Umjetna rasvjeta za kućni uzgoj povrća

Doznajte što su biljke sunca, a što biljke sjene te kolike su njihove šanse za preživljavanje tijekom duge zime

Naša urbana vrtlarka Andreja Čoh objašnjava što su biljke sunca, a što biljke sjene te kolike su njihove šanse za preživljavanje tijekom duge zime.

Među svim čimbenicima neophodnim za rast biljke svjetlost je na prvome mjestu. Bez nje teško da ćemo uzgojiti bilo koju biljku, a posebno povrće koje za razvoj plodova treba puno više energije. Upravo je nedostatak prirodne rasvjete jedan od najčešćih problema s kojima se urbani vrtlari/ice susreću pri uzgajanju povrća u gradu. Ovisno o tome iz kojeg podneblja dolaze, jestive biljke možemo razvrstati u dvije grupe – biljke sunca i biljke sjene.

Kuhinjski začini

Aromatično bilje mediterana poput kadulje, lavande ili smilja tipične su biljke sunca koje uživaju na sunčanim pozicijama, a uspijevaju čak i u kontinentalnoj klimi. Samo treba uzeti u obzir ako se uzgajaju u gradu da će kvaliteta listova/cvjetova spomenutih biljaka biti dovoljna za konzumiranje u kuhinji, ali ne i za čajeve ili eterična ulja. S druge strane, salate su tipičan primjer povrća koje će uživati na balkonskoj gredici u sjeni, daleko od prejakog sunca i visokih temperatura. Zimi kad su kraći dani manjak prirodne rasvjete posebno je izražen, pa je puno teže na prozorskoj klupici uzgajati kuhinjske začine ili stručak salate za zelene sokove.

Mnoge biljke u nedostatku svjetlosti odlaze na zimski odmor, period u kojem zaustavljaju svoj rast i čekaju bolje, sunčanije dane. Tada je potrebno izbjegavati gnojenje biljaka, jer lišće nije u mogućnosti da iskorištava hranjiva. U suprotnom biljci ćemo nanijeti više štete kada bismo pomanjkanje svjetlosti išli popravljati dodavanjem gnojiva. Također treba računati da za mračnih i oblačnih dana biljka nema dovoljno svjetla za normalan tok fotosinteze, a ako je još prozor okrenut na sjevernu stranu, šanse za preživljavanje su nikakve.

Kućni rasadnik

Manjak svjetlosti ne može se riješiti prirodnim putem već korištenjem umjetne rasvjete koja danas više nije isključivo vezana za profesionalne rasadnike i uzgajivače već se na tržištu mogu naći proizvodi za kreiranje vlastitog kućnog rasadnika. Korištenjem umjetne rasvjete možemo u potpunosti eliminirati problem nedostatka prirodnog svjetla, ali i omogućiti određenu fleksibilnosti prilikom pozicioniranja rasadnika u stanu.

Naime, rasadnik sobnog, začinskog ili jestivog bilja može se smjestiti u najmračniji kutak stana daleko od prozora bez bojazni da će biljke uvenuti uslijed nedostatka sunčevih zraka. Prilikom odabira umjetne rasvjete treba izbjegavati obične žarulje, već je rasvjetna tijela najbolje izabrati u dućanima specijaliziranim za uzgoj u zatvorenim prostorijama. Obične žarulje zbog svojeg spektra nisu dobre za uzgoj biljaka, osim ako želite plaćati velike iznose računa za struju. Također, unutrašnji zidovi klijališta mogu se presvući aluminijskom folijom što će pojačati efekt rasvjete i smanjiti gubitak svjetlosti u prostor.

Odabir rasvjete

Na tržištu postoji veliki broj različitih rasvjetnih tijela, no za niskobudžetni kućni uzgoj najefikasnija je fluorescentna rasvjeta koja je dostupna i jeftina. Taj tip rasvjete razvija manje topline, trajniji je, a ima i tu prednost što troši manje električne energije. Postoji nekoliko tipova fluorescentnih lampi koje se međusobno razlikuju po temperaturi svjetlosti koju rasvjetno tijelo daje u kelvinima. Neonke označene sa “daylight” emitiraju 6500K što je dovoljno za vegetacijski razvoj biljke dok je za period cvjetanja biljci potrebno osigurati lampu koja emitira crveni spektar svjetlosti. Sve potrebne informacije mogu se dobiti direktno prilikom kupnje, samo je važno da naglasimo za koje biljke želimo rasvjetu i koju namjenu – začinska ili povrtna gredica.

Kako prepoznati da biljka žudi za svjetlošću?

1. Biljka se počinje savijati prema izvoru svjetlosti odnosno sve svoje listove okreće prema prozoru. To ponašanje naziva se fototropizam.

2. U pretamnom prostoru biljni izdanci počet će se izduživati i bit će preslabi za daljni razvoj. Nakon duljeg perioda bez dovoljno svjetla presadnice će biti nepovratno uništene.

3. Listovi polagano gube boju i postaju blijedozeleni.

U nastavku pogledajte kako uzgojiti Božićnu pšenicu koja je idealan sastojak za zelene sokove.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:33