Čarolija pospremanja

Uvedite red u dom uz ovu metodu: Uspješno čišćenje počinje bacanjem stvari, zadržite samo ove

 Shutterstock
Japansku autoricu čišćenje očarava od njezine pete godine, a danas svoje klijente uči kako se nepotrebnih stvari riješiti zauvijek

Kad završite s pospremanjem kuće, život će vam se dramatično promijeniti. Kad iskusite kako je imati uistinu urednu kuću, osjetit ćete da je vaš svijet postao svjetliji. Više nikada nećete pribjeći neredu. To ja nazivam čarolijom pospremanja - poručila je na kraju svoje knjige “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život” Marie Kondo, autorica bestselera koji je u svijetu prodan u više od 3 milijuna primjeraka.

Ova Japanka je već kao petogodišnjakinja počela čitati časopise za kućanice, gdje su joj se svidjeli red i ljepota dobro uređenih prostora koje je u tim magazinima mogla vidjeti. Kao 15-godišnjakinja počela je ozbiljno pospremati počevši od svoje sobe, a zatim cijelu obiteljsku kuću, isprobavajući razne metode skladištenja, pospremanja i bacanja nepotrebnih stvari.

image

Marie Kondo

BEZ ‘PONAVLJAČA’

S vremenom je razvila posebnu metodu pospremanja koju je prema vlastitom nadimku nazvala KonMari te danas u Tokiju vodi vrlo uspješnu tvrtku i svojim klijentima pomaže zakrčene prostore pretvoriti u lijepe, mirne i nadahnjujuće domove. I tvrdi kako do sada nije imala ni jednog “ponavljača”.

Osnovna ideja ove metode je iz svog životnog prostora ukloniti sve stvari koje ne koristimo, koje nam ništa ne znače i koje nas ne usrećuju.

Veliko čišćenje dakle počnite bacanjem stvari, ali tako da birate ono što zaista želite zadržati. Tek nakon bacanja nepotrebnih predmeta možete početi s pospremanjem i određivanjem gdje će što stajati. Marie Kondo preporučuje da to ne činite prema lokaciji, primjerice: kupaonica, spavaća soba ili kuhinja, nego prema kategorijama stvari poput knjiga, odjeće ili kozmetike jer se one često u kućanstvima nalaze na različitim mjestima, a na ovaj način spoznat ćete koju količinu posjedujete i treba li vam to sve zapravo.

image

Knjiga Marie Kondo o čaroliji pospremanja

KAKO PRAVILNO SLOŽITI

- Započinjete odlukom da ćete razvrstati i pospremiti svoju odjeću. Sljedeći korak je pretraživanje svih soba u kući. Sve pronađene komade odjeće donesite na jedno mjesto i rasporedite po podu. Potom svaki uzimajte u ruke i ustanovite budi li u vama radost. Ako ne, bacite je - objasnila je autorica. Dodala je da se ta metoda zatim ponavlja u svim ostalim kategorijama predmeta, a to su redom knjige, papiri, razne sitnice i na kraju predmeti sa sentimentalnom vrijednosti i fotografije kojih se ljudi najteže odriču.

Knjiga je prepuna savjeta kako najbolje organizirati svoj životni prostor, od pospremanja većih komada odjeće pa sve do metode kako najbolje presavijati i skladištiti vlastite čarape.

Marie Kondo tako kaže da iako se vješanje odjeće čini praktičnijom metodom, prostor u ormaru ćete ipak efikasnije iskoristiti njezinim slaganjem. Također, metoda KonMari ne dopušta prenamjenu odjeće koju ne nosite u odjeću “za po kući” jer se u robi koju odabirete uvijek morate osjećati dobro.

Razne papire poput uputa za upotrebu kućanskih aparata, bilješki s predavanja, starih čestitki i ambalaža odmah bacite, kao i neželjene darove, neidentificirane kabele ili uzorke kozmetičkih proizvoda sačuvane za putovanja.

OSVIJESTITE PREDMETE

- Dok uvodite red u svoju kuću i smanjujete količinu stvari koje posjedujete, ustanovit ćete što uistinu cije­nite, što vam je uistinu važno u vašemu životu. No ne možete procije­niti privlači li vas neki predmet doista dok je na polici. Ako se pitate budi li radost dok samo gledate stvari na svojim policama ili u svojim ladicama, to vam pita­nje neće značiti mnogo. Da biste uistinu odlučili želite li nešto zadržati ili baciti, morate izvaditi svoje stva­ri iz hibernacije i osvijestiti da postoje - savjetuje Marie Kondo. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 21:02