Otkrivamo

Univerzalni savjet u borbi protiv vlage ipak nije točan: ‘Tako samo gubimo novac, postoji bolje rješenje!‘

Ilustracija
 /SHUTTERSTOCK
Količina vodene pare u prostoriji ne bi smjela prijeći razinu od 70 posto jer tada dolazi do razvijanja plijesni

Sama spomen riječi „vlaga“ izaziva nelagodu u mislima vlasnika nekretnina. Uz nju se odmah vežu druge negativne konotacije kao što su crna plijesan na zidovima, neugodan miris i štetan zrak koji predstavlja opasnost za dišne puteve.

No, svi ovi problemi su zapravo povezani s visokom razinom vlage u stanu jer vodena para u zraku sama po sebi nije problematična. Štoviše, svaki stan bi zapravo trebao zadržati razinu vlažnosti zraka između 40 i 60 posto za što bolju kvalitetu života. U slučaju da razina vlage padne ispod optimalne razine dolazi do pojave suhog zraka koji, pak, pogoduje razvijanju astme, bronhitisa, isušivanju kože te može uzrokovati dehidraciju tijela.

Disanjem povećava vlažnost u stanu

Ključan zadatak jest stoga zadržati kazaljku u zlatnoj sredini, što nije uvijek lagan pothvat, pogotovo zimi kada nemamo tako često priliku pošteno „izluftati“ unutrašnjost stana zbog čega razina vlage zna opasno porasti, ali i opasti zbog učinka grijanja. Postoji, naime, nekoliko faktora koji mogu povećati razinu vlage u prostoriji, što nam je objasnila Tijana Belamarić, direktorica tvrtke Unitech d.o.o. ekskluzivnog prodajnog zastupnika renomiranog proizvođača decentraliziranih sustava ventilacije Lunos GmbH.

- Vlažnost zraka u prostoru se povećava ako nema adekvatne ventilacije zraka prilikom obavljanja osnovnih životnih aktivnosti. Neke od najčešćih aktivnosti koje povećavaju vlažnost zraka u kućanstvu su tuširanje i kupanje, sušenje rublja te kuhanje, kao i prisutnost biljki, kućnih ljubimaca, pa i samih ljudi – navodi Belamarić. Primjerice, četveročlano kućanstvo u prosjeku dnevno izluči čak 12 litara vode s time da se samo disanjem stvori između četiri do pet litara vodene pare.

image
Tijana Belamarić, direktorica tvrtke Unitech d.o.o. ekskluzivnog prodajnog zastupnika renomiranog proizvođača decentraliziranih sustava ventilacije Lunos GmbH
UNITECH

Količina vlage u prostoriji ne bi smjela prijeći razinu od 70 posto jer tada dolazi do razvijanja plijesni zbog čega je bitno držati vlažnost ispod te granice. Za to postoji nekoliko načina koji uključuju male promjene životnih navika, poput prakticiranja kraćih i hladnijih tuševa te kuhanja s poklopljenim posudama. Univerzalni savjet koji preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija jest redovito provjetravati prostoriju kako bi se osiguralo strujanje svježeg i čistog zraka. Udisanje ustajalog zraka može sniziti razinu kisika u tijelu te umanjiti snagu imunosnog sustava čime postajemo podložniji napadu virusa. Osim toga, svježi zrak pomaže razbistriti um, dok manjak kisika u krvi dovodi do gubitka fokusa, nezainteresiranosti za rad, pa čak i do razvoja anksioznosti.

Ventilacijski sustavi smanjuju trošak

Ipak, za vrijeme hladnijih mjeseci nije uvijek jednostavno otvoriti prozor na desetak minuta i pustiti svježi zrak da uđe u prostoriju. Konstantno provjetrivanje ohladit će stan zbog čega je potrebno potrošiti više energije kako bi se ponovno zagrijala unutrašnjost doma.

- Još uvijek nije prepoznato da se otvaranjem prozora, odnosno neplaniranom i nasumičnom ventilacijom prostorija, često troši velika količina energije koju smo uložili u zagrijavanje prostorija te da ugradnja ventilacijskog sustava dugoročno smanjuje trošak i sprječava nastanak problema zbog neoptimalne razine vlage u prostoru – ističe Belamarić.

image
Ilustracija
DAMIR KRAJAč/CROPIX

Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje su pritom mnogostruke. Spomenuta tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, s time da dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje.

Vlaga prodire i kroz male pukotine

Ugradnja ovakvih uređaja posebno se preporučuje starijim objektima, kao i stanovima koji prolaze kroz renovaciju ili su u fazi gradnje. Upravo u takvim stambenim jedinicama su najviše razine vlage, no instalacija se savjetuje i kućama koje imaju problem s prodorom viška vode. Pokvarena slavina ili propuštanje vode iz perilice rublja također mogu dovesti do nastanka plijesni, baš kao i voda koja prodire kroz male pukotine u zidu. U tim slučajevima je bitno što prije detektirati problem te ga ekspresno riješiti kako razina vlage ne bi premašila 70 posto jer tada dolazi do razvijanja plijesni.

image
Ventilacijski sustav Lunos (ilustracija ugradnje)
UNITECH

Upravo zato se kod takvih objekata preporučuje ugradnja ventilacijskih sustava, a jedan od vodećih na tržištu jest Lunos, decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to dolazi i sa senzorima temperature te vlage s kojima je po prvi puta moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Ova inovativna regulacija omogućuje još bolju prilagodbu protoka zraka čime osigurava učinkovitu zaštitu od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni.

Sama ugradnja Lunos sustava nije ni najmanje komplicirana, što nam je objasnila i Belamarić.

- Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Jedino što je potrebno jest osigurati pristup električnoj energiji do mjesta gdje želite postaviti uređaj, a ostatak ugradnje riješit će naši instalateri – napominje Belamarić.

image
Ventilacijski sustav Lunos
UNITECH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 05:12