KORAK PO KORAK

Upute za jednostavnu restauraciju namještaja

Koliko ste puta naišli na odbačene stolce na cesti koji bi vam odlično pristajali u kuhinji ili na terasi kuće za odmor, ali ih niste uzeli zato što ne znate kako ih kvalitetno obojiti i restaurirati? Ili već posjedujete pozamašnu kolekciju različitih stolaca u podrumu koji nikako da dođu na red i dožive svoj makeover?

Ništa zato, danas ćemo vam pokazati kako restaurirati stolac kao profić!

Potreban materijal:
  • lateks boja
  • temeljna boja
  • zaštitna boja za drvo na bazi vode ili oplemenjena voskom
  • kistovi
  • valjak
  • fini i srednji brusni papir
  • ljepljiva traka
  • gaza ili mekana krpa
  • zaštitno podno platno

1. korak - Zaštitite površinu na kojoj mislite restaurirati stolac.

2. korak - Svi znamo da je dobra priprema pola posla, a ako želite da vam stolac izgleda besprijekorno, potrebno ju je kvalitetno izbrusiti. Pritom budite temeljiti i uklonite kompletnu staru boju, mrlje i druge nedostatke. Ako radite na relativno ravnoj površini, možete koristiti orbitalnu brusilicu, a ako imate okrugle dijelove, kao što je ovaj stolac, morat ćete veći dio posla obaviti ručno brusnim papirom.

3. korak - Nakon što ste izbrusili svoj komad namještaja, morate temeljito očistiti svu piljevinu, a najbolji materijal za uklanjanje čestica je suho meko platno. Ovdje je izuzetno bitno da zaista obrišete apsolutno svaki djelić namještaj. Ovaj je postupak potrebno ponoviti nakon svakog brušenja.

4. korak - Kistom ili valjkom nanesite tanak sloj temeljne boje na kompletnu površinu svojeg novog uratka te pustite da se osuši tijekom noći. Zatim lagano ponovno izbrusite i očistite površinu, a ako je potrebno, ponovno nanesite temeljnu boju.

5. korak - Konačno ste spremni za bojenje. U ovom je koraku strpljenje ključ uspjeha. Za projekte kao što su stol ili komoda, koji imaju puno ravne površine, valjak je brža i preciznija varijanta, dok je za stolce s okruglim dijelovima ili namještaj s teško dostupnim uglovima četka jedini izbor. Nanesite četkom tanak sloj boje u smjeru drvene strukture. Kako bi se izbjegle kapljice ili nakupine boje, uvijek se vratite na ono što ste upravo obojali vrškom kista, osobito oko rubova i zglobova, gdje se boja može akumulirati. Zatim pustite da se preko noći osuši kako biste bili sigurni da se površina u potpunosti osušila i izdržala temeljito brušenje.

6. korak - Jednom kada se prvi sloj osušio, izbrusite i obrišite površinu namještaja te ga ponovno obojite drugim tankim slojem. Ponavljamo: boja, sušenje, brušenje, čišćenje. Ako želite da vam namještaj izgleda besprijekorno, ovaj postupak možete ponoviti i do četiri ili pet puta.

7. korak - Nakon što ste postigli punu pokrivenost, morat ćete zaštititi završnu obojenu površinu. Koristeći kist, nanesite jedan ili dva sloja zaštitnom bojom na bazi vode ili voska. Naravno, brušenje i čišćenje ponovite između svakog novog nanosa boje.

8. korak - Dovršene stolice spremne za sjedenje

Izvor: remodelista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:40