MIRIS LJETA

Uzgojite ružmarin u tri jednostavna koraka

Naziv ružmarin potječe od latinskih naziva ros i marinus, što znači ruža i more. Osim šti je simbol ljubavi jer je posvećen božici Afroditi, ružmarin je i simbol mudrosti. Iako se povezuje sa mediteranskim podnebljem, ružmarin je biljka koja će zbog svoje izdržljivosti gotovo jednako dobro uspjeti i na toplijoj i na hladnijoj klimi. Ružmarin se koristi kao dodatak jelima, pogotovo mesnim, kao biljka koja vašem prostoru daje divan miris, ali i kao lijek protiv glavobolje. Zbog svoje izdržljivosti može preživjeti neko vrijeme bez vode. Tijekom prve godine će vjerojatno rasti nešto sporije ali kada ga jednom posadite, cvjetat će narednih dvadeset godina.

Savjetujemo vam da prilikom sadnje ne započinjete sa sjemenom, nego uzmete sadnicu od susjeda ili prijatelja jer će na taj način brže izrasti. U nastavku vam donosimo tri koraka za sadnju ružmarina.

1. korak

Uzmite 15-ak centimetara ružmarina s neke od grana, a donji dio zatim očistite od iglica.

2. korak

Stavite granu u teglu ispunjenu kompostom. Ispod tegle stavite tanjurić s vodom kako bi kompost povukao vlagu. Sve to zatim poklopite sa staklenkom ili polovicom plastične odrezane boce kako bi ružmarin imao dovoljno topline.

3. korak

Ružmarin će pustiti korijenje nakon dva mjeseca i tada je spreman za presađivanje u vrt ili u veću teglu kako bi mogao dalje rasti.

Ova biljka može se uzgajati tijekom cijele godine, jako voli sunce, a preko zime se preporuča držati je na toplom, pogotovo ako je mlada.

Izvor: homebeautiful

Foto: Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:06