Skandinavski šarm

URADI SAM Slatki glineni borići

Jedan od iznimno atraktivnih trendova ovog Božića skandinavski je minimalizam koji se reflektira u jednostavnosti pri ukrašavanju naših domova. U potpunoj suprotnosti tradicionalnoj raskoši i obilju boja i ukrasa koji najčešće obilježavaju ovo doba godine, minimalistički uređeni domovi objedinjuju u sebi pročišćene linije, osnovne boje, prirodne materijale i istančanu estetiku. Bijeli borić izrađen od gline koji izgleda elegantno danju, a noću se pomoću lampica pretvara u sjajan ukras na polici, stoliću ili prozorskoj dasci samo je jedan od primjera kako svoj dom za ovogodišnje blagdane možemo pretvoriti u pravu skandinavsku zimsku bajku. U nastavku slijede upute kako izraditi ovaj simpatičan ukras.

Potreban materijal

Glina
Običan komad papira
Olovka
Škare
Veća daska za valjanje
Dvije manje daske iste debljine
Valjak za tijesto ili ravna boca
Kist za bušenje rupa
Oštar nož
Spužvica
Bijela boja

Postupak

Razdvojite glinu na više jednakih dijelova. Komad gline smjestite na veću dasku i počnite valjkom ravnati masu. Kako biste dobili ujednačenu debljinu, pomognite si s dvije manje daske koje ćete postaviti oko gline kao što je prikazano na slici i koje će vam služiti kao potpornji za valjak.

Pripazite da sloj gline ne bude pretanak kako biste ga kasnije mogli lako obrađivati.

Na običnom papiru iscrtajte oblik stošca i izrežite ga. Nastali oblik stavite na razvaljanu glinu i prateći njegove linije izrežite nožem stožac od gline.

Odvojite glinenu masu od podloge, ispravite je pa pokušajte spojiti rubove.

Pomognite si s malo vode kako biste dobili zaglađeni prijelaz.

Počnite po želji stvarati uzorke na površini. Možete se poslužiti nožem ili drugim alatima, no na primjeru sa slike za bušenje rupa iskorištena je drška kista.

Pričekajte da glina očvrsne te uz pomoć spužvice i malo vode laganim pokretima uklonite moguće nesavršenosti oko rupa. Pustite da se vaš borić u potpunosti osuši ili ga ispecite u pećnici prema uputama proizvođača. Ako vaš borić nakon sušenja ostane sivkaste boje, prebojajte ga sami kako biste dobili elegantan i pročišćen izgled. Preporučuje se korištenje pojedinačnih lampica na baterije, no ako izradite borić malo većih dimenzija, možete u njega staviti i lučicu. Želimo vam dobru zabavu!

Izvor: Metro.Mode

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:47