NE TROŠITE NA BOJU

Uvijek čisti bijeli zidovi su mogući! Posegnite za ovim metodama koje olakšavaju život

 /SHUTTERSTOCK
Čitajte u nastavku nekoliko jednostavnih metoda koje će vaše zidove u tren oka pretvoriti u svježe bijele

Svježi, bijeli zidovi čine da prostor izgleda veći, svjetliji i čišći...u većini slučajeva. Problem s bijelim zidovima je što se lako zaprljaju, bilo zbog ogrebotina od pomicanja namještaja ili otisaka prstiju ili dječje igre.

Teško je održavati dom svježim kada zidovi pokazuju znakove istrošenosti. Srećom, postoji mnogo načina da vaši zidovi ponovno izgledaju lijepo. Bijele zidove možete očistiti kućanskim otopinama poput deterdženta za posuđe ili paste od sode bikarbone i vode, koja se može nanijeti mokrom spužvom i obrisati. Također ih je moguće ponovno učiniti svijetlim i svježim komercijalnim proizvodima kao što su višenamjenska sredstva za čišćenje i Magic Erasers.

image
/SHUTTERSTOCK

Čitajte u nastavku nekoliko jednostavnih metoda koje će vaše zidove u tren oka pretvoriti u svježe bijele.

Što ćete trebati

Oprema/Alati

Alati za čišćenje

1 spužva

1 ručnik ili krpa od mikrovlakana

1 rola papirnatih ručnika

Materijali

Sredstva za čišćenje

1 Višenamjensko sredstvo za čišćenje

1 Blagi deterdžent za suđe

1 Soda bikarbona

1 Čarobna spužva

image
/SHUTTERSTOCK

Upute

Kako pravilno očistiti bijele zidove?

Procijenite štetu i nabavite alate koji će vam trebati. S čime se točno bavite? Trebate li samo brisanje prašine od stropa do poda? Imate samo nekoliko otisaka prstiju ili ogrebotinu dužu od vaše podlaktice?

Veličina i vrsta mrlje ili oštećenja uvelike određuju koji će vam pribor biti potreban. Uglavnom, svaku mrlju možete riješiti mekom spužvom ili krpom od mikrovlakana, ali za posebno tvrdokorne stvari možda će vam trebati Magic Eraser ili četka za ribanje.

Počnite s brisanjem prašine od stropa do poda

Ako nemate posla s mrljama onda je samo vrijeme za dobro staromodno brisanje prašine, zgrabite ljestve, vlažnu krpu od mikrovlakana, dodatnu šalicu kave i bacite se na posao. Obavezno provjerite svoju krpu od mikrofibre, isperite je i ocijedite kad se zaprlja.

Metoda 1: Višenamjensko sredstvo za čišćenje

Možete upariti bilo koje višenamjensko sredstvo za čišćenje s krpom od mikrovlakana ili papirnatim ručnikom, prema vašim željama. Pokušajte odabrati višenamjensko sredstvo za čišćenje gotovo sapunaste teksture. Vjerojatno ćete upotrijebiti isti za rješavanje nereda od masnoće u vašoj kuhinji.

Oni najbolje funkcioniraju za uklanjane nereda, primjerice ako vam se hrana ili piće proliju po bijelom zidu. Metoda višenamjenskog sredstva za čišćenje najbolje funkcionira ako odmah tretirate.

Metoda 2: Deterdžent za suđe i meka spužvica

Ne dopustite da vas naziv proizvoda zavara—deterdžent za posuđe zapravo je fantastično sredstvo za čišćenje površina u vašem domu, od radnih ploča do tepiha. Odlučite se za blagi deterdžent za suđe koji nema puno jakih mirisa ili drugih jakih kemikalija.

Za tvrdokornu mrlju, uzmite meku spužvu, namočite je, dodajte malo sredstva za pranje posuđa i namočite mrlju. Lagano trljajte mrlju dok ne vidite sapunicu, ostavite da malo odstoji, a zatim obrišite mokrom krpom od mikrovlakana. Možda ćete morati ponoviti postupak dva ili tri puta.

Metoda 3: Pasta od sode bikarbone

Imate jako tvrdokorne mrlje kojih se ne možete riješiti? Isprobajte ovaj prirodni lijek za sve vrste mrlja i površina.

Uzmite malo sode bikarbone i zdjelicu; napravite pastu koristeći tri dijela sode bikarbone i jedan dio vode. Trebala bi imati lagano ljepljivu teksturu, pa prema tome prilagodite omjer.

Mokrom spužvom nježno rasporedite pastu po zidu. Ostavite da odstoji — što duže, to bolje.

Nakon što je mjesto dovoljno natopljeno, obrišite ga vlažnom krpom od mikrovlakana ili papirnatim ručnikom.

Metoda 4: Čarobna spužvica

I dalje nemate sreće? Kad sve drugo zakaže, vrijeme je za velike igrače. Namočite Magic Eraser i nježno brišite mrlju ili ogrebotinu dok zidovi ne budu čisti. Magic Erasers toliko su jaki da bi posao trebao biti gotov u trenu.

Budite oprezni na sjajnim i polusjajnim zidovima. Magic Eraser može ostaviti vidljivo ‘tupo‘ mjesto ako se agresivno koristi tijekom ribanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:29