Neugodno žutilo

Uklonite žute mrlje s jastuka pomoću ovog učinkovitog recepta. Dinamit kombinacija!

 HOW2 NOT2/YOUTUBE
Jastuci se koriste svakodnevno pa je samo pitanje vremena kada će se na njima pojaviti prljavština i mrlje – osobito one žute

Jastuci se prljaju od šminke, mrtve kože, znoja i da, sline. Prije nego što bacite jastuk i kupite novi, naučite kako izbijeliti jastuke, ukloniti žute mrlje i učiniti da ponovno izgledaju i mirišu kao novi.

Odabir savršenog jastuka za dobar san nije jednostavan zadatak. Postoji toliko mnogo jastuka za krevet: jastuci od perja, paperja, jastuci od memorijske pjene, sintetički jastuci i popis se nastavlja. Jednom kada pronađete savršeni jastuk, zadnje što želite učiniti jest baciti ga jer je požutio. Najbolji način da spriječite prljavštinu i mrlje na jastucima je korištenje navlaka za jastuke, ali to ne sprječava uvijek mrlje. Stručnjakinja za čišćenje u ovom članku donosi savjete kako ukloniti žutilo na jastuku pomoću posebnih sredstava za čišćenje s i bez perilice rublja.

image
HOW2 NOT2/YOUTUBE

KAKO UKLONITI ŽUTE MRLJE S JASTUKA U PERILICI RUBLJA

Dok se većina jastuka može prati u perilici, neki zahtijevaju ručno pranje, drugi pak samo kemijsko čišćenje. Stoga je bitno provjeriti deklaracije na jastuku prije nego što ga operete na ovaj način.

Većinu poliestera možete prati u perilici, ali oni od memorijske pjene su druga priča.

Joan Clark, stručnjakinja za čišćenje u Tips Bulletinu, podijelila je rješenje koje koristi bijeli ocat za uklanjanje mrlja, što je također odličan način za dezinfekciju madraca.

Rekla je: "Da biste izbijelili požutjele jastuke, pomiješajte sodu za pranje, ocat, deterdžent za rublje i deterdžent za suđe u maloj posudi i promiješajte. Stavite jastuk u perilicu rublja i dodajte otopinu za čišćenje kao što to obično radite tijekom pranja.”

Budući da je ovo sredstvo za čišćenje gusto, lijepi se za površinu jastuka, potreban je drugi ciklus pranja. Ponovite ciklus pranja samo vrućom vodom kako biste uklonili sve ostatke.

“Ovaj jednostavan, ali učinkovit recept odličan je za uklanjanje mrlja od znoja s košulja i jastuka. Uklonite žute mrlje s lakoćom, a zatim bacite jastuke i drugu odjeću u sušilicu. Dodajte i nekoliko teniskih loptica ili loptica za sušenje. Kuglice trljaju jastuke tijekom sušenja i osiguravaju ravnomjerno zagrijavanje. Osušite jastuk na ciklusu zraka ili na niskoj temperaturi."

image
MINECHAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

KAKO UKLONITI ŽUTE MRLJE S JASTUKA BEZ PERILICE RUBLJA

Ako vaša oznaka za njegu jastuka zahtijeva ručno pranje, operite jastuk ručno s blagim deterdžentom kako biste uklonili žute mrlje.

Joan je savjetovala: “Da biste izbijelili jastuke, napunite veliku kadu toplom vodom i dodajte četvrtinu šalice deterdženta za pranje rublja. Za izbjeljivanje jako zaprljanih žutih jastuka upotrijebite četvrtinu šalice izbjeljivača ili četvrtinu šalice sode. Izbjegavajte korištenje kipuće vode kako biste spriječili oštećenje vlakana.”

Stavite jastuk u sapunastu vodu i nježno ga gnječite rukama kako bi deterdžent mogao proći kroz materijal. Zatim uklonite jastuk i držite ga pod hladnom vodom kako biste isprali sav sapun i ostatke prljavštine.

Upozorava: “Nemojte cijediti jastuk, već nježno stisnite materijal kako biste uklonili što više vode.”

Ako na oznaci za njegu piše da ne sušite jastuk u sušilici za rublje, ostavite ga vani da se osuši na zraku, pazite da ga povremeno okrenete. Za jastuk koji je siguran za strojno sušenje, stavite ga u sušilicu na nisku temperaturu i dodajte vunene loptice za sušenje ili teniske loptice da ih ispraznite.

image
/SHUTTERSTOCK

Za one koji ne koriste izbjeljivač, Joan je predložila da na mrlju nanesu malu količinu sode bikarbone i starom četkicom za zube utrljaju ocat.

Rekla je: “Koristite četku namočenu u ocat da izribate sodu bikarbonu. Obrišite prljave ostatke vlažnom krpom. Također možete dodati ocat u raspršivač za boce i poprskati ocat po sodi. Pustite da kemikalije malo zapište i izribajte četkicom za zube."

“Soda bikarbona i ocat su dinamitna kombinacija koja uklanja sve vrste mrlja na mnoštvu površina.”

Iako ćete i dalje morati povremeno prati jastuke kako bi bili dezinficirani i bez mrlja, postoje posebne mjere koje treba poduzeti kako bi zadržali svježinu između pranja.

Joan je rekla: “Pobrinite se da svoje jastuke umotate u zaštitu za jastuke, kao i jastučnice. Promijenite ih jednom tjedno, zajedno s posteljinom. Ako vam se jastuci prljaju zbog pretjeranog znojenja ili drugih uzroka, mijenjajte ih dvaput tjedno.”

image
DIMIJANA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dok mijenjaju jastučnice, vlasnicima je predložila da površinu jastuka poprskaju sprejom za posteljinu kako bi zadržali svježi miris. Ovo je također sjajno vrijeme da razmislite o dodavanju eteričnih ulja u sprej za poticanje dobrog sna, poput mirisa lavande i cedrovine.

“Jastuke koji se mogu prati u perilici važno je čistiti sredstvom za izbjeljivanje najmanje dva puta godišnje. Uvijek koristite ciklus nježne centrifuge i ciklus ispiranja kada perete jastuke. Koristite deterdžent za perilicu posuđa ili blagi deterdžent za pranje rublja kako biste spriječili pojavu žutih jastuka.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 16:56