6 NAČINA

Uštedite na novcu i vodi tako da svoj vodovod učinite energetski učinkovitijim

 Unsplash
Ako ste ozbiljni po pitanju uštede energije, trebali biste dobro pogledati svoje glavne uređaje koji proizvode i koriste toplu vodu

Vodovodne instalacije koje štede vodu smanjuju račune, naravno, ali energetski učinkoviti vodovod također štedi energiju, a to je isto sjajna vijest za vaš bankovni račun. Prema Energy.gov, grijanje vode čini gotovo 20 posto potrošnje energije u kući, tako da vlasnici kuća koji žele uštedjeti energiju kroz vodovod imaju tri cilja: učinkovitije zagrijavanje vode, ograničavanje gubitka topline kroz vodovodne cijevi i uređaje i smanjenje potrošnje tople vode.

Postoji mnogo nadogradnji vodovoda za uštedu vode koje mogu pomoći u smanjenju potrošnje tople vode, uključujući slavine niskog protoka i tuševe, a njihova kombinacija s energetski učinkovitijom proizvodnjom tople vode može napraviti veliku razliku u vašem računu.

Važno je sačuvati vodu, koja je u mnogim dijelovima zemlje sve dragocjeniji resurs. Nadogradnja vodovodnih uređaja može vam pomoći da snizite račun za vodu, ali ako ste ozbiljni po pitanju uštede energije, možda biste trebali dobro pogledati svoje glavne uređaje koji proizvode i koriste toplu vodu. Vaš bojler je dobro mjesto za početak.

image
Unsplash

1. Zamijenite svoj bojler

Ako imate standardni bojler u stilu spremnika, zagrijavate vodu na najneučinkovitiji mogući način.

​Grijači vode s toplinskom pumpom,​ također poznati kao hibridni bojleri jer kombiniraju tehnologiju toplinske pumpe s otpornim grijanjem, dva do tri puta su energetski učinkovitiji od konvencionalnih akumulacijskih grijača vode. Unaprijed koštaju više, ali je primjetna ušteda na dulje staze.

​Grijači vode bez spremnika​ mogu koristiti 8 do 34 posto manje energije od konvencionalnih spremnika za grijanje vode, ali nisu uvijek najbolje rješenje. Ako imate veliko kućanstvo, jedan bojler bez spremnika možda neće dati dovoljno tople vode za sve istovremeno.

​Solarni bojleri troše do 50 posto manje energije od konvencionalnih, a razlog zašto ta brojka nije 100 posto je taj što kućanstva obično trebaju rezervno grijanje vode za oblačne dane.

2. Prijeđite na visoko učinkoviti kotao

Maksimalna učinkovitost konvencionalnog bojlera je 80 posto, što znači da se 20 posto energije koju koristi gubi (ne koristi se za zagrijavanje vode). Osim ako konvencionalni bojler nije potpuno nov, možda biste trebali razmisliti o njegovoj zamjeni visoko učinkovitim bojlerom, od kojih mnogi imaju učinkovitost oko 96 posto.

image
Unsplash

3. Nadogradite na energetski učinkovitu perilicu rublja ili perilicu posuđa

Najbolji modeli imaju visoki integrirani modificirani faktor energije, što znači da bi mogli koristiti do 45 posto manje energije od konvencionalnih modela, ovisno o ocjeni. Također imaju nizak integrirani faktor vode i mogu koristiti do 50 posto manje vode. Vidjet ćete ocjene za svaki proizvod na njegovoj etiketi.

Možda mislite da možete uštedjeti vodu i energiju tako da suđe perete ručno umjesto da ga perete u perilici, ali zapravo je suprotno. Perilice posuđa obavljaju posao s manje vode nego što je koristite u sudoperu. Možete povećati uštedu energije samo punim punjenjem, radom stroja u načinu rada za uštedu energije i korištenjem ciklusa sušenja na zraku (koji koristi hladni zrak) za sušenje posuđa.

4. Izolirajte te cijevi

Umjesto da izolirate samo one cijevi koje se u opasnosti od smrzavanja tijekom hladnog vremena, trebali biste izolirati sve cijevi za toplu vodu u svom vodovodnom sustavu kojima možete pristupiti. To smanjuje gubitak topline i povećava vjerojatnost da ćete imati dovoljno vruću vodu za korištenje čim otvorite slavinu, umjesto da morate čekati dok neiskorištena voda ode u odvod. Izolacija cijevi je jeftina i jednostavna za ugradnju.

image
Unsplash

5. Poboljšajte dostupnost tople vode

Ako je bojler daleko od mjesta na kojem koristite slavinu, vrijeme čekanja i trošenje vode možete smanjiti tako da vodoinstalater ugradi recirkulacijsku pumpu za vodu male potrošnje. Održava cirkulaciju tople vode u cijevima tako da je uvijek imate kada vam je potrebna bez čekanja. Može se programirati da se uključuje u doba dana kada vam je redovito potrebna topla voda.

Druga mogućnost je ugradnja električnog bojlera u ormar ispod sudopera. Može osigurati trenutnu toplu vodu i skinuti dio opterećenja sa centralnog bojlera.

6. Ugradite vodovodne uređaje koji štede vodu

Dodaci za uštedu vode, kao što su tuš glave s niskim protokom i dodaci za slavine, mogu smanjiti količinu vode koju koristite dnevno, a to zauzvrat smanjuje količinu koju bojler mora zagrijati. Dodaci niskog protoka imaju lošu stranu: zbog smanjenog protoka vode, povećavaju vrijeme čekanja za toplu vodu, pa biste ih mogli upotrijebiti u kombinaciji s recirkulacijskom pumpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:38