trend

Uredite svoj dom preko računala ili mobitela: Ovo je 8 aplikacija za koje morate znati

 IKEA

Nacrtaj željeni tlocrt, odaberi savršenu boju za pojedini zid, osmisli raspored komada namještaja za ugodan boravak... Ukratko, sam režiraj svoj dom iz snova i na jedan dan postani arhitekt i/ili dizajner

Vjerojatno svatko od vas poznaje onu jednu osobu, a možda ste to i vi sami, koja vrijedno zna iskoristiti svaku slobodnu priliku kako bi preuredila svoj stan, pa bilo to samo i sitnicama. Svaka rupa u vremenu je prigoda da se premjesti namještaj na drugu stranu, okrene tepih, ponovno poslože slike, oboji zid ili svi zidovi, možda i pokoja vrata, nešto staro obnovi ili samo baci, nešto novo istakne. Nekad su takvi pothvati oduzimali puno vremena. Znate ono kad s puno znoja premjestite kauč na drugu stranu sobe uvjereni da će se savršeno uklopiti, a onda vrata zapinju za njega ili vam sunce pod perfektnim kutom udara pravo u glavu dok sjedite na svojoj novoj omiljenoj poziciji. Ili ste se odlučili za novu boju zidova, baš vama onu najdražu, sigurni da će idealno pristajati prostoru, a po završetku iscrpljujućeg posla shvatili ste da svaki put kad uđete u tu sobu da baš zbog te iste boje više u nju ne želite ulaziti. S obzirom na to da smo sada svi na jedan način primorani više vremena provoditi u svome domu, možemo se bez imalo nelagode odvažno baciti na preuređivanje, ali ako u potpunosti niste sigurni u dobar konačni rezultat, ipak je možda bolje da potražite pomoć. I ne, nismo mislili da zovete onu super otkačenu prijateljicu na videopoziv da vam ona da svoje stručno mišljenje, mi smo za vas istražili i izdvojili nekoliko aplikacija za uređenje vašeg doma koje vam u samo nekoliko jednostavnih koraka mogu dočarati kako će vaš prostor izgledati nakon željenih izmjena.

O čemu se zapravo radi? Kao i većina aplikacija, tako i aplikacije za uređenje ili osmišljavanje vašeg doma nude pomoć, ovisno o tome što vas zanima, počevši do osnova kao što je crtanje tlocrta pa do onih detaljnijih radnji poput odabira boje za pojedine zidove ili pripadajućeg namještaja. Zanimljivo je kod ovakvih aplikacija da donekle ostavljaju dojam kao da igrate igricu, naravno ako ste zaljubljenik u uređivanje prostora, nevezano za to planirate li doista kompletno preuređenje ili samo volite maštati kako bi vaš dom mogao izgledati. Opcije su razne, od toga da možete fotografirati prostor i uz pomoć aplikacije pretvoriti ga u tlocrt, do toga da možete vidjeti kako bi vaši zidovi izgledali u nekim drugim bojama ili kako se pojedini komad namještaja uklapa u uređenje vašeg doma. Ovo je 8 sasvim cool aplikacija za uređenje doma.

image
IKEA

1. Počet ćemo, a s čim drugim nego s Ikeom. Ova švedska kompanija je gotovo od svojih samih početaka poznata kao tvrtka koja tehnologiji dopušta da se nesmetano upliće u samo poslovanje. Poznato je da su utkali bežićno punjenje u dizajn svojih proizvoda, osmislili pametno osvjetljenje bez obzira do koje razine je vaš dom “pametni prostor”, a prije nekoliko godina su otišli i korak dalje te osmislili vlastitu aplikaciju za uređenje doma - Ikea Place. Dok na App Storeu ova aplikacija ima dosta visoku ocjenu, na Google Playu ona je nešto niža, ali korisnici su složni da se radi o vrlo dobrom proizvodu. Ikea Place App vam omogućuje da unutar svog prostora virtualno smjestite njihove proizvode kao i opciju da neki drugi proizvod zamijenite Ikeinim tako da jednostavno usmjerite kameru mobitela prema željenom proizvodu, a aplikacija vam potom ponudi Ikeine proizvode koji najviše nalikuju tome. Aplikacija nudi trodimenzionalne modele i modele u pravoj veličini tako da možete dobiti ispravan dojam veličine, dizajna i funkcionalnosti proizvoda u vašem domu. U ponudi je više od 2000 proizvoda, a nakon što dobijete željeni rezultat, svoj dizajn možete vrlo jednostavno podijeliti na društvenim mrežama. Detaljnije na www.ikea.com.

image
Magicplan

2. Nastavljamo s aplikacijom pod nazivom Magicplan koja je zapravo jedna od rijetkih aplikacija koja izvrsno radi, bez predugog čekanja ili kompliciranih uputa. Vidljivo je da je kreatorima Magicplan aplikacije potpuno jasno da svaki posao koji uključuje uređenje, preuređenje ili planiranje doma prije svega zahtijeva dobar tlocrt pa su tako osmislili vrlo jednostavan postupak “point and tap”, koji vam omogućuje da pomoću kamere na svome uređaju “skenirate” prostor koji aplikacija potom pretvara u tlocrt. Osim toga, ako pak osmišljavate potpuno novi prostor možete i sami nacrtati tlocrt sa svim potrebnim stavkama i u željenom mjerilu, a također možete podignuti i vlastite tlocrte te ih uređivati u aplikaciji. Za sve planove postoji i opcija trodimenzionalnog prikaza tako da možete dobiti realniju sliku onoga što radite. Više na: www.magicplan.app.

image
Floor Plan Creator

3. Floor Plan Creator se također našao na našoj listi kvalitetnih, ali jednostavnih aplikacija za koje vam nije potrebna iscrpna edukacija da biste došli do tlocrta svoga prostora ili tek nekog zamišljenog. Aplikacija nudi, kao i slične druge aplikacije, mogućnost vrlo jednostavnog crtanja prostora gdje sami izabirete izgled prostorije, zatim dodajete dimenzije, pregrađujete zidovima, umećete prozore ili pak stubišta i, naravno, sve to možete odraditi i u 3D, a nakon završenog posla podijeliti na društvenim mrežama. Jednostavna i besplatna aplikacija koja će vas ipak u jednom trenutku ako poželite naprednije opcije tražiti nadogradnju koja košta 32 kn za osnovnu verziju, a 55 kn za pristup svim opcijama unutar aplikacije. Istražite i na internetu na floorplancreator.net

image
Planner 5D

image
Planner 5D

image
Planner 5D

image
Planner 5D

image
Planner 5D

4 Još jedna u nizu aplikacija za samostalno kreiranje tlocrta koju nismo mogli zaobići je Planner 5D. Zanimljivost ove aplikacije leži u vrlo dobrim prikazima tlocrta u 2D i 3D formatima, kao i mogućnost da pomoću maske za virtualnu stvarnost ušetate u osmišljeni prostor. Proces je vrlo jednostavan, kao i u već navedenim prijašnjim aplikacijama. Možete fotografirati prostor, a zatim ga uređivati ili možete sami stvarati novi prostor uz pomoć već ponuđenih predložaka. Planner 5D nudi još dodatnu mogućnost da dodatno izaberete i boje prostora ili namještaja koji vam odgovara. Više o aplikaciji na planner5d.com.

image
Homestyler

5 Prelazimo na malo drugačiju aplikaciju pod nazivom Homestyler koja vam prvenstveno pomaže u uređenju vaših prostorija u smislu odabira dizajna i materijala za podove, boja za zidove i namještaj, ali također nudi i već gotov dizajn različitih prostorija, od kuhinje preko dnevnog boravka, do kupaonice ili vrta. Možete izabrati i fotografirati svoj prostor te ga uređivati s opcijama koje nudi aplikacija, na primjer dodati biljku u prostor ili promijeniti boju zida, što donekle ima manjkavosti jer malo izgleda nerealno, ili možete odabrati iz ponuđenih prostorija neku koja ili nalikuje vašoj ili biste htjeli da je tako, i urediti ju po svome ukusu. Također jednostavna, besplatna i jako zabavna aplikacija s puno zanimljivih rješenja koje možete pogledati i na www.homestyler.com.

image
Paint tester

Fotografirajte prostoriju koju želite preurediti i pomoću paint testera pogledajte koja boja bi se najbolje uklopila u postojeći interijer. korisno i jednostavno!

image
Paint tester

6 Ako vas je ovo vrijeme provedeno u vašem stanu ili kući natjeralo da shvatite da želite promijeniti boju zidova koji vas okružuju, a ako samostalno niste u mogućnosti vizualizirati kako bi neka boja izgleda u vašem domu, pronašli smo i aplikaciju za to. Paint tester je aplikacija osmišljena upravo samo za to, za iskušavanje novih boja. Proces je vrlo jednostavan, fotografirate prostor koji želite obojiti, ta ista fotografija se pojavi u aplikaciju gdje vam se onda otvaraju mogućnosti i izbor boja koji želite aplicirati. Na prvi pokušaj je malo nespretno i izgleda neuredno, ali ako si date malo vremena i uz pomoć ponuđenih alata detaljno obilježite prostor koji želite obojiti, konačni rezultat je poprilično vjeran i može vam pomoći u odluci koju boju izabrati. Naravno, postoji i nadogradnja sustava za 23 kn s većim izborom boja, boljim prikazom fotografija i bez promidžbenih upadica. Više o Paint testeru na luminantsoftware.com.

image
Wall Picture

Zamislite izgled prostorije, dodajte dimenzije, pregradite, umetnite prozore, a onda sve to odradite u 3d-u te podijelite na društvenim mrežama. cool, zar ne?

image
Wall Picture

7 Uspjeli smo izdvojiti još jednu aplikaciju koja se specijalizirala za detalje i iako ima dosta jednostavan prikaz, nama se svidjela. Naime, radi se o aplikaciji Wall Picture koja vam omogućava da vidite prikaz kako bi određena slika ili fotografija koju možete izdvojiti iz vašeg privatnog albuma izgledala na određenom zidu. Jednostavno možete prilagoditi dimenzije i postaviti je gdje vam se najviše sviđa. Prije skidanja aplikacije na www.wallpictureapp.com/ možete proviriti kako ona izgleda.

image
Houzz

8 I za sam kraj smo za vas ostavili već dobro poznatu aplikaciju Houzz, koja je nešto drugačija od ranije navedenih. Ako ste isprobali sve ove prijašnje aplikacije i ipak shvatili na kraju da je previše za vas, onda vam uvijek ostaje aplikacija Houzz, koja zapravo ne nudi nikakve opcije samostalnog crtanja tlocrta, fotografiranja prostorija ili namještaja, nego više služi kao aplikacija za zaljubljenike u dizajn.

image
Houzz

Osim inspirativnih fotografija korisnika ova aplikacija nudi i mogućnost uspostavljanja kontakta s profesionalcima, od arhitekata pa do građevinskih firmi. Nas zanima samo ova opcija da možete stupiti online u kontakt s arhitektom ili dizajnerom i vrlo jednostavno i ne za preveliku svotu dobiti njihovo idejno rješenje za vaš prostor. Ako ste probali i nije išlo, uvijek možete preko Houzza zatražiti stručnu pomoć, kao i pronaći inspiraciju za uređenje ili odabir najmodernijeg namještaja.

Na www.houzz.com saznajte više o aplikaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 08:00