DIY osvježenje

Uz ove mini makeovere možete osvježiti interijer, vježbati kreativnost i uštedjeti novac

 /SHUTTERSTOCK
Uređenje doma nakon pandemijskih godina poprima optimističan zaokret, otkrivamo najnovije trendove

Nakon pandemijskih godina tijekom kojih je većina bila prisilno izolirana u svojim domovima, kad se javila potreba za uvođenjem osjećaja smirenosti i povezanosti s prirodom, ljudi sada sve više žude za karakterom i toplinom u interijerima. Vodeći dizajneri i kreatori na TikToku već mjesecima predviđaju da će uređenje doma ući u optimističan zaokret ispunjen živim bojama i DIY projektima, istodobno zadržavajući ljubav prema teksturama i elementima nadahnutim prirodom.

Da, zelena je i dalje u trendu, posebno kad je riječ o kuhinjskim elementima, no ružičaste nijanse postaju sve traženije.

Sve boje koje izazivaju pozitivno raspoloženje, stari dizajnerski elementi s izrazito suvremenim osvježenjem te umjetničke dekoracije i detalji vođeni osobnošću stvorit će ugodan prostor i dodati u njega obilje karaktera, najavljuju dizajneri. Donosimo stoga neke prijedloge kućnih projekata za mini makeovere, uz koje možete osvježiti interijer, vježbati kreativnost i uštedjeti novac.

image
/Shutterstock

Odvažne boje u kuhinji

Iako neki dizajneri i dalje zagovaraju bijele kuhinje, mnogi tvrde da one polako odlaze u zaborav. Sklonost bojama te hrabrim i neočekivanim nijansama, kažu, vidi se prije svega na kuhinjskim elementima. Pritom se spominju boje paunova perja i kraljevski plava te smaragdna. Te će boje u kombinaciji s drugim materijalima poput kvarca i mramora dati zadivljujući kontrast, a njihov će spoj, tvrde, dobiti etiketu "statement elementa" u domu.

Alternativa formalnim blagovaonicama

Klupice za sjedenje ležerna su alternativa formalnim blagovaonicama i stolovima, a osim što su praktične jer nude i rješenja za uštedu prostora i mogućnost dodatnog prostora za skladištenje u obliku ladica, unijet će određenu dozu šarma u svaki interijer. Kako bi se dodatno naglasile, bit će dovoljne presvlake s odvažnim bojama i uzorcima.

image
/Shutterstock

Maksimiranje prostora za pohranu

Mnogi su u karanteni otkrili kako biti organiziraniji, a to se posebno odrazilo na maksimiranje prostora za pohranu. Smočnica kao produžetak kuhinjskog prostora počela se sve više cijeniti, a očekuje se kako će ove godine naglasak biti upravo na njezinoj organizaciji i dizajnu. Osim spomenutih klupa za sjedenje s ladicama, kao dodatni prostor za pohranu može poslužiti i prostor ispod kreveta. Primjerice, podizanjem kreveta stvara se prostor za ormar, a stepenice koje vode do kreveta mogu biti ladice za skladištenje.

Nova razina zidova i stropova

Zidovi i stropovi s dodatkom gipsane završne obrade, poput ukrasne žbuke, dat će teksturu i toplinu modernim i minimalističkim interijerima, ali i suvremenost tradicionalnijim prostorima. Čista sirova žbuka, vapnena žbuka ili glina ekološki su prihvatljivi materijali, a budući da tehnologija nanošenja žbuke nije prekomplicirana, mogu se planirati i "uradi sam" projektima. Dodatne opcije za dekoriranje zidova mogu biti i murali, tapete...

Galerije na zidovima

Izlaganje fotografija u domu zasigurno daje život prostoru i ocrtava svojevrsni karakter, a najčešće se radi o galerijama na zidovima. No, kad je riječ o galeriji umjetnina iz obiteljskog naslijeđa, cijeli prostor može dobiti novu dimenziju, pogotovo ako je riječ o "uradi sam" okvirima za goblene ili vintage platnima koje su izradile bake, prabake...

image
/Shutterstock

Prenamjena namještaja

Prije kupnje novog namještaja poželjno je promisliti može li se neki od postojećih komada u domu osvježiti i iskoristiti na neočekivanom mjestu. Primjerice, neusklađenim stolcima i plutajućim policama mogu se personalizirati spavaće sobe. Također, u interijerima se sve više može uočiti trska, a njezinom upotrebom na već postojećim komadima namještaja stvorit će se novi detalji. Dizajneri idu i korak dalje pa predlažu i prenamjenu nekih komada.

"Prepilite blagovaonski stol i pretvorite ga u stolić za kavu iz snova", predlažu.

image
/Shutterstock

Boja koja neće izaći iz mode

Već smo spomenuli korištenje hladnih tonova u kuhinji, ali dizajneri ponavljaju kako je smaragdna bezvremenska boja koja nikada neće izaći iz mode. Riječ je o trendu koji traje već neko vrijeme, a svoj bi vrhunac mogao doživjeti upravo ove godine. Za početak se predlaže da u neutralni interijer "ubacite" jedan upečatljivi zid ili neki manji dekorativni predmet u ovoj boji, no ona može biti i zamjena za crnu jer se dobro slaže s bijelom, ružičastom, sivom... Dobro je znati da smaragdna dobro funkcionira i s prirodnim nijansama drva te plavom.

Zaobljeni namještaj

I zaobljeni namještaj je još u modi, ali dizajneri upozoravaju da se u tome ne smije pretjerati. Predložene smjernice kažu da su dovoljna dva zaobljena komada po prostoriji. Treba imati na umu da takvi komadi zbog svojeg oblika zauzimaju više prostora u sobi, pa je prije kupnje poželjno sve dobro izmjeriti.

Šabloniranje poda

Vrlo jednostavna i mnogima voljena metoda za "oživljavanje" starog poda jest uporaba šablona. Šesterokutnice saća izgledat će prilično odvažno, isto kao i pruge, motivi šahovnice ili karirani uzorak.

image
/Shutterstock

Miks starog i novog

Ima li što privlačnije od stiliziranja retro i antiknih predmeta u suvremenom interijeru? Ili obrnuto? Upravo to dizajneri ističu kao jednu od najuzbudljivijih ideja za 2023. godinu. Ipak, upozoravaju da nije poželjno mnogo namještaja iz različitih razdoblja kombinirati u istoj prostoriji. Također, predlažu poveznice između pojedinih komada poput boje, teksture, oblika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:48