Vole upijati vlagu

Uklonite plijesan i kondenzaciju ovim biljkama na prirodan način. Lijepe su i korisne

 DAMIR KRAJAC/CROPIX, @G𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧𝐢𝐚‘𝐬 𝐋𝐢𝐟𝐞
Sobne biljke nisu samo dobre za uređenje doma, već su izvrsne i za smanjenje vlage

Ključ je u odabiru vrste biljaka koje su posebno dobre za određena područja i ne zahtijevaju stalnu pažnju. No, morate razumjeti zahtjeve za svjetlom, zahtjeve za tlom i zahtjeve za vodom - osobito kada tražite biljke za prostoriju u domu koja ima najviše vlage.

Stručnjaci Gardening Expressa objasnili su: “Plijesan u domu nastaje zbog prekomjerne vlage. Tople prostorije, poput kupaonica, posebno su ugrožene."

“Korištenje biljaka za sprječavanje plijesni praktičan je i prirodan način za kontrolu vlage u vašem domu. Koliko je biljka dobra u smanjenju vlažnosti ovisi o njenoj sposobnosti da upija vodenu paru i drugu vlagu kroz lišće. Ta se vlaga zatim spušta do korijena."

"Ljepota ovog prirodnog rješenja je u tome što će rezultati brzo uslijediti, a vi ćete imati prekrasne biljke u kojima ćete uživati."

HEDERA HELIX

Engleski bršljan može ukloniti plijesan koja se prenosi zrakom iz vlažnih prostora, a odličan je izbor za manje kupaonice.

Stručnjaci su rekli da "najbolje raste na jakom, neizravnom svjetlu i treba ga redovito zalijevati", ali ne zaboravite ga držati podalje od kućnih ljubimaca jer je lišće otrovno za njih."

Zbog toga engleski bršljan držite u visećoj posudi ili na vrhu ormarića.

SPATHIPHYLLUM

Ljiljan mira "voli sjenu i uspijeva u visokoj vlažnosti, stoga je savršen izbor za područja sklona plijesni".

Biljka upija vlagu iz zraka kroz lišće i ne treba joj izravna sunčeva svjetlost da bi uspijevala - može rasti pod fluorescentnom rasvjetom. Preporučuje se i za one koji pate od alergija ili astme.

Ova je biljka također otrovna za kućne ljubimce pa je držite izvan dohvata.

DRACAENA TRIFASCIATA

Poznata i kao svekrvin jezik i biljka zmija je izdržljiva i prilagodljiva biljka te jedna od najboljih za kondenzaciju ili vlagu.

Biljka najbolje raste pri jakom svjetlu i toplim temperaturama i prilično je laka za održavanje, zahtijeva zalijevanje svakih tjedan ili dva, što je čini odličnom biljkom za početnike.

Biljka dolazi u različitim oblicima i bojama lišća, od kojih mnogi podsjećaju na zmijsku kožu. Ne samo da lišćem apsorbira višak vlage, već također filtrira uobičajene toksine u domu.

PALME

Za palme se kaže da su "odličan izbor za kontrolu vlažnosti i sprječavanje plijesni" jer upijaju vlagu kroz lišće.

Postoji nekoliko sorti palmi koje možete izabrati, ali areka palma (Dypsis lutescens), bambusova palma (Chamaedorea seifrizii) , damska palma (Rhapis excelsa) i patuljasta datulja (Phoenix roebelenii) su najbolje za kondenzaciju.

Ostale biljke koje uživaju u vlažnosti su orhideje, bostonska paprat (Nephrolepis exaltata) i zeleni ljiljan ili "pauk biljka" (Chlorophytum comosum).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 16:36