TEPISI I PROSTIRKE

Uklonite sve neugodne mirise iz tepiha uz pomoć samo jednog sastojka iz kuhinje

 Joe Lingeman
Čestice sode bikarbone ulaze duboko u tepih, sve do same baze kako bi upile i neutralizirale mirise

Bez obzira imate li tepihe po cijelom domu ili samo nekoliko prostirki svi oni zahtijevaju određenu brigu. Svakodnevno hodate po njima, prosipaju se kojekakve tekućine ili ostatci hrane, a vjerojatno ih usisavate rjeđe nego što biste trebali. Osim toga, tepisi su osjetljiviji od drugih površina u vašem domu. Izrađeni su od vlakana što samo znači da puno lakše upijaju sve mirise koji se šire domom, a osim toga ako još imate kućne ljubimce niste ni svjesni kakve sve mirise može upiti vaš tepih i stvoriti neugodan miris u cijelom domu, a da ni ne shvaćate o čemu se radi.

Već smo pisali o tome kako možete očistit tepihe od nastalih mrlja ili ih dezinficirati, ali to ne znači da ćete tim postupcima u potpunosti ukloniti mirise koje je tepih upio. Na vašu sreću postoji vrlo jednostavan način da i tome stanete na kraj, a vjerojatno se nalazi u jedom od vaših kuhinjskih ormarića.

image
Joe Lingeman


Već je nebrojeno puta je provjerena moć sode bikarbone, a u ovom slučaju ćemo je koristiti da pokupi sve mirise iz tepiha. Čestice sode bikarbone ulaze duboko u tepih, do točke do koje mi ni ne vidimo, sve do same baze kako bi upile i neutralizirale mirise. Tada te iste čestice usisate i priča je gotova.

Evo kako ukloniti neugodne mirise uz pomoć sobe bikarbone:

Što ćete trebati:

  • Jedna kutija sode bikarbone
  • Usisavač
image
Joe Lingeman

Upute:

Maknite sav namještaj s tepiha. Usisajte tepih kako biste uklonili nečistoće, mrvice ili dlaku kućnih ljubimaca. Ovom prilikom nemojte uklanjati mrlje s tepiha jer vam treba suha površina kako biste mogli nanijeti soda bikarbonu.

Sodu bikarbonu obilno pospite po tepihu - bilo izravno iz kutije, bilo uz pomoću sita s finom mrežicom. Ako imate velike i debele tepihe, posipajte male dijelove, a zatim soda bikarbonu utrljajte prstima i dlanom u tepih prije nego što prijeđete na sljedeći dio.

image
Joe Lingeman


Ostavite da odstoji nekoliko sati ili idealno preko noći tako da soda bikarbona upije sve mirise

Usisajte temeljito kompletan tepih i pokupite svu sodu bikarbonu.

Vratite namještaj gdje je i bio i gotovi ste.

image
Joe Lingeman

Napomena: Ovaj postupak bi bilo najbolje napraviti navečer neposredno prije spavanja ili u trenutcima kada znate da vam neće biti prometno u stanu, jer ipak je potrebno neko vrijeme da soda pokupi sve mirise. Ako osjetite da nije nestao sav neugodni miris ponovite postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 01:05