Veliki uspjeh hrvatske tvrtke Domprojekt

Niskoenergetske kuće gradimo u Švicarskoj!

Iako se stambeni i poslovni objekti, nažalost, sve manje grade, a stanovi i uredi sve manje kupuju, neke građevinske tvrtke svoj najveći uspjeh bilježe upravo u ovim, gospodarski najtežim godinama u cijelom svijetu. A jedna takva pozitivna i obećavajuća vijest stigla nam je nedavno iz Hrvatske…

Na inozemna tržišta probijali smo se aktivno sudjelujući na sajmovima u Beču, Grazu…

Naime, tvrtka Domprojekt, koja se u Hrvatskoj već više od 20 godina bavi projektiranjem i gradnjom montažnih kuća, svoje je proizvode, niskoenergetske montažne kuće, uspješno plasirala na švicarsko tržište. Tvrtka se od samog početka bavi gradnjom montažnih kuća, ali se zadnjih 15 godina specijalizirala isključivo za niskoenergetsku gradnju. Riječ je o energetski učinkovitim kućama, koje su primjer održive gradnje, od građevinskog materijala čija proizvodnja nije štetna za okoliš do njihove energetske učinkovitosti i racionalne potrošnje energenata koji su svakim danom sve skuplji.

Fasada od stiropora

Svrha izgradnje niskoenergetskih kuća je optimizacija potrošnje energije i maksimalno korištenje dostupne energije. Osnovni konstrukcijski materijal je drvo. Zidovi se izvode od drvene nosive konstrukcije koja se obostrano oblaže gipsano-vlaknastim pločama s ispunom od kamene vune s parnom branom, preko kojih se s unutarnje strane postavlja još jedna pločasta obloga u svrhu bolje protupožarne i zvučne izolacije, a s vanjske strane se izvodi toplinska fasada od stiropora, građevinskog ljepila i silikatne žbuke kao završnog sloja.

Deblji zid tj. više izolacije u zidu, kao i u cijeloj ovojnici kuće (zid, pod, strop), te odgovarajuća vanjska stolarija osiguravaju niži koeficijent prolaska topline, te time manju potrošnju energije za grijanje i hlađenje. Prednosti niskoenergetske montažne gradnje su, dakle, brzina izgradnje (svega nekoliko tjedana), upotreba ekološki prihvatljivih i biološki zdravih materijala, dobre toplinske karakeristike – ušteda energije, otpornost na potres, izgradnja tijekom cijele godine.

Jasna vizija i strategija

Tijekom dugogodišnjeg poslovanja, tvrtka Domprojekt gradila je kuće u Njemačkoj i Austriji, dok je u Švicarskoj u tijeku gradnja dvoetažnih i troetažnih stambenih i stambeno-poslovnih objekata. – Uspješnom plasiranju na švicarsko tržište je predhodilo naše dugogodišnje iskustvo, stručnost i zalaganje u području niskoenergetske gradnje, koje su prepoznali strani investitori.

Izlazak na nova tržišta i potragu za odgovarajućim stranim partnerima, započeli smo unazad nekoliko godina aktivnim sudjelovanjem na europskim sajmovima u Münchenu, Beču, Stuttgartu, Grazu. Uspjeh naše tvrtke na hrvatskom a zatim i švicarskom tržištu, rezultat je jasne vizije i strategije razvoja, konstantnog unapređivanja kvalitete naših proizvoda koji su priznati i prestižnim certifikatom MPA Stuttgart, Otto-Graf-Instituta – kaže direktor Esad Hajdarovac.

Potražnja za niskoenergetskim kućama kontinuirano raste i u Hrvatskoj, i to iz razloga što investitori postaju svjesniji prednosti takve vrste gradnje kod koje je, osim brzine gradnje, važan faktor energetske učinkovitosti, kao i upotreba ekoloških materijala što rezultira kvalitetnijim i zdravijim stanovanjem.

Okvirna cijena kuće

Cijena niskoenergetski montažne kuće ovisi o složenosti projektnog rješenja, sistemu u kojem se kuža gradi te materijalima koji se primjenjuju gradnji kuće. Okvirna cijena za nivo izvedbe visoki roh te sistem Standard (vanjski zid d=30,6cm), dodaje Hajdarovac, iznosi 480 eura po četvornom metru neto površine kuće.

Visoki roh bau obuhvaća izgradnju kuće na pripremljenim temeljima (nisu u cijeni), kuća je izvana kompletno gotova,a unutra u fazi završnih obrtničkih radova. Okvirna cijena kuće za ključ u ruke iznad temelja iznosi 750 eura po četvornom metru neto površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:30