KRATKI VODIČ

Uskoro nam dolazi studeni: Operite i pripremite svoje kožne rukavice na vrijeme

 Unsplash
Jedan od najdražih komada odjeće su zasigurno tople, kvalitetne i elegantne kožne rukavice

Kožne rukavice mogu varirati od debelih radnih, sportskih rukavica koje vam pomažu poboljšati izvedbu do elegantnih kožnih koje se savršeno uklapaju u vaš odabir odjeće. Koju god vrstu rukavica odabrali, koža pruža izdržljivost, toplinu i udobnost. Rukavice se također mogu pronaći u različitim obradama, težinama i kvalitetama kože.

Antilop: prirodna antilop koža izrađena je od mekane donje strane životinjske kože. Ima završetak koji se lako mrlja.

Nubuk: izgledom sličan antilopu, nubuk koristi gornji dio životinjske kože koja je fino brušena i polirana kako bi se dobio najmekši, baršunasti kožni završetak.

Anilin: Anilinska koža je koža punog zrna koja je tretirana kemikalijom anilinom. Ovo je najčešća vrsta kože koja se koristi za zimske, radne i sportske rukavice.

Nappa: Koža najvišeg stupnja, Nappa koža je vrlo mekana, podatna i koristi punozrnatu ovčju ili janjeću kožu.

image
Unsplash

Na kraju će se sve vrste rukavica zaprljati od znojenja ili kontakta s površinama. Rukavice od antilop kože i nubuk kože zahtijevaju posebne tretmane za čišćenje. Naučite kako prati kožne rukavice od anilina i Nappa tako da traju.

Što ćete trebati

Oprema/Alati

Krpe od mikrofibre

Mala posuda ili šalica za miješanje

Upijajući ručnici

Četka s mekim vlaknima

Materijali

Sapun od ekstradjevičanskog maslinovog ulja

Destilirani bijeli ocat

Regenerator za kožu

Izopropil alkohol

Pamučni štapići

Soda bikarbona

image
Unsplash

Upute

Prethodno obradite problematična područja

U maloj posudi ili mjernoj posudi pomiješajte jednake količine tople vode i destiliranog bijelog octa. Smjesom navlažite krpu od mikrovlakana i nježno prebrišite zamrljana mjesta. Nastavite se kretati prema čistom dijelu tkanine dok ne obradite cijele rukavice.

Ako rukavice imaju mrlje od blata, pustite da se blato osuši prije nego što ga pokušate očistiti. Upotrijebite četku s mekim vlaknima da ga iščetkate, a zatim tretirajte sve preostale mrlje.

Uklonite mrlje od tinte

Za uklanjanje mrlja od tinte s kože, umočite pamučni štapić u izopropilni alkohol. Počnite od jednog kraja mrlje i nježno je trljajte vatom. Nemojte ribati jer to može oštetiti kožu. Kako se tinta prenosi, bacite štapić i upotrijebite novi. Radite polako kako biste spriječili širenje mrlje od tinte.

image
Unsplash

Pripremite otopinu za čišćenje

U maloj zdjelici pripremite pjenušavu otopinu tople vode i sapuna od ekstradjevičanskog maslinovog ulja bez aditiva. Ako koristite sapun u limenci, namočite krpu od mikrovlakana i protrljajte njome preko sapuna kako biste stvorili pjenu na krpi.

Operite vanjski dio rukavica

Ravno položite rukavice na upijajući ručnik. Upotrijebite sapunastu krpu da obrišete prljavštinu s rukavica počevši od zapešća prema svakom prstu. Obavezno dobro očistite svaki prst. Nemojte zasititi kožu, već se usredotočite na čišćenje površine.

Često ispirajte krpu dok se prljavština skida i po potrebi ponovno nanesite sapun. Okrenite rukavice i ponovite s druge strane.

Očistite unutrašnjost rukavica

Ako je moguće, okrenite rukavice naopako i ponovite korake čišćenja. Ako su rukavice podstavljene umjetnim krznom ili strižnim vlaknima, obrišite unutrašnjost krpom navlaženom 50:50 postotnom mješavinom destiliranog bijelog octa i vode kako biste lakše kontrolirali bakterije i miris.

Isperite rukavice

Čistom, vlažnom krpom od mikrovlakana "isperite" rukavice s obje strane. Obrišite sve ostatke pjene, pažljivo pazeći na šavove i područja između prstiju. Isperite krpu i dobro je ocijedite kako biste spriječili višak vlage dok radite.

image
Unsplash

Osušite rukavice na zraku

Stavite rukavice na čist, upijajući ručnik da se osuše na zraku. Nikada ne stavljajte kožne rukavice na izravnu sunčevu svjetlost ili blizu izvora topline kako biste ubrzali sušenje. Provjerite ih nakon sat vremena i stavite ih na ruke kako biste lakše oblikovali i rastegnuli kožu. Ako vam se čini da je unutrašnjost izrazito vlažna, okrenite ih naopako. Većina rukavica potpuno se osuši za manje od osam sati.

Kondicionirajte kožu

Kako bi koža ostala mekana i podatna, koristite komercijalni regenerator za kožu na vanjskoj strani rukavica. Slijedite upute za primjenu na etiketi.

Skladištenje kožnih rukavica

Kada se ne koriste, kožne rukavice trebaju biti potpuno suhe prije spremanja. Stavite ih u prozračnu pamučnu vrećicu kako biste ih zaštitili od prašine, ali s dovoljnom cirkulacijom zraka kako biste spriječili stvaranje plijesni. Skladištenje u plastičnoj vrećici može uzrokovati da bijele kožne rukavice požute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 06:52