vrlo jednostavno

Uštedite prostor i na pametan način oblikujete vaše sićušne spavaće soba

 Unsplash
Neki od ovih savjeta mogu vas iznenaditi jer nije uvijek riječ o tome da se stvari usklade s malim razmjerima

Imate ekstra malenu spavaću sobu i borite se kako postići da vaš prostor zablista kada stane malo više stvari od madraca? Ne brinite; stručnjaci za dizajn su tu da vam pomognu. U nastavku je nekolicina dizajnera podijelila svoje isprobane savjete o načinima kako maksimizirati funkcionalnost i stil u malom prostoru za spavanje. Neki od njihovih savjeta mogu vas iznenaditi jer nije uvijek riječ o tome da se stvari usklade s malim razmjerima.

image
Unsplash


Neka namještaj bude jednostavan

Prvo najprije uklonite višak, kaže dizajnerica Deena Knight. "Odaberite funkcionalne komade koji imaju toplinu i karakter", savjetuje. "Nemojte pretrpati prostor korištenjem vrlo velikih, glomaznih predmeta, ali također nemojte preplaviti prostor s puno sitnih predmeta."

Mjerilo je važno, pa se potrudite da vaši komadi budu elegantni u pogledu svog otiska i da koristite ekonomičnu opremu kada je riječ o potrebama: krevet, neka vrsta noćnog ormarića i komoda. Prije nego što uopće možete razmišljati o rješenjima za pohranu, Knight kaže da ćete htjeti eliminirati sve što vam narušava stil - doslovno! Mala spavaća soba nije mjesto za dodatna sjedala, velike samostojeće police, pa čak ni radni stol, ako za to nemate mjesta.

image
Unsplash


Isprobajte ovaj trik za prozore

Iskoristite priliku da dodate malo ugode vašem prostoru za spavanje odabirom lijepih tretmana za prozore, a zatim ih montirajte "što je više moguće, bilo da su zavjese ili jednostavno sjenila za privatnost", potiče dizajnerica Amy Youngblood. „Ovo će stvoriti iluziju visine i osjećaj prostora. "

Youngblood je ovaj trik nekoliko puta uspješno koristila u manjim spavaćim sobama s niskim stropovima i djeluju šarmantno. Ne bojte se dodati i duljinu svojim prozorima. "Duge prilagođene zavjese koje dodiruju pod i uokviruju prozor zaista mogu produžiti spavaću sobu", napominje dizajnerica Allison Rowan. Također možete na zid montirati i druge potrepštine za spavaće sobe, od ogledala do nosača za kapute.

image
Unsplash


Objesite rasvjetu

Rowan predlaže postavljanje zidnih svjetiljki na zid umjesto postavljanja glomaznih svjetiljki na noćni ormarić. Zapravo, ovaj potez dizajna može u potpunosti eliminirati potrebu za noćnim ormarićem, čime se oslobađa prostor za drugi namještaj.

Niste 100 posto voljni zauvijek eliminirati noćne ormariće? "Način da se riješi ovaj problem je pričvršćivanje zidnih polica na bočne strane kreveta", kaže dizajnerica Stephanie Gamble. "To vam omogućuje da imate mjesta za čašu vode, možda mjesto za čuvanje knjige, telefona, laptopa itd."

Riješite se svog glomaznog kreveta i/ili uzglavlja

Ne stavljajte veliki krevet - pa čak ni uzglavlja! - u najsitnijim spavaćim sobama. "Preskočite i podnožje", potiče dizajnerica Nicole Alexander iz Siren Betty Design. "Uzglavlja ne zauzimaju samo dragocjene centimetre u super maloj spavaćoj sobi, već mogu i vizualno zagušiti prostor"

Ako mislite da će vaš prostor izgledati previše dosadno bez vidljivog okvira kreveta, još uvijek možete ukrasiti zidni prostor iza svog kreveta. "Ako ne volite minimalistički izgled, razmislite o oslikavanju hrabrom bojom iza kreveta ili postavljanju divnog umjetničkog djela iznad njega", dodaje Alexander. Veći komadi također funkcioniraju. "Samo zato što je vaša soba mala dodaci ne moraju biti takvi", kaže dizajnerica McCall Dulkys. "Korištenje prevelikog tepiha ili umjetničkog djela zapravo će učiniti da vaša soba izgleda veća." Ako jednostavno ne možete funkcionirati bez uzglavlja, pronađite jednostavan, pojednostavljeni dizajn tapeciranog uzglavlja ili samo naslagajte jastuke koje možete upotrijebiti dok sjedite i čitate.

image
Unsplash


Ne štedite na veličini tepiha

Možda se čini da biste trebali odabrati mali tepih za mali prostor, ali Gamble nudi ključni savjet za odabir veličine tepiha za malu spavaću sobu. "Ako želite biti sigurni da tepih nije previše malen", napominje ona. “Upotrijebite tepih koja se nalazi otprilike šest do osam centimetara od svih zidova. To će pomoći stvoriti iluziju da je prostor veći nego što jest. " Veći tepih također će osigurati da vam stopala budu uvijek na mekanom i toplom kad ujutro ustanete iz kreveta.

image
Unsplash


Upotrijebite svaki kutak koji se ne vidi

"Bitno je biti kreativan s pohranom pomoću košara i kanti kako biste uklonili nered", kaže dizajnerica Marie Cloud iz Indigo Pruitt Design Studio. "Također, potražite neočekivane mogućnosti za pohranu, poput vrata ili ispod kreveta."

Ukrasni naglasci, pa čak i cipele mogu se lako organizirati na nosač postavljen na vratima ili ugurati u kante za odlaganje koje se lako postave ispod kreveta. Ključno je osigurati da stvari ne budu vidljive, tako da vaša mala soba zadrži uređen izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:14