Uradi sam projekt

Ukrasni zid od daskica

Jeste li spremni za jednu neuobičajenu, ali iznimno dopadljivu ideju kako ukrasiti zid u sobi? U nastavku se nalazi zanimljiv "uradi sam" projekt koji smo pronašli na stranici East Coast Creative autorice Monice Mangin i namijenjen je malo spretnijima koji žele neupečatljiv zid u odabranoj prostoriji pretvoriti u oduševljavajući detalj bez velikih troškova. Ovo je izvrstan način i da istaknete pojedine arhitektonske karakteristike svojeg doma ako ih imate jer će ovaj zid koji podsjeća na stare kolibe i kućice sigurno privlačiti pozornost!


Potreban materijal

tanke i pravokutne drvene daskice (u primjeru iskorištena cedrovina)
čekić i čavli
višenamjenski nož (skalpel)
metar
bijela boja
marker
olovka
kist
voda
duga daska za policu
3 metalna nosača za policu
kreda

Postupak

Pripremite testnu daskicu dužine 19 centimetara koja će vam služiti za određivanje prostora između pojedinačnih nizova letvica. Označite je markerom kako je ne biste zagubili među u ostacima.


Započnite slaganje daskica u dnu zida, i to u jednom od uglova. Smjestite prvi "crijep" tako da njegova kraća stranica dotiče pod. Testnu daskicu od 19 cm prislonite uz crijep kako biste odredili gdje zakucati čavliće. Čekićem i čavlima pričvrstite daskicu za zid iznad gornjeg ruba testne daskice.


via GIPHY

Tako ćete osigurati da idući red drvenih crjepova prekrije zabijene čavle. Kad ste pričvrstili cijeli prvi red, uzmite testnu daskicu i ponovno je prislonite uz crijep. Na sam vrh testne daskice prislonite crijep novog reda, čvrsto ga držite rukom uza zid i ponovite postupak s testnom daskicom koju ćete prisloniti uz donji rub drugog reda daskica kako biste obilježili gdje trebate staviti čavliće.

Kada u redu dođete do prozora ili do kraja zida, a više vam ne stane cijela daskica, obilježite olovkom širinu koja vam treba, skalpelom zarežite drvo cijelom dužinom i prelomite daskicu. Nastavite popunjavati svoj zid sve do željene visine. Na primjeru nije popunjena cijela površina zida, već je vrh zida ostavljen prazan. Ako želite skratiti posljednji red crjepova na određenoj visini, pomoću metra i krede povucite ravnu liniju širinom zida i potom nožem odrežite višak.


Na primjeru je drveni zid prebojan razrijeđenom bijelom bojom kako bi se dobila svijetla ploha. Za razrjeđivanje boje iskorišten je omjer 4:1 vode i boje, no možete se poigrati gustoćom kako biste ostvarili željeni dojam. Imajte na umu da će drvo upiti mnogo boje pa će krajnji efekt biti mnogo prozračniji nego što se isprva čini te počnite s rjeđim slojem, koji po želji možete nadograđivati.



Kad se zid osuši, postavite tri metalna nosača za policu i na njih smjestite policu koja prekriva cijelu dužinu zida, a na sam zid postavite slike, biljke i ukrase po želji.



Izvor: East Coast Creative

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:54