Proljetna generalka

Uz ovo genijalno sredstvo koje možete sami napraviti očistit ćete stan u roku keks!

 /SHUTTERSTOCK

Čišćenje. Čišćenje. Čišćenje. Tko ima vremena za to sada, kada kreću sunčaniji i ljepši dani i sve nas mami da izađemo iz kuće? No, čišćenje je jedna od onih nužnih stvari, koje moramo napraviti na ovaj ili onaj način. Ipak, postoje trikovi kako možete brzo i jednostavno učiniti svoj dom urednim i lijepim, a pritom ne gubiti vrijeme na dugosatne generalke. Ovo su genijalni trikovi za čišćenje koji će vam u tome pomoći. Priprema, pozor, sad. Krećemo!

S lakoćom očistite mrlje od slavine

Očistite tvrdokorne mrlje oko slavine tako da namočite papirnate ručnike octom. Omotajte namočene papirnate ručnike oko slavine i ostavite da odstoje oko sat vremena, a zatim je lagano obrišite.

image
/SHUTTERSTOCK

DIY sredstvo za čišćenje

Jeste li znali da možete napraviti svoj vlastiti DIY čistač samo s korom citrusa i octom? Uzmite staklenu posudu da ga napravite i isprobate! Recept za citrusni ocat je sljedeći:

1. Kore citrusa stavite u staklenu posudu.

2. Prelijte ih octom.

3. Preporuka je da kore odstoje zatvorene u posudi oko dva tjedna. Znat ćete da je vrijeme za dalje kada otopina poprimi jak miris citrusa i žućkastu boju.

4. Procijedite otopinu.

5. Dodajte vodu, koliko želite. To sve ovisi o vašim potrebama i namjeri korištenja. Za srednju jačinu omjer treba biti 1:1.

6. Otopinu stavite u bocu s raspršivačem i počnite je koristiti! Dobili ste sjajno sredstvo za čišćenje masnoća u kuhinji, ali i svih ostalih površina u domu.

image
/SHUTTERSTOCK

Očistite mikrovalnu pećnicu bez ribanja

Ovaj recept koristi kriške limuna umjesto neugodnih kemikalija! Sve što vam je potrebno da biste se riješili svega što se nakupilo na hrani iz unutrašnjosti vaše mikrovalne pećnice su kriške limuna, malo octa i malo vode. Inače se koristi obični bijeli ocat, ali može se koristiti i bijeli vinski ocat. Isto dobro funkcionira. Uzmite kriške limuna i stavite ih u posudu za mikrovalnu pećnicu napunjenu vodom. Dodajte malo octa. Stavite zdjelu u mikrovalnu pećnicu i namjestite na najjaču temperaturu pet minuta. Ostavite zdjelu u mikrovalnoj pećnici nekoliko minuta nakon isteka pet minuta.

image
/SHUTTERSTOCK

Zatim pažljivo izvadite posudu i vlažnom krpom obrišite unutrašnjost mikrovalne pećnice. Prethodno zalijepljena hrana trebala bi se samo oljuštiti uz malo napora. I to je to!

Napravite sami kućni osvježivač

Nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja na unutarnju stranu tuba papirnatih ručnika. Divlja naranča ili grejp dva su naša favorita za ovo! Svaki put kada zgrabite papirnate ručnike, uživat ćete u mirisu, a kada počne nestajati, dodajte još nekoliko kapi.

image
/SHUTTERSTOCK

Očistite svoju perilicu

Perilice rublja prolaze puno, čiste svaki dan, i to više puta! Zato tu i tamo moramo i njih očistiti. Tako jednostavno i dugoročno štedi vrijeme s vašim rubljem jer vaša odjeća zapravo postaje čista. Čišćenje bubnja perilice dobro je obaviti barem jednom u pola godine. Za efikasno čišćenje bubnja treba vam: alkoholni ocat, soda bikarbona, krpica za brisanje, izbjeljivač, voda. Jedna je opcija da se prvo očisti izbjeljivačem pa zatim octom, a druga je opcija čišćenje pomoću octa i sode bikarbone. Izlijte dvije šalice izbjeljivača u bubanj i pokrenite opciju pranja na najvišoj temperaturi. Kada se bubanj napuni vodom i promiješa s izbjeljivačem, pauzirajte pranje na pola sata. Nakon toga samo pustite da ciklus pranja završi. Zatim pokrenite ciklus ispiranja kako biste bili sigurni da ste odstranili sve tragove izbjeljivača. Savjet je da se čišćenje s izbjeljivačem koristi prije čišćenja s octom jer je njegova funkcija uglavnom uklanjanje neugodnih mirisa.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Očistite dječje igračke

Like za perilicu posuđa! Lako dezinficirajte prljave igračke tako da ih bacite u perilicu posuđa - para i toplina dezinficiraju igračke gotovo bez napora s vaše strane! Imate gomilu Lego kockica po kući? Uklonite prljavštinu pranjem u perilici rublja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:34