SAVJETI KOJE VRIJEDI SLIJEDITI

Uz ove genijalne trikove vaša će odjeća dulje izgledati kao nova, evo kako!

 Unsplash
Produžite vijek trajanja odjeće!

Mnogi komadi odjeće koje često peremo ili nosimo s vremenom nerijetko izgube boju ili oblik, a zbog toga u pravilu izgledaju staro i/ili iznošeno. Ipak, postoje rješenja, a ona se prvenstveno tiču toga kako perete odjeću. Donosimo vam nekoliko genijalnih trikova zahvaljujući kojima će vaša odjeća dulje izgledati kao nova.

Unsplash

1. Odjeću perite u hladnoj vodi

Kako odabrati najbolju temperaturu vode za pranje odjeće u perilici? Većina ljudi svoju odjeću pere na uvijek istoj temperaturi, bježeći tako od dodatnih opcija na perilici. Međutim, ako se radi o nešto osjetljivijim komadima odjeće, najbolja je opcija odjeću prati u hladnoj vodi - tada postoje najmanje šanse da dođe do oštećenja.

2. Okrenite odjeću na unutarnju stranu

Ako želite dodatno zaštititi svoju tkaninu, odjeću prije stavljanja u perilicu obavezno okrenite na suprotnu stranu, odnosno onu unutarnju. To se prvenstveno provodi ako je riječ o crnom rublju - ono, naime, mnogo lakše izblijedi ako se pere na 'pravoj' strani.

3. Koristite sušilicu samo kad je potrebno

Sušenje na svježem zraku uvijek je bolja opcija od onoga u sušilici rublja. Naime, ona s vremenom oštećuje tkaninu odjeće uzrokujući tako da izgleda loše, iznošeno i staro. Električne sušilice uzrokuju skupljanje, blijeđenje boja i slabe materijalna vlakna, a to je sigurno nešto što ne želite.

Unsplash

4. Slijedite upute za pranje

Svaki komad odjeće ima markicu sa oznakama za način pranja, a njih biste se trebali strogo pridržavati. Koliko god da su moderne mašine za pranje rublja 'pametne', poštivanje ovih oznaka produžit će vijek trajanja vaše odjeće.

5. Nemojte 'prenatrpati' perilicu

Ako 'naguravate' odjeću u perilicu, to je već sasvim dovoljan zrak da istu preopterećujete te biste neke komade odjeće trebali ostaviti za iduće pranje. Prevelika količina odjeće u perilici može otežati remen bubnja, ali i uzrokovati pregrijavanje motora. Kada je bubanj pun, odjeća nije u mogućnosti pravilno se oprati, ali ni iscijediti. U tom ćete slučaju postupak pranja morati ponoviti, a isti će oštetiti vaše komade odjeće.

Unsplash

6. Izvadite odjeću iz perilice odmah nakon pranja

Nakon što je rublje oprano, obavezno požurite s njegovim vješanjem, odnosno sušenjem. Naime, akoi rublje ostane predugo zatvoreno u perilici rublja moglo bi poprimiti neugodan miris te na sebe navući vlagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 14:18