Uredi mediteranski kutak u domu

Saznajte s kojim elementima nećete pogriješiti

Ljepota mora, otoka i naše divne obale može nam biti dobra misao vodilja za uređenje kuće ili stana. Ako ne uređujete ili ne adaptirate čitav prostor, jedan kutak bit će dovoljan. Po sve informacije uputili smo se dizajnerici interijera iz Kubus studija za dizajn Nikolini Jelić.

– Što nam pada na pamet kada pomislimo na Mediteran? More, kamen, sunce, maslina, lavanda, bor… I ti elementi neka vam budu glavne vodilje u uređenju interijera. Priroda koja nas okružuje u tom podneblju daje nam obilje mogućnosti i ideja. Samim promatranjem nameću nam se boje, materijali, mirisi i slijedeći njih, ne možemo pogriješiti – kaže dizajnerica i dodaje kako postoji više tipova mediteranskog stila. – Mediteranski stil proteže se kroz zemlje koje su na obalama Sredozemnog mora i on je različit u nekim dijelovima, primjerice u Španjolskoj je razigran, pun kolorita i živahnih boja zbog utjecaja Afrike. Španjolska sa zemljama sjeverne Afrike čini jedan jedinstveni mediteranski stil, dok je u Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, pa sve do Grčke taj stil miran, jednostavan i decentniji.

Boje su mirnije i on je na svoj način jedinstven i prepoznatljiv – priča Nikolina Jelić. Što se tiče boja i materijala koje bismo trebali koristiti, oni se nameću sami po sebi. – U uređenju našeg interijera možemo koristiti boje mora, sunca, zemlje, terakote, lavande, masline, kamena, i to od njihovih najtamnijih nijansi pa do najsvjetlijih (potrebno je izbjegavati intenzivne i fl uorescentne tonove), pojedinačno ili u kombinacijama s bijelom, kao i u međusobnim kombinacijama. Materijali kojima se možemo koristiti su oko nas – kamen za podove i zidove, bor za namještaj, maslina i lavanda te borovi za ugođaj oko kuće i unutrašnjost kuće – nabraja Nikolina i upućuje nas kakav bi trebao biti namještaj. – Namještaj za takav prostor može biti nov ili naslijeđen, tj. masivni.

Ako kupujete nov namještaj, tada vodite računa da bude praktičan, jednostavnih linija, ne prevelik ili glomazan. Ako kupujete masivni namještaj ili koristite stari, obratite pozornost na to da bude orginalan ili dobra replika namještaja kakav se koristio na Mediteranu. Stari se namještaj može obnoviti bojanjem u plave, ljubičaste, maslinaste i žute nijanse, čim će se pomladiti i dobiti novi sjaj – kaže. Interijer možemo ukrasiti i dekorativnim elementima iz područja na kojem se nalazi, primjerice kamenim vazama, teglicama autohtonog cvijeća (lavanda, ružmarin, smilje…), starim bakinim zavjesama, dekorima s ornamentima iz prirode. Osim onoga što je preporučljivo, dizajnerica zna i što bi trebalo izbjegavati.

– Česte pogreške u uređenju su upotreba novijih materijala, primjerice plastike, jarkih ili neadekvatnih boja, premodernog namještaja, previše detalja i, naravno, pretjerana kićenost. Treba znati da je manje uvijek više pa tako sa samo nekoliko detalja i bez prevelikog ulaganja možemo u naš prostor unijeti dašak Mediterana. Na primjer, obojimo zid bojom lavande, dodamo našim starim zavjesama novi dekor s ornamentima, kupimo nove teglice s lavandom i ružmarinom, obojimo našu staru komodu u bijelo, na stare stolice i fotelju stavimo stare jastučiće s novim cvjetnim presvlakama i eto mediterana – savjetuje Nikolina Jelić.

Foto: Living4Media

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:13