Biljka s puno korisnih svojstava

Uzgojite lavandu na balkonu!

Lavanda je jedna od najčešće korištenih biljaka, cijenjena još od antičkih vremena, a koristila se za njegu tijela. Ime lavanda dolazi od latinskog glagola pranje. Lavanda raste na cijelom Sredozemlju i vrlo lako se može uzgojiti i na vašem balkonu gdje će vam biti divna dekoracija i zamirisati prostor svojim opojnim mirisom. U nastavku vam donosimo sve tajne i praktične savjete za uzgoj ove lijepe i mirisne biljke s puno korisnih svojstava.

Može biti uzgojena iz sjemena ili reznice korijena postojeće lavande po mogućnosti u jesen ili rano proljeće kad je klima blaža. Ako se odlučite na uzgoj iz reznice, morate nabaviti stabljike duge bar 10 cm i zakopati ih u lonce ili zemlju.

Najvažniji preduvjet za uzgoj lavande u vrtu je izbor najprikladnijeg područja. Prostor mora biti dovoljno osunčan i prozračan, ne vlažan i dovoljno daleko od ostalih biljaka koje bi mogle ograničiti razvoj lavandi.

Lavanda traži redovito, ali ne obilno zalijevanje, puno svjetla i drenirano tlo koje sprječava nastanak stagnacija opasnih za zdravlje biljke. Za bujniji cvat, od ožujka do svibnja tijekom vegetacije možete zemlji dodati malo hranjivih tvari.

Za uzgoj na balkonu dovoljna vam je šaka sjemenki ili par sadnica, velika prostrana vaza, suha zemlja i malo ekspandirane gline koju je najbolje položiti na dnu lonca kako bi se olakšala drenaža.

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 02:46