Dosadila vam je bijela kuhinja?

Unesite svježinu u bijeli interijer ovim trikovima!

 

Neupitno je da bijela boja u interijerima stvara dojam prozračnosti, čistoće i svježine, a budući da vizualno povećava prostor, često je koristimo u malim stanovima kako bismo izbjegli dojam zatvorenosti i skučenosti. No moramo priznati da nam bjelina u interijeru s vremenom zna pomalo dosaditi pa je korisno tu i tamo uvesti neke promjene kako bismo se ponovno oduševili prostorom u kojem boravimo. Kuhinje su jedna od onih prostorija za koje često odabiremo bijelu boju pa tako imamo bijele kuhinjske elemente, bijele kućanske aparate i klasično bijelo posuđe. Ako ste željni promjene, a niste raspoloženi za dramatične preinake svoga prostora, poslužite se ovim jednostavnim trikovima da u svoj prostor vratite početnu svježinu!

Odaberite novi tepih za vašu kuhinju.

Danas se mogu nabaviti tepisi različitih veličina, oblika, boja i uzoraka pa odaberite jedan koji će unijeti ritam i dinamiku u prostor vaše kuhinje. Odlučite se za izdržljivi i čvrsti tepih koji može izdržati povećanu aktivnost u kuhinji i uz to lako se čisti.

Prirodni materijali uvijek su dobra ideja.

Brzinsko osvježenje bijele prostorije predmeti su u toploj boji drva! Priuštite si novu dasku za rezanje, iskopajte stari pladanj za prenošenje hrane i podarite mu novi život ili se opremite ukrasnim drvenim zdjelama za voće i prostor će vam za čas izgledati prirodnije. Pletene košare različitih veličina još su jedan detalj koji ne služi samo za odlaganje stvari nego i vizualno razbija bjelinu prostora svojom prirodnom smeđom bojom i razigranom teksturom. Rasporedite više jednakih košara po prostoru, iskoristite ih za pospremanje kuhinjskih krpa, sakrijte u njih povrće koje ne stoji u hladnjaku ili ih pretvorite u ukrase na otvorenim policama u kuhinji. Također razmislite o sjenilu za prozor od bambusa ili vrbe.

Unesite malo boje raznovrsnim biljkama.

Biljke su uvijek dobra injekcija boje u neutralnom interijeru pa odaberite izdržljive biljčice koje će svojim listovima ukrasiti slobodne kutke vaše kuhinje. Zelena boja odmara oči i opušta, a začinsko bilje u kuhinji odličan je izbor za ljubitelje kuhanja sa svježim začinima. Svježe cvijeće u svakom će prostoru unijeti dašak prirode. Kako biste ukrasili svoju kuhinju, ne morate kupovati skupe bukete ni kompleksne aranžmane. Dovoljna su vam dva ili tri lijepa cvjetića u jednostavnoj vazi i već pred sobom imate vedriji prostor!

Osvijetlite ispravno svoj dom.

Prirodno svjetlo nije nam uvijek lako dostupno i ovisi o faktorima kao što su raspored prostorija u stanu, orijentacija samoga stana, broj kuhinjskih prozora i slično. No nedostatak prirodnog izvora svjetla ne znači da nam kuhinja mora biti mračan prostor! Pravilnim odabirom kvalitetnih žarulja koje bacaju ugodno bijelo svjetlo u zanimljivim svjetiljkama vaša kuhinjska rasvjeta može postati upečatljiv dekorativni element te dodatno uljepšati kuhinju.

Izdvojite malo prostora za sjedenje.

Ako imate prostranu kuhinju, zašto u njoj ne biste stvorili mali prostor za doručkovanje koji će vam pomoći da stvorite dobre navike? Pažljivo osmišljen kutak pretvorit će taj dnevni obrok u ugodnu aktivnost, prisilit će vas da sjednete dok jedete i učinit će vašu kuhinju puno životnijim prostorom.

Stvorite kontrast boja u kuhinji.

U slučaju da vam je zaista dosadila bjelina vaše kuhinje, zašto ne biste uveli u njezino uređenje jedan veći detalj u kontrastnoj boji? Tamni drveni podovi ili pločice u zagasitoj boji stvorit će suprotnost bijelim kuhinjskim elementima! Jednako tako možete se odlučiti i za nešto u jarkoj boji koja će posebno privlačiti pozornost okružena bjelinom ostatka kuhinje. Obojite stolice u žarku boju i već ste unijeli dinamiku u prostor!

Ukrasite prostor izvrsnim detaljima.

Iako je važno da nam prostor kuhinje bude čist i uredan, to ne znači da sve moramo sakriti iza vrata kuhinjskih ormarića. Namirnice koje često koristite, kao što su kava, šećer, sol, različiti začini ili zobene pahuljice prebacite u ukrasne teglice i ponosno izložite na otvorenim policama ili radnoj plohi. Tako vaš prostor neće izgledati prazno i nezanimljivo, a sve će vam biti na dohvat ruke!

Izvor: Nina Hendrick

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 18:50