DOBRA IDEJA

Uštedite struju u kuhinji: bez da mrdnete prstom račun će vam se smanjiti za više od 20 posto!

 /SHUTTERSTOCK

Ako volite kuhati i često boravite u kuhinji, znači da u njoj trošite i puno struje. Hladnjak je najveći potrošač struje u kućanstvu s udjelom od oko 25 posto, što je četvrtima ukupne potrošnje. A gdje su štednjak, perilica suđa, mikrovalna pećnica, mali kućanski aparati... Evo savjeta kako smanjiti račun za struju.

Kad kuhate, uvijek prilagodite lonac količini hrane. Ako koristite veći lonac za malo hrane, zagrijavat ćete više vode nego što je potrebno. Kao na lonac stavite poklopac, možete uštedjeti i do uštedjeti i do 20 posto potrošnje struje. Za mnoga jela je odličan izbor ekspres lonac - ručak je brzo gotov usput štedite struju ili plin. Indukcijsku ploču ugasite nekoliko minuta prije nego je jelo gotovo jer će ona još neko vrijeme zadržati toplinu i hrana će se nastaviti kuhati.ž

Kad zagrijavate vodu za, primjerice, kavu ili čaj, uvijek to radite u kuhalu za vodu. Puno je isplativije jer kuhalo najbrže grije vodu, a usto ostvaruje najmanju potrošnju. Po isplativosti ga slijedi mikrovalna pećnica, a najgori je izbor grijati vodu za kavu na štednjaku.

Također, kad želite podgrijati ručak, napravite to u mikrovalnoj, a ne u pećnici i uštedjet ćete do 50 posto struje.

Redovito odleđujte hladnjak jer zbog debelih naslaga leda tekućina za hlađenje u isparivaču može preuzeti manje topline, a posljedica je češće paljenje agregata hladnjaka. U prijevodu, hladnjak troši više struje.

Perilicu za posuđe priključite na priključak s toplom vodom, umjesto hladnom, jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. Ne Ako želite dodatno uštedjeti, isključite program za sušenje posuđa. Ako imate dvotarifno brojilo perilicu suđa uključite kada je vrijeme niže tarife i napunite je do kraja prije pokretanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2023 04:03