MALE NEZGODE

Vaš ljubimac se pomokrio na madrac? Sada to nije problem, evo kako se lako riješiti mrlje

 Unsplash
Ako imate na raspolaganju odgovarajuće zalihe, moguće je jednostavno se riješiti mrlja od mokraće kućnih ljubimaca

Ako imate veselo štene ili starijeg psa ili mačku, velika je vjerojatnost da će se nesreće poput nekontroliranog mokrenja događati. I da, ponekad će se te nesreće dogoditi na krevetu. Nije tajna da je čišćenje madraca vrlo kompliciran posao. No, ako imate na raspolaganju odgovarajuće zalihe, moguće je jednostavno se riješiti mrlja od mokraće kućnih ljubimaca - i mirisa koji dolazi s njima – sa svih površina u kući uključujući i madrac.

image
Unsplash


Ono što će vam trebati na samom početku je – stari pamučni ručnik, boca s raspršivačem i usisavač, potom se pobrinite da imate pri ruci sodu bikarbonu, bilo koje sredstvo za uklanjanje mrlja, eterično ulje(miris po izboru) i ocat.

1. Uklonite i operite posteljinu

Skinite plahte, pokrivače i jastuke s kreveta. Sve mrlje tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja i operite posteljinu u vrućoj vodi.

2. Upijete tekućinu

Ako je mrlja od mokraće svježa, upotrijebite čisti pamučni ručnik kako biste upili što više urina. Čvrsto pritisnite na mokro područje, ali nemojte trljati. Papirnati ručnici također su vrlo dobri u ovom slučaju, ali vjerojatno ćete morati potrošiti puno veću količinu. Preskočite ovaj korak ako je mrlja već suha.

image
/SHUTTERSTOCK


3. Napravite otopinu od octa

Napravite vlastitu otopinu za čišćenje koja se sastoji od 50 posto bijelog octa i 50 posto hladne vode. Za početak upotrijebite 1/2 šalice svakog sastojka. Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ako ne podnosite miris octa. Ulijte otopinu u bocu s raspršivačem.

image
Unsplash


4. Nanesite napravljeni pripravak

Pošpricajte otopinu octa na zahvaćeno područje na vašem madracu. Pustite da otopina odstoji pet minuta, a zatim je obrišite suhim i čistim ručnikom. Ponovite ovaj korak barem još jednom.

5. Sredstvo za čišćenje mrlja

Mačji urin sadrži amonijak i posebnu aminokiselinu, a oboje uzrokuju jake i neugodne mirise. Koristite sredstvo za uklanjanje mrlja za razgradnju molekula mokraće i uništavanje mirisa. Slijedite upute na proizvodu.

image
Unsplash


6. Upotrijebite sodu bikarbonu za uklanjanje mirisa

Nakon uklanjanja mrlje, posipite obilni sloj sode bikarbone po madracu. Pustite da prah odstoji 8 do 10 sati. To će također pomoći apsorbiranju vlage. Usisajte sodu bikarbonu. Ponovite ako je potrebno.

image
Unsplash


7. Osušite madrac

Madrac stavite vani na sunce na nekoliko sati da se osuši. To će spriječiti rast plijesni, a sunčeve UV zrake također ubijaju bakterije. Alternativno, koristite ventilator za sušenje madraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 19:57