Veliki vodič za gradnju kuće za odmor

Od A do Ž

PRVI ZADATAK: PRONAĆI IDEALNU PARCELU

1. Pitajte prijatelje i poznanike. Počešljajte sve moguće oglasnike. Pripazite na sve što zvuči predobro, prevare su česte

2. Uživo pogledajte sve što vam se sviđa. Jako bitno: odite na parcelu nekoliko puta u različita doba dana

3. Šetajte po parceli. Obratite pozornost na okruženje, položaj, orijentaciju, sunce…

4. Kakav je pristupni put? Postoji li pristup struji i vodi? Ako je odgovor negativan i ne želite živjeti robinzonski, znajte da bi vas gradnja mogla jako skupo doći jer će trebati ugraditi fotonaponske i solarne kolektore ili pročišćavati kišnicu, a to bi vas moglo skupo koštati

5. Ako je parcela na strmom terenu, pripazite na klizišta

6. Provjerite namjenu parcele i mogućnosti gradnje

7. Provjerite vlasništvo. Nekoliko puta

8. Pogledajte što još sve možete dobiti za isti novac i tek tada donesite konačnu odluku

DRUGI ZADATAK: PRONALAZAK ARHITEKTA

Pitajte osobu od povjerenja za preporuke i pogledajte radove arhitekata koje su vam preporučili. Najbolje je da kuće odete pogledati uživo, a zatim nazovite arhitekta i ugovorite sastanak

TREĆI ZADATAK: PRIPREMA ZA SASTANAK S ARHITEKTOM

Kako biste uštedjeli na vremenu detaljno se pripremite za sastanak s arhitektom, a to znači da pripremite sljedeće dokumente:

1. Izvod iz katastarskog plana (ne stariji od 6 mjeseci)

To možete izvaditi u Područnom uredu za katastar, odnosno Gradskom uredu za katastar i geodetske poslove. Detaljne informacije za vašu česticu pogledajte na www.katastar.hr

2. Dokaz o pravu gradnje

U zemljišnim knjigama potrebno je izvaditi zemljišnoknjižni izvadak, ne stariji od šest mjeseci, kojim dokazujete da ste vi vlasnik parcele. S obzirom da su zemljišne knjige informatizirane, to za početak možete isprintati sa stranice www.eizvadak. pravosudje.hr.

3. Uvjeti gradnje

U nadležnom uredu za graditeljstvo i prostorno uređenje u mjestu u kojem se nalazi vaša parcela provjerite je li zemljište građevinsko i može li se na njemu graditi. Na osnovi izvoda iz katastarskog plana i posjedovnog lista zatražite urbanističke uvjete gradnje, odnosno potvrdu o planskoj namjeni parcele. Prostorne planove županija možete pogledati na www.mgipu. hr, a najbolje je da odmah u gradu ili općini zatražite dokument koji se čeka nekoliko dana i plaća sa 50-ak kuna biljega.

4. Geodetski snimak

Od ovlaštenog geodeta odmah naručite geodetski snimak koji podrazumijeva visinske kote s označenim slojnicama terena.

5. Geotehnički elaborat

Vrlo je vjerojatno da će vam trebati geotehnički elaborat, a on se sastoji od geomehaničkog izvještaja i geostatičkog proračuna. Geomehanička istraživanja terena dobro je napraviti u početku projekta, posebice ako se parcela nalazi na strmom terenu. To, naravno možete napraviti i kasnije…

6. Dokaz o legalnosti objekta, ako se on već nalazi na parceli

Ako se na parceli nalazi postojeći stari objekt, morate dokazati njegov legalnost. Za to će biti dovoljna ili građevinska dozvola s nacrtima ili potvrda iz katastra da je objekt sagrađen prije 15. 2. 1968. godine. Ako ne postoje odgovarajući nacrti, potrebno je naručiti arhitektonsko snimanje i iscrtavanje nacrta. Ovo je potrebno između ostalog i radi smanjenja troškova komunalne naknade za novu građevinu.

7. Razgovor s ukućanima oko projektnog zadatka

Najvažnije je znati točno što želite i kojim budžetom raspolažete. O tome kakvu vikendicu želite, koliko da ima soba, koliki da ima dnevni boravak, da li da ima ravni ili kosi krov, da li da je prizemnica ili katnica te želite li da je moderna ili rustikalna… porazgovarajte sa svojim ukućanima i na papir napišite natuknice koje će vam pomoći da sistematizirate sve svoje želje.

ČETVRTI ZADATAK: PRVI SASTANAK S ARHITEKTOM

Na sastanak ponesite svu dokumentaciju (vlasnički list, izvod iz katastra ne stariji od šest mjeseci, uvjete gradnje…) i iskreno porazgovarajte s arhitektom što želite. Kad kažemo iskreno, onda tu najprije mislimo da mu kažete s kakvim budžetom raspolažete kako ne bi došlo do nepotrebnog neshvaćanja. Jedna od najvažnijih stvari je defi nirati koliko će vikendica imati kvadrata, jer o tome ovisi daljnja procedura za dobivanje dozvola. Za kuće čija je građevinska (bruto) površina manja ili jednaka 400 m2 nisu potrebne lokacijska i građevinska dozvola, već je potrebno rješenje o uvjetima gradnje. Ako želite veću kuću, po zakonu morate imati lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta (građevinsku dozvolu). Veličina kuća za odmor najčešće ne prelazi površinu od 400 kvadrata, pa ćemo vam mi opisati taj proces. Na temelju svih tih podataka i procjene opsega projekta arhitekt će vam dati ponudu. Nakon prihvaćanja ponude počinje se s projektom.

PETI ZADATAK: PUSTITE ARHITEKTA DA RADI IDEJNO RJEŠENJE

Važno je reći da sve daljnje radnje radi arhitekt, naravno uz vaše prijedloge i sugestije, a prvo što će on napraviti je idejno rješenje. Proces projektiranja može trajati od dva, tri tjedna pa do mjesec, dva, a ponekad i tri. Nakon što je kuća idejno isprojektirana, arhitekt će vam isprezentirati idejno rješenje, a ako vam se ono svidi, krenut će s dovršavanjem idejnog projekta koji se sastoji od tekstualnog i grafičkog dijela na temelju čega će se moći tražiti dozvola, čiji je službeni naziv Rješenje o uvjetima gradnje.

ŠESTI ZADATAK: MORATE PREDATI ZAHTJEV ZA IZDAVANJE RJEŠENJA O UVJETIMA GRADNJE

Sve što trebate predati na opčinu ili grad, pripremit će vam arhitekt i točno vas uputiti gdje sve morate ići, a nakon predaje kreće proces dobivanja dozvola. Cijeli taj postupak prosječno traje oko mjesec do dva, no ponekad se to zna oduljiti i na četiri, pet mjeseci. Postupak je detaljno propisan zakonom, a ukratko to izgleda otprilike ovako: tijekom vođenja upravnog postupka provodi se očevid na građevnoj čestici i utvrđuje se usklađenost projektne dokumentacije s odredbama urbanističkog plana i zakona. U postupku se između ostalog pozivaju susjedi i ljudi iz općine koji se svi imaju pravo žaliti u za to zakonski predviđenom roku. Nakon toga donosi se odluka da li će vam dopustiti gradnju ili ne, a Rješenje o uvjetima gradnje ne može se donijeti dok ne platite komunalni i vodni doprinos. Protiv tog rješenja o uvjetima gradnje susjedi i jedinica lokalne uprave se ponovno mogu žaliti, ali sada Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i to u roku od 14 dana. Ako nema pritužbi, rješenje postaje pravomoćno i vi teoretski možete početi graditi. No, to zapravo ne možete jer vam treba glavni projekt.

SEDMI KORAK: ARHITEKT RADI GLAVNI I IZVEDBENI PROJEKT

Nakon dobivanja rješenja o uvjetima gradnje, potrebno je da vam arhitekt napravi glavni projekt po kojem ce se graditi i kojega cete imati na gradilištu u slucaju da vam do e inspekcija. Glavni projekt je skup me usobno uskla enih projekata – arhitektonski projekt, projekt konstrukcije, projekti svih instalacija, elaborat fi zike zgrade i troškovnik. Ako želite detaljniji troškovnik onda od arhitekta svakako zatražite i idejni projekt u kojem ce biti defi nirani i iscrtani svi detalji. Nakon izrade troškovnika u kojem su navedene sve potrebne kolicine za pojedine radove, možete tražiti ponude za izvo enje od razlictih tvrtki te cete na taj nacin dobiti uvid u detaljne troškove.

OSMI ZADATAK: TRAŽENJE PONUDA I ODABIR IZVOĐAČA

Na temelju troškovnika koji su vam ispunile različite firme za izvođenje odlučite se za onu koja vam najviše odgovara. Kao i u svemu treba gledati konačnu cijenu, no naravno, ponekad cijena nije garancija kvalitete, pa će u tom slučaju preporuka dobro odrađenog posla od osobe u koju imate povjerenja dobro doći. Također je poželjno prije konacčnog odabira izvođača pogledati njegove reference i uživo pogledati njihove izvedene projekte.

DEVETI ZADATAK: PRONAĐITE TKO ĆE VAM BITI NADZOR

Postoje dvije vrste nadzora: stručni i projektantski nadzor. Stručni nadzor morate imati po zakonu, a provodi ga nadzorni inženjer koji ispunjava za to propisane uvjete i koji o svemu piše izvještaj i upozorava ako se nešto ne radi u skladu s pravilima struke. Drugo je projektantski nadzor koji nije zakonska obveza, ali je gotovo neophodan ako želite kvalitetno izvedenu kuću. U pravilu ga provodi vaš arhitekt, a u praksi on obuhvaća: uvođenje izvođača radova u posao, pojašnjenja projekta voditelju gradilišta, upozoravanje izvođača na eventualne probleme i promjene, dolazak na gradilište, rješavanje tekuće problematike na gradilištu…

DESETI KORAK: PRIJAVA POČETKA RADOVA I POČETAK GRADNJE

Prije nego počnete s gradnjom, po zakonu ste dužni prijaviti početak gradnje kuće uredu koji vam je prethodno dalo dozvolu, odnosno rješenje, zatim građevinskoj inspekciji i inspekciji rada. Na gradilištu u svakom trenutku morate imati: pravomoćno rješenje o uvjetima gradnje, glavni projekt te elaborat iskolčenja građevine. Pustite majstore da obavljaju svoj posao, a svako toliko navratite na parcelu i pogledajte kako napreduju radovi. I ne zaboravite, nemojte se previše živcirati…

JEDANAESTI KORAK: UREĐENJE INTERIJERA

Počnite obilaziti dućane s namještajem i gledati što vam se sviđa. Interijer možete urediti i sami, ali za bolji dojam, uvijek je bolje angažirati stručnjaka. Pojedini investitori odlučuju se za arhitekte samo radi dobivanja dozvola, no važno je napomenuti da kuću za odmor gradite za sebe te je važno da ta kuća bude funkcionalno i estetski isprojektirana te, u konačnici, kvalitetno izvedena, kako izvana tako i iznutra.

ZADNJI KORAK: PREDAJA ZAVRŠNOG IZVJEŠĆA I PRIPREMANJE TULUMA

Prije nego što se bacite na pozivanje prijatelja na tulum, skoknite do nadležnog gradskog ili općinskog ureda koji vam je dao dozvolu i uručite im završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine. Nakon toga kupite hrpu hrane i pića, iznazivajte sve drage ljude i dobro proslavite kraj ovog dugotrajnog procesa. I naša preporuka, odmah zaboravite na sve probleme i na svu za birokraciju koju ste morali proći.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 19:28