karbonat koji nastaje vodom zasićenom kredom i vapnencem. Kišnica kupi minerale putujući kroz meke stijene. Tako voda iz slavine postaje ono što je poznato kao "tvrda" voda i uzrokuje mrlje - osobito u zahodima. Kamenac je izuzetno štetan za sanitarnu opremu. Ne samo da kvari izgled kupaonice, već i začepljuje cijevi, stoga je pametno što prije ukloniti kamenac kako biste spriječili ozbiljniju štetu u kućanstvu.

Neki od ovih trikova podijeljeni su na Facebook stranici Mrs Hinch Cleaning tips. Jedna korisnica je potaknula raspravu kako bi dobila savjet kako se riješiti kamenca iz WC-a.

Na stranici je pisalo: "Odvratna WC školjka. Moja se prijateljica upravo preselila u novi stan. Učinili smo sve što smo mogli zamisliti da očistimo njezinu WC školjku, ali školjka ima smeđu prljavštinu koju ne možemo ukloniti... Ima li netko savjet?"

Iako su mnogi predložili korištenje kemijskih sredstava za čišćenje kao što je Cillit Bang, mnogi su se komentari složili da je korištenje Cole učinkovit način za uklanjanje kamenca iz WC školjke.

image
Phebe Tan/Unsplash

Belinda Foley je rekla: "Preko noći dodajte Colu u WC školjki, ali je ne puštajte do jutra."

Drugi je komentirao: “Veliku bocu Cole, izlijte u WC i ostavite najmanje 24 sata. Bilo koja Cola će poslužiti", dok je treći rekao: "Ulijte litru cole u WC i ostavite preko noći. Otkrio sam da djeluje bolje od sode bikarbone i bijelog octa.”

Sličan prijedlog ispod objave glasio je: “Stavite cijelu bocu kole u WC školjku i ostavite je da odstoji preko noći ili barem dobrih nekoliko sati. Učinio sam to sa svojom WC školjkom koja je bila prekrivena čvrstim kamencem i sve su mrlje nestale do jutra bez ribanja.”

Prema stručnjacima, Cola zapravo sadrži tri kiseline - limunsku, vinsku i fosfornu. Svaka od kiselina pomaže u uklanjanju uobičajenih naslaga kao što je kamenac. Iznenađujuće, ali Cola može sadržavati više fosforne kiseline od mnogih sprejeva za čišćenje. Ne samo da je to jeftina metoda, već je i brza i laka.

Ovo gazirano piće također može ukloniti kamenac s drugih kućanskih površina kao što su tuševi, slavine i kuhala za vodu.

Još jedna obožavateljica gospođe Hinch predložila je korištenje soka od limuna za uklanjanje svih znakova kamenca sa zahoda bez potrebe za ribanjem. U objavi stoji: “Prelijte svoju WC školjku sokom od limuna. Očistio nam je WC bez ribanja.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2023 09:13