SIGURNI ZA UPORABU

Umjesto WD-40 isprobajte ove prirodne kućanske proizvode i postignite isti rezultat

 /SHUTTERSTOCK
Ako pri ruci nema legendarne plave i žute limenke, ne brinite, vjerojatno već imate zamjenu u kući

WD-40 je stekao reputaciju majstora za sve. Njegov popis najtajnijih sastojaka uključuje mješavine maziva, sredstava protiv korozije i sastojaka koji prodiru, istiskuju vodu i uklanjaju prljavštinu. Obično se koristi za škripu šarki vrata i zaštitu od hrđe, mazivo WD-40 nevjerojatno je svestran proizvod za kućanstvo. Unutar i vani, ima mnoštvo namjena, od otpuštanja i podmazivanja ljepljivih dijelova, zaštite opreme, uklanjanja prljavštine te čišćenja i vraćanja sjaja nekim površinama.

Ali što ako pri ruci nema legendarne plave i žute limenke? Pronašli smo neke kućanske proizvode koji se mogu koristiti kao zamjena za WD-40. Nastavite čitati kako biste saznali više o kreativnim alternativama.

image
/SHUTTERSTOCK

Ulje za kuhanje

Teško je pronaći smočnicu u kojoj nema neke vrste ulja za kuhanje. Bilo da se radi o maslinovom, uljanoj repici ili biljnom ulju, njegova upotreba može se proširiti izvan kuhinje kao jeftina alternativa WD-40. Masna tekstura ulja za kuhanje čini ga odličnim lubrikantom. Kap ili dvije mogu ublažiti škripu ljepljivih šarki vrata, vratiti sjaj uređajima od nehrđajućeg čelika i ukloniti tvrdokorne naljepnice. Osim toga, jestivo je, pa je iznimno sigurano za upotrebu, posebno u područjima do kojih djeca ili kućni ljubimci mogu doći.

Sprej za kuhanje

Kada je riječ o alternativi spreju WD-40, neljepljivi sprej za kuhanje kombinira sigurnost ulja za kuhanje s jednostavnom metodom nanošenja spreja. Može biti lakše i praktičnije premazivati površine sprejom za kuhanje nego pokušavati učiniti isto s uljem za kuhanje. Budući da ovi sprejevi imaju masnu teksturu, nude mnoge od istih prednosti ulja za kuhanje. U krajnjem slučaju, sprej za kuhanje može pomoći u podmazivanju dijelova, poliranju metala, olabavljenju ljepljivih brava i rješavanju problema s bučnim garažnim vratima. Još jednom, budući da je jestiv, to je još jedna sigurnija, netoksična kućanska alternativa WD-40.

image
/SHUTTERSTOCK

Vazelin

Kao sastavni dio mnogih kupaonskih ladica i ormarića za lijekove, vazelin se češće koristi u borbi protiv suhe kože. Ali ista masna tekstura koja mu pomaže pri hidrataciji može mu također pomoći da djeluje kao zamjena za WD-40. Vazelin ima gušću teksturu od ulja za kuhanje, pa se može koristiti za poslove gdje bi rjeđa ulja mogla biti neuredna. Na primjer, vazelin se može koristiti kao sredstvo za sprječavanje hrđe na metalnim alatima, za podmazivanje navoja žarulja, a također i za korištenje na šarkama vrata. Osim toga, nema brige da će kapati tijekom nanošenja.

Mineralno ulje

Mineralno ulje ima različite namjene u domu, od ovlaživača kože do regeneratora drvene daske za rezanje, ovisno o proizvodu. Ispostavilo se da može učiniti čak i više, preuzimajući mnoge iste poslove kao WD-40, poput podmazivanja ljepljivih dijelova, uklanjanja ostataka i prljavštine i zaštite metalnih alata od hrđe. Za metalne i drvene alate, poput vrtnih lopata, mineralno ulje može zaštititi i metal i drvo od oštećenja. Zapravo, Wired sumnja da bi glavni sastojak WD-40 moglo biti mineralno ulje. Budući da su dostupne opcije sigurne za hranu i kožu, mineralno ulje je još jedna sigurna zamjena za WD-40.

image
/SHUTTERSTOCK

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak potpuno je prirodna alternativa WD-40. Tanak sloj pčelinjeg voska može pomoći u podmazivanju predmeta u kući, poput vodilica za ladice, prozorskih krila i šarki vrata i ormarića. Njegova gušća tekstura također može zamijeniti WD-40 u zaštiti manjih alata ili vijaka —sve što je potrebno je utrljati pčelinji vosak preko metala i ispolirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:24