SJAJNO!

Uklonite košticu iz višnje ili trešnje za nekoliko sekundi: za ovim trikom ‘poludjeli‘ su ljudi diljem svijeta

 /SHUTTERSTOCK

Sezona trešanja je na vrhuncu, a na tržnice upravo stižu i višnje: slatke crvene bobice mnogima su omiljeno ljetno voće, nezaobilazno u osvježavajućim voćnim salatama, desertima, slasticama, kolačima... Ali uz svu tu sočnu raskoš dolazi i jedan dobro poznati problem. Koštice.

Koliko god bile omiljene i neodoljive, trešnje i višnje ostavljaju iznimno neurednu površinu kad ih treba očistiti, osobito ako planirate pripremiti kolač, kompot ili domaći pekmez. Mrlje, crveni prsti i sporo čišćenje znaju u trenu pokvariti užitak. Neki se snalaze nožem, neki koriste specijalizirane spravice koje se mogu pronaći u trgovinama, a neki jednostavno - odustanu.

image

Trešnje i višnje ostavljaju iznimno neurednu površinu kad ih treba očistiti

/SHUTTERSTOCK

Ali ne i korisnici društvenih mreža! Upravo su oni podijelili niz domišljatih, jednostavnih i zabavnih trikova kako izvaditi košticu iz višnje ili trešnje bez da se uprljate i bez da kupujete dodatne kuhinjske alate uz koje se bobice često raspadnu i izgube sok.

Pitate se koji je lakši način da u trešnjama i višnjama uživate bez puno truda?

PROČITAJTE JOŠ D&D Vrt na kioscima! Dar čitateljima: sjeme povrća, voća...

Rješenje je toliko jednostavno, brzo i učinkovito da ćete se zapitati zašto to niste prije isprobali. Naime, potrebna vam je tek obična slamka ili čajna žličica, štapić za jelo ili čak papirnate spajalice za papir! Korisnici društvenih mreža pokazali su kako se u samo nekoliko sekundi voće može očistiti, i to s guštom.

Pravilno skladištenje u hladnjaku

1. Brzo hlađenje

Trešnje gube više kvalitete u jednom satu na sobnoj temperaturi (oko 20°C) nego u 24 sata na 0°C. Stoga ih odmah po dolasku kući stavite u hladnjak.

2. Ne perite prije skladištenja

Voda koja ostane na trešnjama može ubrzati truljenje. Perite ih neposredno prije konzumacije.

3. Odaberite odgovarajuću posudu

Najbolje ih je čuvati u širokoj, plitkoj posudi obloženoj papirnatim ručnicima koji upijaju vlagu. Izbjegavajte hermetički zatvorene posude jer zadržavaju vlagu, što može ubrzati kvarenje.

4. Čuvajte ih s peteljkama

Peteljke pomažu u očuvanju svježine. Uklonite ih tek prije konzumacije.

5. Optimalna temperatura

Najbolje ih je čuvati na temperaturi između 0°C i 1°C, idealno u najhladnijem dijelu hladnjaka, poput ladice za voće i povrće.

U nastavku donosimo najpopularnije DIY metode koje su zaludjele TikTok i Instagram, a vi birajte favorita.

Jedan od najčešćih kućnih trikova podrazumijeva slamku. Ovaj je trik učinkovitiji ako je riječ o čvršćoj slamki, primjerice plastičnoj, ali budući da je Europski parlament usvojio zakon kojim se u zemljama članicama EU od 2021. zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu, teško ćete ju pronaći u trgovinama. Ako imate malu djecu ili često pripremate ljetna druženja s prijateljima, moguće je da imate zalihe ranije kupljenih slamki, a ako kupujete nove, papirnate, pripazite da budu čvršće kako se ne bi brzo "raskvasale" i otežale proces čišćenja.

@healthyfoodiegirls How to easily pit a cherry! So easy! No cherry pitter? No problem! We used a Stanley straw. #cherries #summer #healthyrecipes #cookingtiktok #cookingtips ♬ Lil Boo Thang - Paul Russell

No, postoji i bolja opcija: metalna slamka koje je višekratna i koju možete koristiti za čišćenje koštica, oprati pa ponuditi gostima kad se okupe na zabavi. Ukoliko nemate metalnu slamku i nemate vremena juriti u trgovinu, poslužit će i metalna čajna žličica.

PROČITAJTE JOŠ Ove namirnice ne smijete držati u hladnjaku!

Nakon što uklonite peteljku, na vrh trešnje prislonite slamku ili vrh čajne žličice i probušite ju. Za manje nereda koristite i bocu: postavite trešnju ili višnju na uski otvor boce i probušite ju slamkom ili vrhom čajne žličice. Koštica će upasti unutra - vrlo brzo, praktično i čisto, kao što prikazuju i videozapis na TikToku.

Poput slamke, štapić za jelo će također probušiti voće dok ga držite na otvoru boce. Postupak je isti - štapić istisne košticu ravno unutra, a bočica je kolektor.

Zanimljv je i trik sa spajalicama za papir: prvo ju razvijete u slovo "S", uzmete trešnju ili višnju i jednostavno gurnete spajalicu u kraj gdje je bila peteljka. Malo je okrećete i izvadite košticu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 23:35