Dopustite nam da budemo malo stručni u svome objašnjenju. Hrđa - na vašim noževima, škarama ili bilo gdje drugdje krajnji je rezultat oksidacije željeza. Bilo koji metal koji sadrži željezo sklon je hrđi, uključujući nehrđajući čelik. (Nehrđajući čelik je otporan na hrđu jer sadrži krom. Kad je krom izložen kisiku, na površini oštrice stvara se sloj kromova oksida koji ga štiti od hrđe. Međutim, kad je taj sloj oštećen, može doći do hrđe. ) Stvaranje hrđe nije pokazatelj kvalitete vašeg alata; iako bi, ako se ne vodi briga o tome, to moglo utjecati na njihovu izvedbu.
Hrđa nastaje u prisutnosti željeza, vlage i kisika, a svo troje su stalno prisutni u vašoj kuhinji. Stoga ne čudi da se s vremena na vrijeme dogodi hrđa na pojedinim dijelovima ili kuhinjskom priboru. Evo nekoliko načina za rješavanje problema s hrđom na kuhinjskim noževima i škarama.
1. Krumpir
Da, krumpir bi mogao biti odgovor na vaš problem s hrđom. Oksalna kiselina koja se nalazi u krumpiru je "čarobni sastojak". Da biste se poslužili ovom metodom, oštricu noža stavite u cijeli krumpir i tamo ga ostavite osam do 10 sati. Uklonite oštricu i hrđu lako obrišite ili očistite. (Pročistite ga odrezanom stranom krumpira radi dvostrukog efekta!) Temeljito operite i osušite.
2. Limun
Limunov sok također pomaže u uklanjanju hrđe zbog svoje kiselosti. Napunite čašu ili plitku zdjelu sokom od limuna i stavite nož ili škare u sok. Ostavite 10 do 15 minuta (ili duže ako je problem s hrđom ozbiljniji), a zatim obrišite ili očistite hrđu. Prepolovljeni limun možete koristiti i za uklanjanje hrđe na noževima ili oštricama škara. Za dodatnu abrazivnu snagu, prvo umočite limun u sol. Operite oštrice i temeljito ih osušite.
3. Pasta od sode bikarbone
Da biste uklonili hrđu, napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite na zahvaćeno područje. Pustite da pasta odstoji sat vremena ili više, a zatim je očistite. Operite i potpuno osušite
4. Ocat
Ocat, koji se toliko koristi u kući, također može pomoći u uklanjanju hrđe. Preko noći namočite zahrđale noževe ili škare u octu. Možete ih namočiti u plitkoj posudi ili čaši. Također možete namočiti krpu ili ručnik u ocat i omotati je oko oštrice noža. Ponovite namakanje u octu ako neka područja ostanu i dalje hrđava. Temeljito operite i osušite.