uradi sam

Uporabni predmet sa svrhom: Recept za izradu homemade sapuna u 6 lakih radnji

 Berislava Picek/ CROPIX
Gotovi sapun može se koristiti za pranje ruku, u ormaru kao miris za odjeću ili kao mirisna dekoracija u prostoru

Naše stalne suradnice rubrike “how to”, kreativna Neda Dečak i njezina kćer Nola, često donose tutorijale za ukrasne predmete i igračke. No, sad su napravile uporabni predmet sa stalnom svrhom.

image
Neda i Nola Dečak
Berislava Picek/ CROPIX

Iako su u našoj kućnoj radionici papir, platno, drvo, žice, špage te kistovi, bojice i boje svih vrsta u gotovo svakodnevnoj upotrebi, ovaj smo se put Nola i ja odlučile raditi nešto za što nam nije potrebno baš ništa od navedenog. Budući da često radimo dekorativne, ukrasne predmete koji u većini slučajeva mogu biti i igračke, sada smo htjele napraviti i neke uporabne, koji će imati stalnu svrhu. I odluka je pala: raditi ćemo sapune! Nije prvi put da ih izrađujemo, već smo se i prije igrale s raznim oblicima i bojama, no sada smo ih zamislile u malo drugačijoj formi. Htjele smo da budu u floralnom izdanju, poput nekih Nolinih slikarskih platna i crteža. Zato smo, osim kalupa i baze za izradu sapuna, većinu toga što nam je potrebno pronašle izvan stana, u prirodi, jer od nje ne postoji ništa maštovitije i kreativnije. Mogu reći da se ta suradnja uvijek pokaže najboljom i zato često od nje posuđujemo razne stvari i u svim njezinim mijenama nalazimo inspiraciju i neku simboliku. Dovoljno je izaći bilo gdje, na bilo koju livadu, vrt ili u dvorište i rodit će se neka ideja. Teško je prirodu kopirati i biti bolji od nje, no nas je ona u ovo vrijeme buđenja, kad sve oko nas buja i pupa i kad je sve obojano u najljepše boje i tonove, dodatno inspirirala da još više istražujemo, učimo i stvaramo nešto novo. A ponajprije da se dobro zabavljamo. Kao i uvijek, Nola je glavna kreativka u našem mini timu, pa su i ovaj put dizajn i izrada isključivo njezinih ruku djelo. Ja imam ulogu asistenta, pa sam joj ovaj put pomogla pripremiti bazu, a kako smo sve to napravile, opisano je u koracima, pa podijelite zadatke i napravite sapune ručne izrade s potpisom. Zaista nije komplicirano - smije se majka Neda Dečak. Evo postupka izrade po koracima. Nije teško, probajte!

image
Berislava Picek/ CROPIX

Potreban materijal:

  • baza za sapun (prozirna ili bijela)
  • razno mirisno eterično ulje
  • proljetno cvijeće
  • posuda za topljenje baze sapuna i
  • silikonski kalup (oblik po želji)
image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 1: Naberite razno cvijeće, sada aktualne proljetnice, šarene maćuhice, zumbule, jaglace, tratinčice i maslačke; neka budu maleni pupoljci cvijeća, sitni listovi i latice. Inspiraciju pronađite na livadi.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 2: Odaberite kalup za sapun i odredite oblik svojeg sapuna. Kalup može biti u obliku srca, okrugao, u formi cvijeta ili leptira.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 3: Odaberite bazu za sapun. Ako ste odabrali prozirnu bazu za sapun, cvijeće možete postaviti u kalup prije nego što izlijete smjesu.

Ti sapuni bit će posebno zanimljivi jer će cvijeće u njima biti vidljivo sa svih strana.

Odaberete li bijelu bazu, cvijeće stavite nakon što izlijete smjesu. To cvijeće može i viriti iz sapuna, što je također dekorativno.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 4: Bazu za sapun, prozirnu ili bijelu, izrežite na kockice i otopite u posudi na umjerenoj vatri, pa u otopljenu bazu stavite nekoliko kapi mirisnog ulja po izboru. Mirisno ulje izaberite po želji, nama najdraža eterična ulja su ulje ruže, lavande, ružmarina, kamilice, mandarine i naranče, eukaliptusa i sandalovine.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 5: Otopljenu bazu za sapun morate brzo izliti u kalup koji ste pripremili i ukrasiti cvijećem po želji.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 6: Nakon pola sata sapun će se stisnuti i može se izvaditi iz kalupa.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Gotovi sapun može se koristiti za pranje ruku, u ormaru kao miris za odjeću ili kao mirisna dekoracija u prostoru.

image
Berislava Picek/ CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:09