PRAKTIČNO I JEFTINO

Uklonite mrlje od kreme za sunčanje s odjeće uz pomoć sastojka koji svatko ima kod kuće

 MESQUITAFMS/GETTY IMAGES

Svakome se dogodilo da mu krema za sunčanje kapne na odjeću ili ostavi ružan trag kada se tkanina priljubi uz tijelo dok krema nije do kraja upijena u kožu. Nužna je za zaštitu od UV zračenja, ali može ostaviti tvrdokorne mrlje koji izgledaju poput hrđe zbog kemikalije koja se zove avobenzon. Često takve mrlje ne nestaju u običnom pranju u perilici za rublje. Evo kako da ih se riješite uz pomoć sastojka koji svi imamo kod kuće.

Isperite područje na kojem je mrlja hladnom vodom. Nanesite na nju alkoholni ocat i ostavite da odstoji najmanje osam sati ili preko noći. Nakon toga operite u perilici rublja uobičajenim deterdžentom i, po mogućnosti, stavite da se suši na otvorenom jer će UV zrake dodatno posvijetliti i izbijeliti sve mrlje.

Ocat je odlično rješenje i za mrlje od znoja, koje su za očekivati na ljetnim vrućinama. Potopite umrljano područje u 50/50 otopinu bijelog octa i vode na nekoliko sati. Ocat će ubiti bakterije u tkanini, razgraditi naslage znoja i ukloniti miris. Zatim operite odjevni predmet uobičajenim deterdžentom za pranje rublja. Enzimi u deterdžentu pomažu u daljnjoj razgradnji molekula znoja, ostavljajući vašu odjeću svježom i čistom. Ostavite da se suši na sunčevoj svjetlosti kako biste dodatno uklonili žute mrlje s bijelih košulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 14:57