DIY

Uradi sam: Crni zid i kuhinjske police

 Matea Halilović

Matea Halilović “vlasnica” je jednog od najljepših domaćih Instagram profila posvećenog interijerima Little things by Matea(www.littlethingsbymatea.com) na kojem svakodnevno dijeli razne DIY projekte i super ideje. S nama je ovaj put podijelila kako u kuhinju možete uklopiti popularni crni zid i s čim ga možete iskombinirati da izgleda odlično. Evo što nam je sve otkrila!

image
Matea Halilović

Potreban materijal:

• primer
• boja
• police
• nosači za police
• šipka
• košarice

Postupak

1. Bojenje zidova
2. Postavljanje polica
3. Postavljanje šipke i košarica
4. Postavljanje teglica

image
Matea Halilović

Prije bojenja zida

Otišla sam u lokalnu trgovinu bojama i tražila crnu boju za školsku ploču. Istu imate i u centrima poput Bauhausa, Pevexa i sličnih. Ne sjećam se točne cijene, ali znam da boja nije bila skupa te mi je, osim za ovaj, poslužila za još puno manjih projekata. Napomenula bih da sam kasnije dobila informaciju da postoji ista ovakva boja koja je još i magnetna. Nisam isprobala pa ne mogu reći koliko dobro funkcionira, ali svakako zvuči zanimljivo.
U trgovini bojama savjetovali su mi da prije nanošenja boje zid premažem primerom pa sam to i učinila. Na slici gore vidite koji primer i boju sam ja koristila. Dvije godine i puno šaranja/brisanja kasnije, zid je i dalje u odličnom stanju tako da ovu kombinaciju preporučuje,. Gdje kupiti? Swingcolor lak za školske ploče, 375 ml, crni, 40 kn, Bauhaus i boja za školske ploče, crna, 750 ml, 100 kn, Pevex.

image
Matea Halilović

Postupak bojenja

Papirnatom trakom označila sam dio zida koji želim obojiti. Premazala sam taj dio zida primerom u tankom sloju i pustila da se osuši 24 h prije nanošenja boje. Boju sam nanijela u dva sloja. Između prvog i drugog sloja sušilo se 24 h, a nakon drugog sloja boja se mora sušiti 48 h prije nego što se po njoj može pisati. Nanosila sam je spužvastim valjkom, boja vrlo dobro pokriva i lako se nanosi.

image
Matea Halilović

Police

Kad se boja potpuno osušila, postavili smo dvije police na taj dio zida. Ovih istih polica, nažalost, više nema u prodaji, ali slične možete nabaviti u Ikei: TRANHULT polica, jasika, 80x20 cm, 100 kn, zatim RAMSHULT nosač, crna, 18x22 cm, 5 kn, te SANDSHULT nosač, jasika, 18x22 cm, 20 kn.

image
Matea Halilović
image
Matea Halilović
image
Matea Halilović

Šipka

Naknadno smo se odlučili ispod donje police postaviti šipku s kukicama za vješanje. Uz nju, s vremenom sam nabavila i teglicu za cvijet, žičane košare, ali i pletenu košaru (slične imate u trgovini JYSK, naziv ARVE, po cijeni od 119 kn) s jednom ručkicom koja mi se ovdje divno uklopila. Uz to, vrlo je praktična za čuvanje voća. Često mijenjam elemente koji su na šipki, na kukice nekad vješam i šalice ili dasku za rezanje. Meni sve relativno brzo dosadi i zato mi je odlično što ovaj kutak mogu preslagivati ovisno o raspoloženju i trenutačnim potrebama. Gdje možete kupiti ove stvari? FINTORP šipka, crna, 79 cm, 50 kn (Ikea) i FINTORP žičana košara s ručkom, crna, 20x19x23 cm, 50 kn (Ikea).

image
Matea Halilović

Teglice za namirnice

Odlučila sam se za staklene teglice jednostavnog dizajna. Moje su iz Ikee, ali možete ih pronaći posvuda. Poseban detalj svakako su naljepnice s natpisima koje radim sama aparatićem koji sam kupila na AliExpress.com (Motex E101 3D Embossing Manual Label Maker DIY Hand Decorative Tape Manual Typewriter for 9mm Embossing Label Tapes) po cijeni od 8 dolara.
Ovaj način čuvanja namirnica mi se sviđa jer mi je sve dostupno i pri ruci, vidim čega imam, ne zauzima mi mjesto u kuhinjskom ormariću, a i estetski mi je prihvatljivo. Uz to, teglice imaju gumicu pa su namirnice zaštićene od “vanjskih utjecaja”.
Da imam više mjesta na policama, sve bih stavila u ovakve teglice. Gdje kupiti? KORKEN staklenka+poklopac, 0.5 l, 13 kn (Ikea).

image
Matea Halilović

Inspiracija za čitatelje: fotografije crteža i poruka nacrtanih kredom za svako godišnje doba

image
Matea Halilović

Proljeće

image
Matea Halilović

Ljeto

image
Matea Halilović

Jesen

image
Matea Halilović

Zima

image
Matea Halilović

Održavanje

Na slikama možete vidjeti da moj zid i dalje izgleda odlično, a stvarno sam puno pisala i crtala po njemu. Važno je napomenuti da ne smijete baš jako utiskivati kredu dok pišete jer će vam na taj način ostati tragovi.

image
Matea Halilović

Zid (od krede, ali i inače) čistim sredstvom za čišćenje stakla i papirnatim ručnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 20:02