SAVJETI DIZAJNERICE

UREĐENJE DJEČJIH SOBA: Tri sobe s tri potpuno različita zadatka

Sva tri projekta posve su različita: jedan traži i dnevnu zonu, drugi prostor za druženje, a u trećem je potrebno više ormara

Saša Četković

Dizajnerica Tina Kurpez iz Studija Karas dosad je, kako sama kaže, odradila projekte mnogih dječjih soba. I sama je majka troje djece pa ima iskustva s uređenjem njihovih soba te zna što djeca i roditelji žele. Pokazala nam je kako je riješila zahtjeve za dobrim uređenjem dječjih soba u tri slučaja

www.studiokaras.hr

Primjer 1

Površina: 10 m2

Korisnik: osmogodišnji dječak

ZADATAK

Uz prostor za spavanje i obavezan radni stol osmisliti i mini dnevnu zonu.

RJEŠENJE

Kako je soba vrlo malih dimenzija, bilo je nužno korištenje organizirati u dvije razine. Tako je krevet podignut na visinu od 150 cm, a ispod njega je smješten prostor za odlaganje odjeće i knjiga. Veliki radni stol, dimenzija 280 x 60 cm, smješten je na suprotni zid tako da je i ulaz dnevnog svjetla na radnu plohu stola s lijeve strane. Takva orijentacija najkvalitetnija je za korištenje. Ispod plohe stola nalaze se ladice za odlaganje školskih potrepština i igračaka. Kako su zona spavanja i odlaganja smještene jedna iznad druge, oslobodio se prostor u koji je moguće smjestiti nekoliko velikih vreća za sjedenje, što je za osmogodišnjaka idealno organizirana dnevna zona.

Primjer 2

Površina: 13 m2

Korisnik: desetogodišnja djevojčica

ZADATAK

Osmisliti veliki radni stol s puno dnevnog svjetla, veliki ormar za odlaganje odjeće te dekorativni dvosjed za druženje s prijateljicama.

RJEŠENJE

Odlučili smo radni stol smjestiti ispod prozora u punoj širini prostorije, od lijevog do desnog zida. Krevet je orijentiran prema centru prostorije, što je pomalo atipično za dječje sobe, ali u praksi se pokazalo vrlo praktično za korištenje, a u ovoj situaciji tako je ostalo dovoljno mjesta za mali dvosjed i prostor za druženje. Niz ladica koje se nalaze između uzglavlja kreveta i radnog stola imaju dvostruku ulogu. Poslužit će kao noćni ormarić, a ujedno i kao prostor za odlaganje školskih potrepština. Ako se pokaže potreba, na zidu iznad ladica naknadno se mogu dodati police za knjige. Veliki ormar za odjeću smješten je na zidu iza vrata i proteže se sve do kreveta.

Primjer 3

Površina: 10 m2

Korisnik: petogodišnji dječak

ZADATAK

Uz krevet i radni stol u sobi je potrebno smjestiti što je moguće više ormara jer će taj prostor za odlaganje služiti cijeloj obitelji za odlaganje stvari koje se rjeđe koriste.

RJEŠENJE

U situaciji u kojoj je jedan od prioriteta dodatni prostor za odlaganje odlučili smo ponuditi pomalo neobično rješenje pri kojem je krevet organiziran kao kubus, kutija koja izlazi iz ormara i lebdi nad podom. Takva organizacija dopušta prekrivanje velike površine zida ormarima koji vizualno izgledaju kao zidna ploha te ne dominiraju prostorom. Krevet smješten u drvenom kubusu zaštićena je i intimna zona. Leđa takvog kubusa mogu se dodatno dekorirati tapetom dekorativnog uzorka ili omiljenom bojom malog korisnika. Radni stol smješten je na zid nasuprot kreveta, s dodatnim policama koje se prema potrebi mogu naknadno smjestiti iznad stola i nadograđivati sukladno potrebama i odrastanju jednog školarca.

Foto: Saša Četković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 23:00