POBJEĆI ĆE ODMAH

Upomoć, žohari u kući! Evo kako ih se riješiti na prirodan način

 /SHUTTERSTOCK
Stručnjaci tvrde kako se ovih napasti možete riješiti uz pomoć pet prirodnih stvari od kojih većinu vjerojatno već imate kod kuće

Žohari u životnom prostoru mogu biti prava napast koje se teško riješiti. Oni koji su imali taj problem mogu posvjedočiti kako su isprobali hrpe sredstava i načina da ih se riješe. Često i jako skupih. No, pojedinci su svjesni da su najbolja sredstva za rješavanje žohara već u njihovim ormarima.

Stručnjaci za deratizaciju tvrde da se žohara možete učinkovito riješiti uz pomoć pet prirodnih lijekova od kojih većinu vjerojatno već imate kod kuće - od taloga kave do deterdženta za suđe.

image
/SHUTTERSTOCK

Dakle, kako se trajno i prirodno riješite žohara? Naravno, bolje je spriječiti nego liječiti, stoga HomesAndGardens nudi i savjete kako odvratiti žohare od ulaska u vaš dom. Prema ovlaštenoj entomologinji i tehničkoj direktorici u Braman Termite & Pest Elimination, Natashi Wright, borba protiv žohara ne mora uključivati ​​jake kemikalije, a ona predlaže pet učinkovitih metoda.

1.Šećer i boraks

Boraks je učinkovit za najezdu žohara jer će polako isušiti egzoskelet insekata, utjecati na njihov probavni sustav i na kraju ih ubiti, kaže Natasha, koja preporučuje miješanje boraksa i šećera u omjeru 3:1 prije nego što domaćim deterdžentom tretirate mjesta na kojima ste ih primijetili.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Ulje peperminta (paprene metvice)

Ulje paprene metvice jedno je od najučinkovitijih proizvoda za suzbijanje štetočina na tržištu, stoga ne čudi da je učinkovito i u suzbijanju najezde žohara.

Ulje paprene metvice u spreju može otjerati žohare na netoksičan način i sigurno ga je koristiti u blizini djece - kaže Natasha.

image
/SHUTTERSTOCK

3.Deterdžent za pranje posuđa

U borbi protiv žohara može pomoći i deterdžent za pranje posuđa. Mješavina vode i deterdženta može ugušiti i ubiti žohare. Pomiješajte četiri žlice deterdženta za suđe u litri vode i poprskajte po mjestima gdje ste primijetili njihovu aktivnost - kaže entomologinja.

image
/SHUTTERSTOCK

4.Talog kave

Jeste li znali da talog kave možete koristiti za čišćenje namještaja? I da je talog kave dobar za biljke? Dobro, možete koristiti i malo taloga kave da otjerate žohare, ali ne na način na koji mislite. Naime, žohare privlači aroma mljevene kave, a to možete koristiti kao zamku.

Talog stavite u male papirnate čašice i stavite ih u staklenke napunjene vodom, a zatim staklenku stavite na zidove ili podnožja na kojima ste vidjeli žohare - objašnjava stručnjakinja. Miris će ih namamiti u zamku odakle ne mogu pobjeći.

image
/SHUTTERSTOCK

5.Sok od limuna

Sok od limuna nudi mogućnost uklanjanja mirisa, budući da limun ima prirodna antipatogena svojstva koja odbijaju žohare - kaže Natasha.Stručnjakinja preporuča da u nekoliko litara vode dodate dvije do tri žlice limunova soka. Nakon što ste tekućinu dobro promiješali, u nju umočite krpu, ocijedite je i prebrišite problematična područja. I to je to!

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:37