MRLJE OD ULJA

Ukonite ostatke ulja i dosadne mrlje na prilazu uz pomoću ovih jednostavnih savjeta za čišćenje

 Unsplash
Curenje ili izlijevanje ulja nisu problematični samo za vaše vozilo, već mogu predstavljati glavobolju kad ih morate čistiti

Mrlje od curenja ulja na mjestu gdje parkirate automobil su uobičajene, ali kada se radi o vašem dvorištu ili prilazu onda mogu biti jako iritantne. Srećom, mrlje od ulja možete ukloniti s nekoliko jednostavnih metoda čišćenja. Saznajte kako ukloniti ulje s betona uz pomoć uobičajenih proizvoda za kućanstvo, poput deterdženta za suđe i sode bikarbone.

image
/SHUTTERSTOCK


Savjeti koje morate znati prije nego što započnete s čišćenjem

Curenje ili izlijevanje ulja nisu problematični samo za vaše vozilo, već mogu predstavljati glavobolju kad ih morate čistiti. Uklanjanje mrlja od ulja započinje odabirom odgovarajuće otopine za čišćenje, a za to se mogu koristiti razne potrepštine za kućanstvo. Međutim, možda ćete trebati i snažnije sredstvo za čišćenje posebno namijenjeno za čišćenje prilaza ili betona. Za prilaze koji imaju nagib krenite s najviše točke i idite prema dolje kako prljava voda ne bi onečistila dijelove koje ste već očistili. Pripazite na biljke i uređenje okoliša kada koristite sredstva za čišćenje i zapamtite - ulje je zapaljivo. Budite pažljivi pri čišćenju izlivenih dijelova i bacite sve materijale koji su bili u dodiru s uljem.

Kako koristiti proizvode za kućanstvo za uklanjanje uljnih mrlja s prilaza

Uobičajeni proizvodi za kućanstvo, kao što su soda bikarbona, deterdžent za suđe, pijesak za mačke pa čak i deterdžent za pranje rublja glavni su alati za uklanjanje uljnih mrlja. Evo kako se pomoću kućanskih potrepština riješite mrlja na prilazu.

image
Unsplash


Počnite s upijanjem ulja uz pomoć pijeska za mačke. Pospite pijesak za mačke na svježu mrlju i pustite da upije ulje. Nakon toga uklonite pijesak i isperite ostatke s vodom. Nakon što ste isprali sav pijesak, na mrlju nanesite pastu od sode bikarbone i vode te dobro izribajte, a zatim isperite čistom vodom. Soda bikarbona djeluje na otapanje prljavštine i masti. Deterdžent za suđe je još jedno učinkovito rješenje za tretiranje mrlja. Poprskajte malo deterdženta na mrlju i istrljajte s četkom. Zatim isperite vodom. Ponavljajte postupak dok mrlja ne izblijedi. Imajte na umu da materijali poput betona i asfalta mogu izdržati jača ribanja.

Kako očistiti ulje s prilaza deterdžentom za pranje rublja

Ako pri ruci imate deterdžent za pranje rublja u prahu, isprobajte ovu metodu za tretiranje uljnih mrlja na prilazu. Pospite prašak za pranje rublja preko ulja. Pažljivo nanesite dovoljno tople vode preko deterdženta da se stvori pasta. Trljajte mjesto čvrstom četkom otprilike dvije minute, a zatim pustite da odstoji 15 minuta. Zatim trljajte još jednu minutu, a potom isperite deterdžent za rublje čistom, toplom vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 20:19