Higijena prije svega

Varikina i Domestos su out! Sami izradite prirodna sredstva za čišćenje doma

 MAGNASCAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
U nastavku donosimo nekoliko prijedloga s uputama za izradu pripravaka koji nisu agresivni

Higijena doma iznimno je važna, pa ponekad u nastojanju da sve održimo čistim pretjeramo s upotrebom agresivnih sredstava za čišćenje čiji sastav pretežno čine kemikalije koje mogu narušiti naše zdravlje.

No, to ne mora biti tako. Kombiniranjem prirodnijih sastojaka poput sode bikarbone, maslinova ulja, soli, alkoholnog octa i vode moguće je izraditi pripravke koji će biti blagi prema našem organizmu i materijalima u domu, ali će jednako učinkovito kao i kupovna sredstva ukloniti masnoću ili prljavštinu s različitih površina.

Osim sredstava za čišćenje, sami možete izraditi i prirodni sapun te osvježivače zraka koji će mirisati baš onako kako vi želite.

image
KADMY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

MULTIFUNKCIONALNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

Sve površine u domu možete čistiti vrlo jednostavnom mješavinom koja se sastoji od jednakog udjela alkoholnog octa i vode. Odlična kombinacija za blistave prozore i ogledala. Na ocat su jedino osjetljivi mramor, granit i kamen pa ga u tim slučajevima možete zamijeniti medicinskim alkoholom ili čak votkom.

SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE PEĆNICE

Trebat će vam soda bikarbona, ocat, čelična vuna i fizička snaga. Dobro će vam doći i bočica s raspršivačem, gumene rukavice te suha krpa. Prije čišćenja iz pećnice izvadite rešetke, a u bočicu s raspršivačem ulijte alkoholni ocat te ga poprskajte po unutrašnjosti pećnice. Zatim površinu posipajte sodom bikarbonom, pogotovo na vrlo masnim dijelovima. Počet će se pjeniti i pustite da djeluje do jedan sat. Stavite gumene rukavice, sve dobro izribajte čeličnom vunom, a zatim obrišite vlažnom krpom. Ako je pećnica stvarno jako prljava, premažite je pastom koju ćete izraditi od sode bikarbone i malo vode te pustite da sve stoji preko noći. Zatim je ponovno izribajte čeličnom vunom i potom vlažnom krpom uklonite svu sodu bikarbonu s površine.

ODČEPITE ODVOD

Zakipite dvije šalice vode. Pola šalice sode bikarbone uspite u odvod, a zatim na to izlijte kipuću vodu. Za vrlo začepljene odvode nakon pola šalice sode bikarbone ulijte pola šalice alkoholnog octa. Odvod poklopite tanjurićem ili zdjelom dok se reakcija ne smiri. Potom sve zalijte kipućom vodom i prema potrebi ponovite postupak.

ODRŽAVANJE POSUĐA OD LIJEVANOG ŽELJEZA

Zagrijte posudu, primite je zaštitnom rukavicom, očistite mokrom spužvom i osušite. Za tvrdokornije mrlje koristite mješavinu od jednakog udjela maslinova ulja i krupne soli. Izribajte, isperite vrućom vodom i posušite.

image
ESKAYLIM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE PLOČICA

Ako vas nerviraju mrlje od kamenca i sapuna, a želite ih se riješiti na prirodan način, spas dolazi u obliku paste od sode bikarbone i malo vode kojom ćete izribati nečistoće. Ostatak paste možete ukloniti multifunkcionalnim sredstvom za čišćenje čiji smo sastav već prije naveli.

ČIŠĆENJE PODOVA

Recept je vrlo jednostavan: kantu napunite vrućom vodom pa dodajte pola šalice alkoholnog octa, pola šalice medicinskog alkohola ili votke i dvije velike žlice deterdženta za posuđe. U dobivenu otopinu uronite krpu ili “mop” i čistite podove kao i inače.

OSVJEŽIVAČ ZRAKA

Osim što su lišeni štetnih kemikalija, poseban bonus osvježivača zraka kućne izrade jest u tome što njegov sastav i miris možete u potpunosti prilagoditi vlastitom ukusu. U bocu s raspršivačem ulijte 3/4 zapremnine vode, ako želite dvije velike žlice votke i kombinaciju esencijalnih ulja prema želji. Da bi vaš dom poprimio orijentalni miris, u osvježivač dodajte četiri kapljice esencijalnog ulja kardamoma, tri kapljice cimeta, tri kapljice češnjaka i dvije kapljice đumbira. Za cvjetni miris u tekućinu dodajte samo deset kapi esencijalnog ulja lavande.

ZAMJENA ZA VARIKINU

Pomiješajte pola šalice sode bikarbone, jednu žlicu prirodnog tekućeg sapuna od biljnih ulja i jednu čajnu žličicu hidrogen peroksida. Nanesite mješavinu krpom na površine koje želite očistiti i nakon djelovanja je uklonite drugom, vlažnom krpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:25